Надежда Нейнски за Шенген: ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението

Бившият външен министър на България Надежда Нейнски смята, че не всичко е загубено по отношение членството на България в Шенген, въпреки поредния отказ на Австрия да вдигне ветото срещу разширяването на Шенгенското пространство.

Според нея до декември, когато трябва да бъде взето и окончателното решение по време на среща на върха на ЕС под испанското председателство, София трябва да задейства "тихата" дипломация и да използва всички лостове, за да убеди ЕС, че е част от решението, а не част от проблемите на Шенген.

По Нова телевизия Нейнски заяви, че правителството трябва да структурира план и да "въоръжи с аргументи" всички, включително и опозицията, които са членове на различни европейски политически семейства и могат да влияят на различни нива, защото става въпрос за национална цел и членството в Шенген ще бъде от полза за всички.

"Проблемът е, че ЕС вижда България като част от проблема, а не като част от решението. Слушах много внимателно аргументите на австрийската страна и за тях те звучат убедително - има проблеми с Шенген, с мигрантите, редица държави въвеждат вътрешен контрол. Те не виждат България, която може да помогне, а виждат държава, която е част от проблемите, които затрупаха Шенген", коментира Надежда Нейнски.

Според нея проблемът е в доверието и припомни, че тя също е участвала в подобни преговори.

"Знам, че в крайна сметка всичко опира до доверието. Когато водихме дебатите за отпадане на визите за българи в Европа, ние не бяхме нито член на НАТО, нито на ЕС. Водеше се война наблизо, а само допреди месеци България беше една фалирала държава. Ситуацията не беше много по-благоприятна тогава, но имаше една огромна разлика и това беше ключово - огромното доверие, с което нашето правителство се ползваше", припомни Нейснки. И допълни, че тогава България е била разглеждана като част от решението, а не като част от проблема.

"Те виждаха в нас партньори. България трябва да изиграе така картите си, че в нея европейската общност да вижда партньор", каза още тя.

Според нея страната ни трябва да излезе от ролята на "молител и да покаже, че може да бъде партньор "

Тя обърна внимание и на постоянната демонсртация на липса на доверие между управляващите формации.

"Когато говоря за доверие, няма как управляващата сглобка непрекъснато да твърди, че помежду си нямат доверие и да са в един режим на "брак по принуда", каза Нейснки.

Подобна е ситуацията в Румъния и там има ротационно правителство. Така двете държави създават впечатление, че имат " временни конструкции", които могат да бъдат повлияни от местни избори и друго.

"Това, което казват от ЕС, е - оправете си първо вътрешните въпроси и след това ще ви приемем в Шенген. Ако вие помежду си нямате доверие, как очаквате ние пък да ви имаме", обясни дипломатът.

Според нея трябва да се включи тихата дипломация.

"Смятам, че трябва да се говори с европейските семейства, всяка една от партиите трябва да използва влиятелните си хора в различните политически семейства в Европа, защото те могат да повлияят в една или друга посока", каза Нейнски.

"Смятам, че не всичко е загубено лобирането и този натиск трябва да продължи, смятам, че трябва да търсим партньорство с Румъния по тази тема с възпирането", каза още тя.

Тя коментира и сложната ситуация в Израел. Според Надежда Нейнски се прави опит да се избегне влизането в Газа от Израел и това е по-доброто решение, смята тя.

"Смятам, че влизането в Газа ще бъде трагедия и за двете страни. Защото „Хамас“ контролира тази територия от години и е създал тунели, които по-мащаб са по-големи, отколкото територията отгоре. Влизането на армията на Израел в Газа ще бъде трагедия за двете страни".

Тя припомни, че това е война но "винаги трябва да си припомняме, кой изостри конфликта".

Според нея една от големите международни теми е да не се допусне „Хизбула“ да не се включва в този конфликт, защото това "ще промени цялата карта".

"Наистина важно е „Хамас“, която е призната за терористична организация да бъде обезглавена, но да не доведе това до много цивилни жертви", обобщи дипломатът.

Летище Шенген Австрия отново каза "Не" на България за Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024