Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" не са били информирани за срещи с Александър Бабаков Снимка: © Getty Images

Министерството на енергетиката и "Булгартрансгаз" отричат техни представители да са провеждали срещи с Александър Бабаков - санкционирания руски депутат, който се оказа ключово "звено" в преговорите за изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток".

"Булевард България" изпрати няколко въпроса до пресслужбата на Министерски съвет във връзка с разследването на Антикорупционния фонд за намесата на руски държавни представители в договарянето на строителството на газопровода на българска територия.

"В дирекция "Енергийни проекти и международно сътрудничество" на Министерството на енергетиката няма сведения за проведени официални или неофициални срещи на представители на ведомството с Александър Бабаков. Проверка в „Булгартрансгаз“ ЕАД установи, че представител на дружеството никога не е участвал в срещи с посоченото в публикации лице. В момента в БЕХ също се извършва проверка по въпроса", се казва в информацията, която отговаря само на едно от поставените питания.

Липсата на данни за срещи на Бабаков с представители на Министерството на енергетиката е интересна на фона на публично известните твърдения на бившия служебен зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов (от кабинета на Марин Райков) за опит за пряко влияние от страна на руския депутат.

Стоянов беше разказал пред New York Times за своя среща по инициатива на стар познат в София през 2013 г., на която Бабаков се е появил без предупреждение.

Руснакът започнал да разпитва българския зам.-министър какво мисли за проекта "Южен поток" (който беше спрян след множество неуспешни опити да получи разрешение от ЕК и се преобразува в "Турски поток). Стоянов твърди, че Бабаков е опитвал да го накара да помага за осъществяването на газопровода въпреки позицията му, че България няма особена полза от този проект.

Александър Бабаков е санкциониран от САЩ и ЕС. През 2017 г. Антикорупционният фонд подаде сигнал до прокуратурата за опита за корупция от страна на руския депутат спрямо български представител - без резултат до момента.

В последните дни АКФ отново повдигна темата, след като електронната поща на Александър Бабаков беше хакната и започнаха да излизат документи, осветяващи как той е бил информиран за неразгласявани досега преговори за българската част от "Турски поток".

От тях се вижда и че Бабаков е получил разрешение да влезе в България след поставянето му под европейски санкции през 2014 г. с формално основание за лечение в столична болница.

Този път прокуратурата сама реши да проверява данните за евентуални законови нарушения от страна на МЕ и "Булгартрансгаз".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024