Мъск победи Безос в милиардерска надпревара за Космоса Снимка: © Getty Images

Елън Мъск и SpaceX надделяха над Джеф Безос в милиардерско състезание за Космоса. Военновъздушните сили на САЩ обявиха, че ракетите Falcon ще са едни от двете, които ще заменят използваната руска ракетна технология.

След години наред битки за правото да изстрелва военни полезни товари за американското правителство, SpaceX най-накрая се сдоби с договор на стойност 316 милиона долара. Той важи за неопределен брой изстрелвания в Космоса между 2022 и 2027, предават Forbes и ABC.

Елън Мъск вече е петият най-богат човек, но не го "интересува"

Центърът за космически и ракетни системи обяви, че компанията на Мъск и United Launch Alliance, която е обединение между Boeing и Lockheed Martin, печелят договори за изпълнение на услуги по космическо изстрелване от втора фаза. ULA се сдобива с 337 милиона долара, за да участва в 60% от изстрелванията, докато останалите 40 са за SpaceX.

Интересното е, че двете компании успяха да се наредят пред Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос. Той също отправи предложения към Военновъздушните сили и не остана с празни ръце – ще осигурява двигателите за ракетите на ULA.

Договорът представлява реабилитиране за SpaceX и Мъск, който съди Военновъздушните сили най-малко два пъти, след като не бе включван в предишните договори за развиване на ракети и изстрелване. Компанията на милиардера заведе дело през 2015, след като Военновъздушните сили на САЩ осигуриха контракт на ULA в процес по наддаване, който фирмата на Мъск нарече „нечестен“.

Миналата година стана ясно, че SpaceX отново открива съдебен процес заради фаза едно на договорите, която осигурява средства на компаниите, за да развият ракетите си и да кандидатстват за следващата фаза – изстрелване. Тогава Blue Origin, Northrop Grumman и ULA получиха пари, докато това не важеше за компанията на Мъск.

Причината – притеснения, че фирмата ще използва част от тях за допълнително развитие на ракетата от следващо поколение Starship, която е един от големите приоритети на SpaceX. Така бе заключено, че офертата на Мъск е с „най-висок риск“ за неправилно изразходване на средства, според съдебните документи.

Това обаче не попречи на SpaceX да отправи предложение за договор от втора фаза през 2020, което най-накрая донесе дивиденти на компанията.

В официално изявление от Blue Origin на Безос обявиха, че са „разочаровани от решението“ на Военновъздушните сили да изберат ракетите Falcon пред тяхната развиваща се система New Glenn. Все пак от компанията са „много горди“, че ще захранват с двигатели BE-4 ракетата Vulcan на ULA.


Прочетете още:

Какво предстои за SpaceX след успеха с Crew Dragon?

Успех за Demo-2: Crew Dragon се скачи с Международната космическа станция

Астронавтите Боб и Дъг вече „дишат“ земен въздух


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023