Майкъл Блумбърг се оттегли от президентската кампания Снимка: © Getty Images

Милиардерът Майкъл Блумбърг обяви, че слага край на президентската си кампания. Решението му бе обявено само няколко часа след разочароващите резултати от представянето му на предварителните избори на Демократическата партия в 14 щата, гласуващи в т.нар. Супер Вторник.

"Преди 3 месеца влязох в надпреварата, за да победя Доналд Тръмп. Днес напускам поради същата причина. Победата над Тръмп започва с обединяването на силите зад кандидата, който има най-добрия шанс да спечели. Ясно е, че този човек е моят приятел и велик американец Джо Байдън", написа Блумбърг в Twitter.

"Вярвам в използването на данни при формирането на решения. След вчерашните резултати сметките за делегатите станаха практически невъзможни за изпълнение - вече не съществува реален път към номинацията. Но продължавам да държа на своята главна цел - победа през ноември. Не за мен, а за нашата държава. И макар че няма да бъда номиниран за президент, няма да се откажа от най-важната политическа битка на моя живот", казва Блумбърг в изявлението си след оттеглянето.

Той посочва, че познава Джо Байдън от години и гарантира неговата "почтеност, честност и ангажираност с проблемите, които са важни за страната - контролът върху оръжията, здравеопазването, климатичните промени и добрите работни места".

"Имах възможност да работя с Джо по тези въпроси през изминалите годин. Джо се бори за работещите хора през целия си живот. Радвам се, че днес мога да подкрепя кандидатурата му и ще работя за това той да бъде следващия президент на Съединените щати", пише Блумбърг.

"Дълбоко благодаря на всички американски граждани, които гласуваха за мен, както и на нашия невероятно отдаден екип и доброволците от цялата страна, които обиколиха повече от 2 милиона домове и проведоха 12 милиона разговора с гласоподаватели в невероятно кратък период от време. Никой не успя да надмине нашия екип по вложените усилия и съм горд с всеки, който участваше в него. Ще бъда вечно признателен на всички кметове, местни и щатски законодатели, членове на Конгреса и много други хора, които повярваха в мен, подкрепиха кандидатурата ми и работиха усърдно за обединяването на избиратели около общата ни визия... Слоганът на нашата кампания беше ясно и просто обещание: Майк ще го направи. И възнамерявам да продължа да работя по тази част. Ще продължа да работя за разумни и здравомислещи политически решения, които могат да се изпълнят", казва още той в посланието си до избирателите.

Джо Байдън благодари на Блумбърг през Twitter:

"Майк Блумбърг, не мога да опиша колко много съм благодарен за подкрепата и за неуморната ти работа по всяка тема от реформата за контрол над оръжията до климатичните промени. Тази надпревара е по-голяма от кандидатите, по-голяма от политиката. Тя е за победата над Доналд Тръмп и с твоята помощ ще се справим", написа той.

Прочетете още: Последната битка на Майкъл Блумбърг - как бившият кмет на Ню Йорк влезе в кампанията

77-годишният медиен магнат заложи на изключително рискова стратегия, когато обяви кандидатурата си за номинацията на Демократическата партия. Блумбърг се включи късно в надпреварата - едва в края на ноември 2019 г. - когато всички останали претенденти бяха в активната фаза на кампанията си.

Блумбърг не участва в първите четири предварителни избора на Демократите в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина. Вместо това заложи всички сили върху рекламна кампания за щатите от групата на Супер Вторник, които разпределят най-големия дял от делегатите на предстоящата национална конференция на партията. За тази цел Блумбърг вложи над половин милиард долара за силна рекламна кампания в традиционните медии и социалните мрежи. Той беше и единственият кандидат на Демократите с предизборна реклама по време на Супербоул.

Напредъкът на Блумбърг в националните социологически изследвания му осигури право да се включи и в телевизионния дебат на Демократите преди изборите в Невада (независимо от факта, че самият той не участва на предварителните избори в щата). Представянето му на дебата в Лас Вегас обаче се оказа изненадващо слабо, а разочарованието на колебаещите се симпатизанти на партията постави под въпрос ефективността на стратегията му.

Центристката платформа на Блумбърг и критиките му срещу "комунистическия" подход на досегашния фаворит Бърни Сандърс все пак помогнаха за връщането на дебата в Демократическата партия към по-умерени позиции и дадоха достатъчно време на бившия вицепрезидент Джо Байдън да възстанови подкрепата си преди Супер Вторник.

Единственият предварителен избор, при който Блумбърг победи на 3 март, е в островната територия Американска Самоа. Той се класира на трето място в Калифорния, Тексас, Юта, Северна Каролина, Оклахома, Арканзас, Тенеси, Колорадо и Алабама.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024