"Медиана" вкара Слави в парламента и изравни ДБ със Стефан Янев

Поредно социологическо проучване преди изборите представи електоралните нагласи в България. То е проведено между 30 август и 4 септември сред 1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от социологическата агенция "Медиана".

Хипотезата на агенцията е за ниска избирателна активност и 8-9 партии в парламента.

И при "Медиана" ГЕРБ-СДС води с близо 6% пред "Продължаваме промяната" - подобна беше прогнозата на "Алфа Рисърч", публикувана преди няколко дни.

Голямата изненада в изследването на агенцията е при "Има такъв народ", които, според техните данни, влизат в парламента с 6,9% подкрепа, изпреварвайки "Демократична България", която събира 5.5%. Със същият резултат е и формацията на Стефан Янев "Български Възход".

БСП, ДПС и "Възраждане" са с близки позиции на трето, четвърто и пето място, като не са отчетени гласовете, които ДПС традиционно получава от Турция. "Изправи се БГ" на Мая Манолова и майките от "Системата ни убива" е близо до 4-процентната бариера и може да бъде деветата партия в новия парламент. Засега резултатът ѝ според "Медиана" е 3.4%.

Това е първо социологическо проучване до момента, което вкарва формацията на Слави Трифонов в парламента и класира Демократична България под него като изборен резултат.

"Тренд": Лека преднина на ГЕРБ, под въпрос е присъствието на ИТН и Стефан Янев в 48 НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024