Военният министър: Право на президента е да откаже да води делегацията в НАТО Снимка: © Screenshot

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов е изненадан от отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация на срещата на върха НАТО във Вашингтон другия месец, но не вижда проблем в това начело да бъде служебният премиер Димитър Главчев.

"Това е негово суверенно право, така е решил. Някои страни са представяни само с президентите, други с министър-председатели. Решението на президента не е проблем, това е нормална, рутинна практика, може и премиерът на държавата да ръководи делегацията," каза Запрянов в ефира на БНТ.

В четвъртък Радев отказа да пътува за Вашингтон заради несъгласие с "някои от рамковите позиции" на България и по-конкретно тези, свързани с войната в Украйна. С коя точно част на тези позиции има проблем държавният глава не е ясно, защото самите те не са публични, макар да са одобрени от правителството.

По Конституция и вътрешната, и външната политика на България се определят от Министерския съвет. Президентът няма правомощие да защитава различен тип послания и решения от името на България, когато я представява на междунароната сцена. В този смисъл държавният глава отказва участие в срещата на върха на НАТО от името на страната, защото има позиция, различна от официалната.

След отказа Румен Радев служебният премиер обяви, че именно той ще е представлява страната на форума, тъй като няма кой друг да го направи.

Преди това парламентът отказа да помогне на служебния премиер в решението му, а Министерският съвет предложи във Вашингтон да отидат и Главчев, и Радев, но вторият да е ръководител на делегацията.

Това обаче породи въпрос кой и каква позиция ще представи на форума, тъй като тезата на Радев е, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта и че трябва да се търси неговото мирно решение.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призна, че "е известна особената позиция на президента в средите и в международен план и това не е тайна" по отношение на войната в Украйна.

"Мирният изход е Русия да спазва международното право за решаване на спорните въпроси по мирен начин, а не с въоръжена сила. Ако оставим големите държави да решават по военен път диспута с по-малките държави, отваряме пътя на войната," обясни Запрянов.

Според него позицията на България остава непроменена.

"Ние смятаме, че Украйна не може да бъда подарена, изоставена като страна жертва на агресия, но никой не ни диктува какво да дадем," каза Запрянов и допълни, че помощта към Киев не е безвъзмездна и че върнатите средства се използват за въоръжаване на армията.

Той обясни, че позицията на правителството, която ще бъде представена във Вашингтон, няма как да бъде публикувана, както вече поискаха от "Възраждане", а след това и Бойко Борисов, защото съдържа класифицирана информация, свързана и с военни планове.

"Различия има, но не смятам, че това е конфликт между двете институции. Хубаво е, че ние си представяме националната позиция като правителство. Президентът, ако има несъгласие по някои пунктове, това е негово право", отговори Запрянов на въпрос какви са отношенията между президентството и служебния кабинет.

Радев отказа да представи страната в НАТО - не хареса позиции за Украйна (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024