Орбан смекчи тона пред Столтенберг. Няма да пречи на НАТО да въоръжава Украйна Снимка: © Getty Images

Унгария да не пречи при предоставянето на помощ от страна на НАТО към Украйна, но ѝ да продължава да не участва активно в този процес.

За това се споразумяха унгарският премиер Виктор Орбан и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в унгарската столица.

"Унгария даде ясно да се разбере, че няма да блокира решенията на НАТО, които въпреки че се различават от нашата рационална преценка на ситуацията, се споделят и подкрепят от останалата част от Алианса," каза Орбан.

"С министър-председателя постигнахме съгласие, че Унгария няма да блокира съюзниците, които искат да се включат с финансова помощ за Украйна и няма да пречи на НАТО да изпълнява основната роля за разпределението на тази помощ," заяви след срещата Столтенберг.

Орбан, който открито се противопоставя на решенията на Запада да осигури помощ и оръжие на нападнатата от Русия страна, заяви, че Унгария остава "верен" член на НАТО, въпреки че не споделя възгледите на повечето държави от Алианса как трябва да приключи войната, която Русия води в Украйна.

Само преди няколко седмици унгарският премиер остро критикува съпричастността на НАТО към Украйна, като сравни действията на отбранителния пакт с "потушаване на огромен пожар с малък пожарогасител". Орбан дори обвини Алианса, че действията си "се приближава все повече до война с всяка изминала седмица".

След срещата си със Столтенберг обаче Орбан заяви, че е получил гаранции от генералния секретар, че на Унгария няма да се налага да изпраща нито финансова помощ, нито свои военни на територията на Украйна. До момента НАТО в нито един момент не е имала намерение да праща войници в Украйна, нито каквото и да е участие в конфликта.

Темата за това се появи и обрасна с дезинформация след реплика на френския президент Еманюел Макрон, че съюзниците не бива да изключват каквито и да било опции в бъдеше, в това число и изпращане на войници. В резултат НАТО отрече да има подобни намерения и тази позиция не е променяна.

Унгария беше държавата, която се опита да блокира изпращането на финансова помощ на Украйна и от страна ЕС. Освен това тя се противопоставя на западните санкции срещу Русия и отказва да предостави оръжие на Киев, както много други държави направиха.

В замяна на това да не изпраща оръжия в Украйна, Унгария се отказва от правото си на вето, с което би могла да блокира важни решения, тъй като за приемането им е необходим консенсус от всички държави членки на НАТО.

Унгария е и сред държавите от т.нар. Букурещка деветка (Б9), заедно с България, Словакия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия и Румъния. Будапеща и Братислава обаче не се явиха на среща на върха в Рига, Латвия, тази седмица, защото не са съгласни с политиката на военна подкрепа за Украйна на останатиле страни от Източния фланг на НАТО. България, която е сред държавите, изплащащи оръжие на Киев, беше представена в Рига от президента Румен Радев, който е на позициите на Орбан и словенския премиер Роберт Фицо - против военна помощ.

Заради разногласията форумът приключи и без обща декларация, а само с изявление на Полша, Румъния и Латвия, заедно с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е гост в Рига.

Според Радев по негово изрично настояване е бил променен и текстът на изявлението. Така вместо в него да пише, че всяка страна от Б9 се ангажира да предоставя военна помощ за Украйна, се казва, че "страните ще могат сами да решават каква помощ да предоставят - финансова, материална, или защо не хуманитарна" - по думите на българския президент.

Заради Радев, Унгария и Словакия Източният фланг на НАТО не се разбра за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024