Световни лидери се събират за среща на върха в опит да изработят план за мир в Украйна Снимка: © Getty Images

Над 100 световни лидери, сред които американският вицепрезидент Камала Харис, европейските лидери и ръководители на други държави, се събират този уикенд на среща на върха в Швейцария. Задачата пред тях е една и е доста амбициозна - да опитат да изработят план за постигане на мир в Украйна.

Двудневният форум се провежда в луксозния курорт Бюргенсток край Люцерн. На него ще бъде обсъден предложеният от Киев план от 10 точки за прекратяване на войната, както и три други теми, сред които ядрената заплаха, продоволствената сигурност и хуманитарните нужди в Украйна. Срещата цели да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия, която няма да участва на нея.

България ще бъде представлявана от служебния премиер Димитър Главчев. Страната ще участва в четири работни групи, сформирани за инициативата – по продоволствена сигурност, енергийна сигурност, възстановяване на справедливостта, и като съпредседател по групата за екологична сигурност.

Срещата на върха идва в момент, когато лидерите на Г-7 се събират в Италия, като войната в Украйна е една от темите в дневния ред. Лидерите на 7-те най-големи икономики се договориха Украйна да получи заем от 50 млрд. долара за отбрана срещу руските атаки и за възстановяване на икономиката си. Средствата за това ще дойдат от замразените след началото на войната на Русия активи на Москва.

В петък руският президент Владимир Путин постави свои условия за прекратяване на войната. Той иска Киев да отстъпи повече територия, да изтегли войските си по-навътре в собствената си страна и да се откаже от кандидатурата си за членство в НАТО. Предложенията му бяха отхвърлени от Украйна, САЩ и НАТО.

В срещата на върха този уикенд освен Русия няма да участва и Китай. Това накара украинския президент Володимир Зеленски да обвини Пекин, че помага на Москва да подкопае срещата. Зеленски се стреми чрез форума да изгради международна подкрепа за своя мирен план, който включва пълно изтегляне на руските войски от Украйна и връщане към постсъветските граници от 1991 г.

Това не е първата среща на върха, която се опитва да намери решение за край на конфликта в Украйна. Този опит е предшестван от няколко предишни такива форуми, включително един в Саудитска Арабия, на която присъстваха 40 държави, сред които и Китай. Там се разглеждаше мирен план от шест точки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жена е била убита пред детето си в Бургас

Жертвата е 32-годишна, тялото ѝ е открито в комплекс "Славейков".

19:48 - 20.06.2024
Спорт

Сърбия плаши да напусне Евро 2024 заради албански и хърватски фенове

Още няма официална реакция от УЕФА

19:13 - 20.06.2024
Важно днес

"Хеброс бус" спря рейсовете по линията Пловдив - София

Според управителя на фирмата от община Пловдив са му казали, че няма да се поднови договорът му

18:42 - 20.06.2024
Текстове от партньори

Безплатни прегледи за холестерол в аптеки Benu в 2 магазина на Kaufland в София

Те ще се извървшват на 22 и на 26 юни

17:10 - 20.06.2024