Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство Снимка: © bTV

Русия провокира единството на НАТО, като поставя условие Алиансът да се изтегли изцяло от България и Румъния. Това смята бившият външен министър (1997-2001 г.) Надежда Нейнски.

„Русия третира България и Румъния отново като обект на интереса си, а не като самостоятелни държави и членки на НАТО. На практика, това е една провокация към единството на НАТО. Една провокация към това как би реагирал НАТО в ситуация на много голямо напрежение“, каза бившият председател на СДС пред bTV.

„Това е провокация, с която се цели да се демонстрира липса на ефективност на НАТО, или по-скоро невъзможност да защити принципите и ценностите си“, смята Нейнски.

Според нея Москва прави и провокация към единството на българската национална политика. „България трябва да излезе с ясна и единна позиция, да бъде извикан руският посланик в София, за да даде обяснение за действията и изказванията по отношение на България“, каза Нейнски. Такива действия все още не са предприети.

Според бившия министър в това няма агресия, а е нормална демократическа практика – да се разясни позиция, която в случая е в ущърб на българския национален интерес и на геополитическия избор, който България е направила за своята сигурност.

„Важно е как България ще защити интереса си и какво единство ще покажат институциите по този казус. Смятам, че позицията трябва да бъде единна и Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция, да подкрепи правителството“, смята Нейнски.

След като външният министър на Русия Сергей Лавров поиска да се върне разположението на силите в Европа от нивото им през 1997 г. (преди страната ни да стане член на отбранителния съюз), премиерът Кирил Петков заяви, че „България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО“. „Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем“, добави той в Народното събрание.

Президентът Румен Радев обяви за "неприемливо и безпредметно" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от страната ни. Той заяви, че България „не приема ултимативни искания от когото и да било".

Военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев омаловажи значението на анонса на Лавров. „Не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато се говори за нас. Подготовката на военно присъствие, допълнително усилване на това присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при политическо решение с български въоръжени сили", каза той.

„Трябва да последва отговор от страна на НАТО и да се каже какви са границите, които Русия не трябва да преминава“, каза в обобщение на темата Надежда Нейнски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023