Снимка: © Getty Images

Елън Мъск и SpaceX надделяха над Джеф Безос в милиардерско състезание за Космоса. Военновъздушните сили на САЩ обявиха, че ракетите Falcon ще са едни от двете, които ще заменят използваната руска ракетна технология.

След години наред битки за правото да изстрелва военни полезни товари за американското правителство, SpaceX най-накрая се сдоби с договор на стойност 316 милиона долара. Той важи за неопределен брой изстрелвания в Космоса между 2022 и 2027, предават Forbes и ABC.

Елън Мъск вече е петият най-богат човек, но не го "интересува"

Центърът за космически и ракетни системи обяви, че компанията на Мъск и United Launch Alliance, която е обединение между Boeing и Lockheed Martin, печелят договори за изпълнение на услуги по космическо изстрелване от втора фаза. ULA се сдобива с 337 милиона долара, за да участва в 60% от изстрелванията, докато останалите 40 са за SpaceX.

Интересното е, че двете компании успяха да се наредят пред Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос. Той също отправи предложения към Военновъздушните сили и не остана с празни ръце – ще осигурява двигателите за ракетите на ULA.

Договорът представлява реабилитиране за SpaceX и Мъск, който съди Военновъздушните сили най-малко два пъти, след като не бе включван в предишните договори за развиване на ракети и изстрелване. Компанията на милиардера заведе дело през 2015, след като Военновъздушните сили на САЩ осигуриха контракт на ULA в процес по наддаване, който фирмата на Мъск нарече „нечестен“.

Миналата година стана ясно, че SpaceX отново открива съдебен процес заради фаза едно на договорите, която осигурява средства на компаниите, за да развият ракетите си и да кандидатстват за следващата фаза – изстрелване. Тогава Blue Origin, Northrop Grumman и ULA получиха пари, докато това не важеше за компанията на Мъск.

Причината – притеснения, че фирмата ще използва част от тях за допълнително развитие на ракетата от следващо поколение Starship, която е един от големите приоритети на SpaceX. Така бе заключено, че офертата на Мъск е с „най-висок риск“ за неправилно изразходване на средства, според съдебните документи.

Това обаче не попречи на SpaceX да отправи предложение за договор от втора фаза през 2020, което най-накрая донесе дивиденти на компанията.

В официално изявление от Blue Origin на Безос обявиха, че са „разочаровани от решението“ на Военновъздушните сили да изберат ракетите Falcon пред тяхната развиваща се система New Glenn. Все пак от компанията са „много горди“, че ще захранват с двигатели BE-4 ракетата Vulcan на ULA.


Прочетете още:

Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon?

Успех за Demo-2: Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция

Астронавтите Боб и Дъг вече „дишат“ земен въздух


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?