"Майка" на Зорница София е българското предложение за "Оскар" Снимка: © Майка

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова, избра българския претендент за наградите и това е филмът „Майка“ на режисьора Зорница София Попганчева.

Той е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.

Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“. Продукцията е вдъхновена от истинска история.

Сценарият е на Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукцията с Германия и Хърватия. Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Филмът на Зорница София ще открие "Киномания 2022" и ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември в зала 1 на НДК .

Признанието за Зорница София дойде в труден за нея момент: "Това е чест, която споделям с всичките си актьори от Дария Симеонова до сирачета в Кибера, както и с целия ни екип. Не мога много да се зарадвам в момента, защото съм с моята реална майка в медицинска академия, където най-добрите лекари се борят за нея. Страх ме е, моля се, вярвам.", написа тя.

Останалите филми, които се състезаваха бяха „Борсови играчи“ с режисьор Георги Костов, „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Меко казано“, чийто режисьор е Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Рибена кост“ на режисьора Драго Шолев, „Шекспир като улично куче“ под режисура на Валери Йорданов и филма на Теодор Ушев - „φ 1.618“.

Филмът "Бягство", който също беше обявен за един от кандидатите за българско предложение за "Оскар", се отказа от надпреварата. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. (бел. р. която избира претендента за "Оскар" Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен.

Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", беше позицията на режисьора на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, изразена в отворено писмо.

При новината за "Майка" обаче Божинов написа във Фейсбук: "Бунтът е имал смисъл" и поздрави режисьорката.

Мария Бакалова ще снима нов български филм за извънземните от Царичина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024