Заради Радев, Унгария и Словакия Източният фланг на НАТО не се разбра за Украйна Снимка: © Президентство на Р България

За първи път Букурещка деветка (Б9), която включва страните от НАТО от Източна и Централна Европа, няма да излезе с обща декларация след среща на върха. Сред деветте държави от източния фланг на Алианса е и България.

Вместо общ призив в края на заседанието ще има само изявление на Полша, Румъния и Латвия, заедно с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е гост в Рига.

„Причината е, че това са 9 страни от източния фланг, които имат различни виждания в каква степен те да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна,“ заяви президентът Румен Радев, който е българският представител на разговорите.

По думите му по негово изрично настояване е бил променен и текстът на изявлението. Така вместо в него да пише, че всяка страна от Букурещката група трябва да предоставя военна помощ за Украйна, ще се казва, че "страните ще могат сами да решават каква помощ да предоставят - финансова, материална, или защо не хуманитарна", каза Радев.

Освен българският президент, несъгласие по политиката на военна подкрепа за Украйна са изразили и Унгария и Словакия. Будареща не изпрати човек на срещата на високо ниво. Словакия също се е отказала от присъствие в последния момент.

Самият Радев отново повтори как според него трябва да се работи за прекратяване на войната чрез дипломация и мирни преговори, вместо с въоръжаване на едната страна. Мнението му е на фона на факта, че Русия е тази, която нахлу в Украйна преди повече от две години - без това да е провокирано от страна на Киев.

Срещата на върха на Букурещката деветка (Б9) в латвийската столица Рига е част от серия срещи преди годишния лидерски форум на НАТО във Вашингтон през юли. Решението кой да представлява България се превърна в поле за спор между държавния глава и служебното правителство Димитър Главчев, назначено от самия Радев. Премиерът реши да се допита по темата до Народното събрание в резултат.

В регионалния формат Б-9 за консултации и диалог по въпроси на сигурността във вторник участие ще вземат страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024