Снимка: © bTV

Русия провокира единството на НАТО, като поставя условие Алиансът да се изтегли изцяло от България и Румъния. Това смята бившият външен министър (1997-2001 г.) Надежда Нейнски.

„Русия третира България и Румъния отново като обект на интереса си, а не като самостоятелни държави и членки на НАТО. На практика, това е една провокация към единството на НАТО. Една провокация към това как би реагирал НАТО в ситуация на много голямо напрежение“, каза бившият председател на СДС пред bTV.

„Това е провокация, с която се цели да се демонстрира липса на ефективност на НАТО, или по-скоро невъзможност да защити принципите и ценностите си“, смята Нейнски.

Според нея Москва прави и провокация към единството на българската национална политика. „България трябва да излезе с ясна и единна позиция, да бъде извикан руският посланик в София, за да даде обяснение за действията и изказванията по отношение на България“, каза Нейнски. Такива действия все още не са предприети.

Според бившия министър в това няма агресия, а е нормална демократическа практика – да се разясни позиция, която в случая е в ущърб на българския национален интерес и на геополитическия избор, който България е направила за своята сигурност.

„Важно е как България ще защити интереса си и какво единство ще покажат институциите по този казус. Смятам, че позицията трябва да бъде единна и Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция, да подкрепи правителството“, смята Нейнски.

След като външният министър на Русия Сергей Лавров поиска да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз), премиерът Кирил Петков заяви, че „България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО“. „Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем“, добави той в Народното събрание.

Президентът Румен Радев обяви за "неприемливо и безпредметно" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от страната ни. Той заяви, че България „не приема ултимативни искания от когото и да било".

Военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев омаловажи значението на анонса на Лавров. „Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато се говори за нас. Подготовката на военно присъствие, допълнително усилване на това присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при политическо решение с български въоръжени сили", каза той.

„Трябва да последва отговор от страна на НАТО и да се каже какви са границите, които Русия не трябва да преминава“, каза в обобщение на темата Надежда Нейнски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вучич: Моята задача като президент е да се грижа за Сърбия, а не за Европейския съюз

Той увери, че Сърбия не е подкрепила нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава