Снимка: © Майка

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова, избра българския претендент за наградите и това е филмът „Майка“ на режисьора Зорница София Попганчева.

Той е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.

Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“. Продукцията е вдъхновена от истинска история.

Сценарият е на Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукцията с Германия и Хърватия. Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Филмът на Зорница София ще открие "Киномания 2022" и ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември в зала 1 на НДК .

Признанието за Зорница София дойде в труден за нея момент: "Това е чест, която споделям с всичките си актьори от Дария Симеонова до сирачета в Кибера, както и с целия ни екип. Не мога много да се зарадвам в момента, защото съм с моята реална майка в медицинска академия, където най-добрите лекари се борят за нея. Страх ме е, моля се, вярвам.", написа тя.

Останалите филми, които се състезаваха бяха „Борсови играчи“ с режисьор Георги Костов, „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Меко казано“, чийто режисьор е Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Рибена кост“ на режисьора Драго Шолев, „Шекспир като улично куче“ под режисура на Валери Йорданов и филма на Теодор Ушев - „φ 1.618“.

Филмът "Бягство", който също беше обявен за един от кандидатите за българско предложение за "Оскар", се отказа от надпреварата. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. (бел. р. която избира претендента за "Оскар" Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен.

Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", беше позицията на режисьора на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, изразена в отворено писмо.

При новината за "Майка" обаче Божинов написа във Фейсбук: "Бунтът е имал смисъл" и поздрави режисьорката.

Мария Бакалова ще снима нов български филм за извънземните от Царичина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алфа Рисърч: ГЕРБ е първа политическа сила, ДПС са трети

Тренд и Алфа Рисърч се разминават за третата политическа сила

САЩ разследват руски олигарх - основател на втората по големина алуминиева компания в света

Предполага се, че руският милиардер е заобиколил наложените му санкции

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна