Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" не са били информирани за срещи с Александър Бабаков Снимка: © Getty Images

Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" отричат техни представители да са провеждали срещи с Александър Бабаков - санкционирания руски депутат, който се оказа ключово "звено" в преговорите за изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток".

"Булевард България" изпрати няколко въпроса до пресслужбата на Министерски съвет във връзка с разследването на Антикорупционния фонд за намесата на руски държавни представители в договарянето на строителството на газопровода на българска територия.

"В дирекция "Енергийни проекти и международно сътрудничество" на Министерството на енергетиката няма сведения за проведени официални или неофициални срещи на представители на ведомството с Александър Бабаков. Проверка в „Булгартрансгаз“ ЕАД установи, че представител на дружеството никога не е участвал в срещи с посоченото в публикации лице. В момента в БЕХ също се извършва проверка по въпроса", се казва в информацията, която отговаря само на едно от поставените питания.

Липсата на данни за срещи на Бабаков с представители на Министерството на енергетиката е интересна на фона на публично известните твърдения на бившия служебен зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов (от кабинета на Марин Райков) за опит за пряко влияние от страна на руския депутат.

Стоянов беше разказал пред New York Times за своя среща по инициатива на стар познат в София през 2013 г., на която Бабаков се е появил без предупреждение.

Руснакът започнал да разпитва българския зам.-министър какво мисли за проекта "Южен поток" (който беше спрян след множество неуспешни опити да получи разрешение от ЕК и се преобразува в "Турски поток). Стоянов твърди, че Бабаков е опитвал да го накара да помага за осъществяването на газопровода въпреки позицията му, че България няма особена полза от този проект.

Александър Бабаков е санкциониран от САЩ и ЕС. През 2017 г. Антикорупционният фонд подаде сигнал до прокуратурата за опита за корупция от страна на руския депутат спрямо български представител - без резултат до момента.

В последните дни АКФ отново повдигна темата, след като електронната поща на Александър Бабаков беше хакната и започнаха да излизат документи, осветяващи как той е бил информиран за неразгласявани досега преговори за българската част от "Турски поток".

От тях се вижда и че Бабаков е получил разрешение да влезе в България след поставянето му под европейски санкции през 2014 г. с формално основание за лечение в столична болница.

Този път прокуратурата сама реши да проверява данните за евентуални законови нарушения от страна на МЕ и "Булгартрансгаз".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023