"Майка" на Зорница София е българското предложение за "Оскар" Снимка: © Майка

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от Мария Бакалова, избра българския претендент за наградите и това е филмът „Майка“ на режисьора Зорница София Попганчева.

Той е вдъхновен от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца – в триумф на един различен тип „родителство“.

Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, Елена ще преоткрие думата „майка“. Продукцията е вдъхновена от истинска история.

Сценарият е на Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукцията с Германия и Хърватия. Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и "Сънданс", както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Филмът на Зорница София ще открие "Киномания 2022" и ще има само една прожекция в рамките на фестивала - на 17 ноември в зала 1 на НДК .

Признанието за Зорница София дойде в труден за нея момент: "Това е чест, която споделям с всичките си актьори от Дария Симеонова до сирачета в Кибера, както и с целия ни екип. Не мога много да се зарадвам в момента, защото съм с моята реална майка в медицинска академия, където най-добрите лекари се борят за нея. Страх ме е, моля се, вярвам.", написа тя.

Останалите филми, които се състезаваха бяха „Борсови играчи“ с режисьор Георги Костов, „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев, „Меко казано“, чийто режисьор е Анри Кулев, „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Рибена кост“ на режисьора Драго Шолев, „Шекспир като улично куче“ под режисура на Валери Йорданов и филма на Теодор Ушев - „φ 1.618“.

Филмът "Бягство", който също беше обявен за един от кандидатите за българско предложение за "Оскар", се отказа от надпреварата. "Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. (бел. р. която избира претендента за "Оскар" Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен.

Нещо повече – изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия", беше позицията на режисьора на филма Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов, изразена в отворено писмо.

При новината за "Майка" обаче Божинов написа във Фейсбук: "Бунтът е имал смисъл" и поздрави режисьорката.

Мария Бакалова ще снима нов български филм за извънземните от Царичина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024