Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство Снимка: © bTV

Русия провокира единството на НАТО, като поставя условие Алиансът да се изтегли изцяло от България и Румъния. Това смята бившият външен министър (1997-2001 г.) Надежда Нейнски.

„Русия третира България и Румъния отново като обект на интереса си, а не като самостоятелни държави и членки на НАТО. На практика, това е една провокация към единството на НАТО. Една провокация към това как би реагирал НАТО в ситуация на много голямо напрежение“, каза бившият председател на СДС пред bTV.

„Това е провокация, с която се цели да се демонстрира липса на ефективност на НАТО, или по-скоро невъзможност да защити принципите и ценностите си“, смята Нейнски.

Според нея Москва прави и провокация към единството на българската национална политика. „България трябва да излезе с ясна и единна позиция, да бъде извикан руският посланик в София, за да даде обяснение за действията и изказванията по отношение на България“, каза Нейнски. Такива действия все още не са предприети.

Според бившия министър в това няма агресия, а е нормална демократическа практика – да се разясни позиция, която в случая е в ущърб на българския национален интерес и на геополитическия избор, който България е направила за своята сигурност.

„Важно е как България ще защити интереса си и какво единство ще покажат институциите по този казус. Смятам, че позицията трябва да бъде единна и Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция, да подкрепи правителството“, смята Нейнски.

След като външният министър на Русия Сергей Лавров поиска да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз), премиерът Кирил Петков заяви, че „България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО“. „Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем“, добави той в Народното събрание.

Президентът Румен Радев обяви за "неприемливо и безпредметно" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от страната ни. Той заяви, че България „не приема ултимативни искания от когото и да било".

Военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев омаловажи значението на анонса на Лавров. „Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато се говори за нас. Подготовката на военно присъствие, допълнително усилване на това присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при политическо решение с български въоръжени сили", каза той.

„Трябва да последва отговор от страна на НАТО и да се каже какви са границите, които Русия не трябва да преминава“, каза в обобщение на темата Надежда Нейнски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024