Военният министър: Право на президента е да откаже да води делегацията в НАТО Снимка: © Screenshot

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов е изненадан от отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на върха НАТО във Вашингтон другия месец, но не вижда проблем в това начело да бъде служебният премиер Димитър Главчев.

"Това е негово суверенно право, така е решил. Някои страни са представяни само с президентите, други с министър-председатели. Решението на президента не е проблем, това е нормална, рутинна практика, може и премиерът на държавата да ръководи делегацията," каза Запрянов в ефира на БНТ.

В четвъртък Радев отказа да пътува за Вашингтон заради несъгласие с "някои от рамковите позиции" на България и по-конкретно тези, свързани с войната в Украйна. С коя точно част на тези позиции има проблем държавният глава не е ясно, защото самите те не са публични, макар да са одобрени от правителството.

По Конституция и вътрешната, и външната политика на България се определят от Министерския съвет. Президентът няма правомощие да защитава различен тип послания и решения от името на България, когато я представява на междунароната сцена. В този смисъл държавният глава отказва участие в срещата на върха на НАТО от името на страната, защото има позиция, различна от официалната.

След отказа Румен Радев служебният премиер обяви, че именно той ще е представлява страната на форума, тъй като няма кой друг да го направи.

Преди това парламентът отказа да помогне на служебния премиер в решението му, а Министерският съвет предложи във Вашингтон да отидат и Главчев, и Радев, но вторият да е ръководител на делегацията.

Това обаче породи въпрос кой и каква позиция ще представи на форума, тъй като тезата на Радев е, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта и че трябва да се търси неговото мирно решение.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призна, че "е известна особената позиция на президента в средите и в международен план и това не е тайна" по отношение на войната в Украйна.

"Мирният изход е Русия да спазва международното право за решаване на спорните въпроси по мирен начин, а не с въоръжена сила. Ако оставим големите държави да решават по военен път диспута с по-малките държави, отваряме пътя на войната," обясни Запрянов.

Според него позицията на България остава непроменена.

"Ние смятаме, че Украйна не може да бъда подарена, изоставена като страна жертва на агресия, но никой не ни диктува какво да дадем," каза Запрянов и допълни, че помощта към Киев не е безвъзмездна и че върнатите средства се използват за въоръжаване на армията.

Той обясни, че позицията на правителството, която ще бъде представена във Вашингтон, няма как да бъде публикувана, както вече поискаха от "Възраждане", а след това и Бойко Борисов, защото съдържа класифицирана информация, свързана и с военни планове.

"Различия има, но не смятам, че това е конфликт между двете институции. Хубаво е, че ние си представяме националната позиция като правителство. Президентът, ако има несъгласие по някои пунктове, това е негово право", отговори Запрянов на въпрос какви са отношенията между президентството и служебния кабинет.

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024