Москва си присвоява активи на европейски енергийни компании. Първи в списъка са Uniper и Fortum Снимка: © Getty Images

Русия вече конфискува руските активи на европейски енергийни компании. Първи в списъка са германската Uniper - компанията, която преди войната в Украйна беше най-големият вносител на руски газ не само в Германия, но и в Европа, и финландската Fortum, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на указ, подписан от руския президент Владимир Путин. Финландската компания е мажоритарен собственик на Uniper и е един от най-големите чуждестранни инвеститори в руската енергетика.

Uniper вече заведе заведе арбитражно дело срещу държавния руски газов гигант "Газпром" заради понесени загуби, след като той първо намали, а в крайна сметка прекрати доставките на природен газ за Европа по газопровода "Северен поток". Това да малко да фалира германското дружество, но правителството в Берлин се намеси и го спаси. Финландия - но чрез друго енергийно дружество - Gazum - вече спечели арбитраж срещу Москва заради опита ѝ едностранно да промени газови договори и да изисква плащания в рубли по тях, предявявайки и претенции за непокрити по този начин задължения. България също отказа да се съобрази с едностранна промяна в договора с "Газпром" и да плаща в рубли, а Русия спря газа за страната миналата година.

Според новия указ на Путин, публикуван от Кремъл, руската държава е поела временeн контрол върху руското подразделение на германското дружество - Uniper SE, и над руските активи на Fortum Oyj. Руската държавна информационна агенция ТАСС твърди, че документът позволява на Москва да поема временен контрол върху чуждестранни активи, ако руски активи в чужбина бъдат конфискувани.

Това решение е взето "във връзка с необходимостта от предприемане на спешни мерки в отговор на недружелюбни и противоречащи на международното право действия на САЩ и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации, насочени към незаконно лишаване на Руската федерация от руски физически или юридически лица от право на собственост и (или) ограничаване на това право на собственост, за да се защитят националните интереси на Руската федерация", се казва в указа, цитиран от агенция "Интерфакс". Очевидно мярката, предприета от Путин, е в отговор на санкциите срещу Москва и близки до Кремъл компании и хора, наложени в отговор на руската инвазия в Украйна.

Временно управление се въвежда по отношение на движимо и недвижимо имущество на чуждестранни лица, свързани с неприятелски държави, ценни книжа, дялове в уставния капитал, имуществени права, намиращи се на територията на Русия, пише в документа. "Неприятелски" за Русия са всички държави от ЕС, в това число и България, както и членките на НАТО, Япония и др., обявили се против войната и наложили санкции срещу режима на Путин.

В ролята на "временен управител" на присвоените активи ще влиза Федералната агенция за управление на собствеността, освен ато руският президент не реши друго. Временният управител упражнява правомощията на собственик на имуществото, като направените от него разходи ще са за сметка на приходите от използването на взетите активи, става ясно още от указа, публикуван късно във вторник.

В ЕС водят дела срещу "Газпром". В България - срещу несъгласните с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024