Наръчник за родители: Как да поправим "счупеното" самочувствие на децата в пубертета Снимка: © Unsplash

„Децата, които са подложени на критики или подигравки за външния си вид от членове на семейството, са по-склонни

  • да се опитват да контролират теглото си по нездравословен начин,
  • да изпитват недоволство от тялото си,
  • да се сравняват с приятелите си,
  • да са обсебени от външния си вид.

Те имат по-ниско самочувствие и са предразположени към депресия значително повече, отколкото децата, които нямат подобен опит“.

Това са думи на изследователя, психолог и експерт по връзката между менталното здраве и външния вид - проф. Филипа Дидрикс. Работата ѝ е посветена на създаването на свят, свободен от ограничителни идеали за красота и стереотипи. Дитрикс работи много с жени и момичета и е част от кампанията на Dove за самочувствието на младежите на фона на стандартите - често фалшиви, които налага интернет.

Компанията инвестира серия от изследвания, проучвания, съвети и работа на терен. Да се научиш да се харесваш не е просто рекламен слоган, а философия за марката.

Dove извежда темата за увереността в себе си и изграждането на самочувствието във време, в което децата живеят в две реалности - тази на физическия свят и тази на виртуалния - социалните мрежи.

В последното видео от кампанията показват майки и дъщери, които гледат клипове създадени посредством изкуствен интелект, в които майките дават същите онези токсични съвети, които момичетата чуват в социалните мрежи ежедневно – „Не си гладна, просто си жадна“, „Бейби ботоксът е най-краткият път към перфектна кожа“.

С помощта на много външна експертиза, козметичната марката създава Наръчник за увереност/The Confidence Kit, в който могат да се намерят съвсем практични уроци за разговор с децата ни. Има материали и за родители, и за учители.

Голямата мисия на Dove е да промени разбиранията за красотата, да ги направи здравословни. Амбицията на компанията е да помогне на милиони деца по света да мислят позитивно за тялото си и за начина, по който изглеждат.

Още през 2004 година компанията изведе каузата #NoDigitalDistortion. Тя беше насочена към днешните майки, които тогава бяха млади жени, и трябваше да свали от раменете им бремето на перфекционизма. Никой не изглежда като на снимка, никой не е иделен, но всички ние сме неповторими.

Young adults and teens on Smartphone

Сега наръчникът на Dove помага на родителите да свалят от напрежението у своите деца, което създават социалните мрежи, и да ги направят уверени в себе си.

Първата крачка възпитаване на умението да се прави разлика между реално и виртуално.

Идеалите за красота в Инстаграм и ТикТок могат да са токсични и да смачкат самочувствието на човек. Сух шампоан, маникюр, очна линия, гланц за устни, коректор - днешните млади ползват много повече козметика от родителите си. Но това не е само белег на по-висок стандарт на живот, а маска или, ако предпочитате, филтър, подобен на този в Инстаграм, който заличава пъпките, намалява челюстта и поправя формата на устните.

Светът е пълен с истории на момичета, чиято реалност се оформя от съдържанието в социалните мрежи и това ги отдалечава от тях самите, от социалната и семейната им среда.

Младите хора растат с безкраен списък от изисквания към външния им вид.

Наказанията за “преяждане” придружени от обидните думи към себе си, са част от стратегиите на младите девойки, които ги държат близо до “идеала”. Резултатът често са тежки хранителни разстройства, придружени от депресия, и дълга работа с терапевти.

80% от момичетата в проучването на Dove казват, че сравняват своя външен вид с този на хората, които следват в социалните медии, а 25% не смятат, че изобщо изглеждат добре, без да са редактирали снимката си с филтри.

Проучванията все пак сочат, че възрастните биха могли да окажат положително влияние. Оказва се, че въпреки възклицанията “уф, бе, мамо” и въртенето на очи, родителите са важен ролеви модел за младите хора по отношение на самочувствието. Снабдени с правилните съвети, инструменти и умения, родителите и въобще близките хора могат да им помогнат да се чувстват по-комфортно и да бъдат уверени в кожата си.

Първата стъпка генерално, както и първа глава от Confidence kitзалага на фундаменталната истина, че ако искаме да променим нещо трябва да започнем от себе си. В този смисъл в наръчника на Dove се казва „Ако искате детето ви да расте със здравословно самочувствие и увереност в тялото си, трябва да приемете и цените себе си.“ Това, разбира се, предполага да не критикувате собственото си тяло пред детето, тъй като то лесно може да започне да подража на този модел.

Следващата стъпка е да помогнем на младия човек да направи “детокс” на съдържанието в социалните медии.

Токсичните съвети за красота нормализират потенциално вредни практики - като козметичните интервенции от ранна възраст, и предполагат, че ключът към самооценката и успеха е физическото „съвършенство“. Съвети за крайни диети, налагане на идеала за изключително слабо тяло, нормализиране и даже подценяване на болката, през която минава тялото при козметична хирургическа процедура - всичко това може да се адресира като вредно влияние.

Dove Self Esteem project Не си гладна жадна си

В наръчника има и конкретни съвети как да помогнете на детето да “прочисти” социалните си мрежи от вредни влияния и най-вече - как да подходите в разговорите на тези чувствителни теми.

Изчакайте, наример, когато дъщеря ви е в настроение. И ѝ предложете да скролвате заедно в Instagram или TikTok. Научете кои са любимите ѝ акаунти, научете я да разпознава рекламното съдържание. Подчертайте, че някои от снимките са с филтри, обяснете, че съществуват профили, които наемат професионалисти и зад една привидно обикновена снимка стои цял екип.

Наръчникът на Dove е снабден със сериозен набор от полезни и лесно приложими съвети за различни ситуации и теми - от обидите в училище до шегите у дома, които някои родители все още смятат за безобидни подмятания.

Той наистина ще ви научи да бъдете по-добри родители, а сигурно ще помогне и малко на вас самите.

Насърчете дъщеря си да говори за това, което я прави уникална;

Правете ѝ редовно комплименти;

Използвайте правилните думи, за да изразите как се чувствате, например: „Уморена съм“ или „Натрупа ми се много стрес“ е по-добре от „Чувствам, че не съм във форма“.

И не забравяйте да отбелязвате прогреса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024