Заради Радев, Унгария и Словакия Източният фланг на НАТО не се разбра за Украйна Снимка: © Президентство на Р България

За първи път Букурещка деветка (Б9), която включва страните от НАТО от Източна и Централна Европа, няма да излезе с обща декларация след среща на върха. Сред деветте държави от източния фланг на Алианса е и България.

Вместо общ призив в края на заседанието ще има само изявление на Полша, Румъния и Латвия, заедно с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, който е гост в Рига.

„Причината е, че това са 9 страни от източния фланг, които имат различни виждания в каква степен те да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна,“ заяви президентът Румен Радев, който е българският представител на разговорите.

По думите му по негово изрично настояване е бил променен и текстът на изявлението. Така вместо в него да пише, че всяка страна от Букурещката група трябва да предоставя военна помощ за Украйна, ще се казва, че "страните ще могат сами да решават каква помощ да предоставят - финансова, материална, или защо не хуманитарна", каза Радев.

Освен българският президент, несъгласие по политиката на военна подкрепа за Украйна са изразили и Унгария и Словакия. Будареща не изпрати човек на срещата на високо ниво. Словакия също се е отказала от присъствие в последния момент.

Самият Радев отново повтори как според него трябва да се работи за прекратяване на войната чрез дипломация и мирни преговори, вместо с въоръжаване на едната страна. Мнението му е на фона на факта, че Русия е тази, която нахлу в Украйна преди повече от две години - без това да е провокирано от страна на Киев.

Срещата на върха на Букурещката деветка (Б9) в латвийската столица Рига е част от серия срещи преди годишния лидерски форум на НАТО във Вашингтон през юли. Решението кой да представлява България се превърна в поле за спор между държавния глава и служебното правителство Димитър Главчев, назначено от самия Радев. Премиерът реши да се допита по темата до Народното събрание в резултат.

В регионалния формат Б-9 за консултации и диалог по въпроси на сигурността във вторник участие ще вземат страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024