Митрофанова се сдоби с отличие от Старозагорския митрополит, рамо до рамо с Първанов

Реабилитацията на руския посланик Елеонора Митрофанова след серията от провокации от нейна страна продължава - този път чрез Българската православна църква.

Митрофанова се оказа почетен гост на Старозагорския митрополит Киприан по повод тържествата за 120-годишнината от освещаването на храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка. Манастирът е исторически паметник на културата, а в криптата му се пазят костите на войниците, загинали по време на Руско-турската освободителна война.

Църковната служба в Шипченския манастир изненадващо се оказва повод за раздаването на отличия - както на Митрофанова, така и на представителя на руската православна църква в България и на политици, от президента Румен Радев и бившия премиер Симеон Сакскобургготски до бившия държавен глава Георги Първанов и председателя на основаната от него партия АБВ Румен Петков.

За разлика от Първанов и Петков, които стоят рамо до рамо с Митрофанова в храма, Румен Радев е предпочел да не присъства на събитието - вместо това е отбелязано, че ще получи ордена си "Св. ап. Карп" 1-ва степен "при следващо посещение".

Сакскобургготски също отсъства от награждаването, на което присъства руската посланичка - от негово име отличието е прието от ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Церемонията под връх Шипка е заснета и в репортаж на руската държавна агенция ТАСС, пред която Елеонора Митрофанова дава интервю.

Награждаването ѝ с плакет и грамота за участие в тържествата в "Рождество Христово" се случва само няколко дни след като Русия форсира още повече военната си инвазия в Украйна, като обяви мобилизация на стотици хиляди мъже от запаса - събитие, което явно не е попречило на Старозагорския митрополит да приеме Митрофанова в храма.

Киприан я посреща за втори път в рамките на последните два месеца - на 31 юли тя отново идва в "Рождество Христово" по повод честванията на боевете при Шипка, а по време на разговорите ѝ с митрополита се "подчертана важността на запазването на тесните връзки между сестринските Руската и Българската православни църкви". Формално - поканата към нея е заради финансовия принос и даренията от Руската империя към построяването на храм-паметника през 1902.

Това е вторият случай, в който Елеонора Митрофанова успява да си осигури видно място в официални церемонии след появата ѝ зад гърба на Румен Радев по време на тържествената заря-проверка в Пловдив навръх Съединението.

Тогава в нейната компания отново се оказа бившия вътрешен министър Румен Петков, който не пропуска нито един случай да демонстрира близки отношения с Елеонора Митрофанова от началото на мандата ѝ.

Появата на Георги Първанов в Шипченския манастир е по-скоро изненадваща, доколкото бившият президент (2002-2012) е ограничил до минимум медийните и публичните си изяви в последната година, освен при крайна нужда да се "даде тон" на общественото мнение спрямо казуси като войната в Украйна или руските енергийни интереси в България.

В прессъобщението на Старозагорската митрополия се обяснява, че митрополит Киприан е изразил благодарности на трима души за това, че манастирът е върнат от държавата на църковната епархия през 2004 г. - това са покойният митрополит Галактион, Симеон Сакскобургготски, който по това време е премиер, и Мария Нейкова (бивш областен управител на Стара Загора, а понастоящем - на Бургаска област).

"Митрополит Киприан се обърна и към кмета на община Казанлък Галина Стоянова с цялата си архиерейски любов за грижите, които полага по опазването на храма, като изказа благодарността си и на г-н Бойко Борисов – министър председател на Република България в периода 2009-2021 година, за отделените средства за възстановяването на 53-метровата камбанария и огромния семинарски корпус на манастира, в който днес живеят монаси и поклонници", се казва още в съобщението.


Иван Костов: България е нищожна цел за Русия - тя никога няма да направи Първанов шеф на "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024