Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев по външната политика. Информацията беше съобщена от БНТ с потвърждение от Министерски съвет, но без да се обясняват какви са причините за оттеглянето ѝ.

За нейното назначение на поста стана ясно само преди няколко дни от интервю в БНТ, когато тя даде интервю по повод скандала със смяната на министъра на външните работи Стефан Димитров.

Тогава тя обяви, че е била поканена да съветва Главчев на база на 30-годишния си опит и "добрите контакти в Германия, Австрия и т.н." е решила да му помогне заради това, че той е бил "хвърлен в студената вода" с поемането на служебното управление.

Тя призна, че е имала предложения за министерски позиции в кабинета, но отказала - вместо това тя лансира идеята да се потърси вариант с кариерни дипломати за ръководители на МВнР, след като става дума за служебно, а не партийно политическо правителство.

В същото интервю обаче тя влезе в съвсем друга тема извън външната политика - земеделието - и сама обяви, че не искала да става министър, защото като съветник може да бъде "по-полезна в няколко сектора".

Тя тежко разкритикува старото ръководство на Министерството на земеделието при Кирил Вътев заради забавяне на текущи решения като земеделските помощи и директни плащания, свързани със забавеното внасяне на стратегическия план за земеделие.

Плугчиева разкри още и че бившият министър на финансите на ГЕРБ Кирил Ананиев е привлечен от екипа на Главчев, за да работи по търсене на решения за изплащането на тези субсидии в обща група с ДФ "Земеделие" и министъра на финансите Людмила Петкова.

Меглена Плугичева беше вицепремиер в кабинета "Станишев" от квотата на БСП. До началото на 2023 г. тя беше посланик на България в Черна гора, като тогава беше сменена от Стефан Димитров - именно човекът, който Димитър Главчев реши да отстрани на първата седмица от управлението.

През 2022 г. тя изненадващо беше предложена в проектокабинета на ГЕРБ начело с хирурга проф. Николай Габровски като вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Това правителство така и не се осъществи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024