Снимка: © Getty Images

Най-големият и мощен космически телескоп „Джеймс Уеб“ беше изстрелян с ракетата Ariane от Френска Гвиана и даде началото на една от най-важните мисии на NASA в последните години.

Наследникът на „Хъбъл“, чието изграждане, изстрелване и поддръжка струваха общо 10 милиарда долара, полетя към Космоса в 14:20 ч. българско време в Коледния ден – 25 декември.

В основата на телескопа е златно огледало с широчина 6,5 метра – три пъти по-голямо от това на „Хъбъл“, който е към края на мисиите си. Уголемената оптика, в комбинация със супер чувствителни инструменти, трябва да позволи на астрономите да погледнат още по-надалеч в Космоса, а и още по-назад във времето.

Основната цел на „Уеб“ е да изследва какво се е случило точно след Големия взрив преди 13,5 милиарда години. Това ще стане чрез проучване на звезди, които съдържат в себе си първите атоми, нужни за създаване на Вселената – въглерод, азот, кислород, фосфор и сяра.

Друга от целите на телескопа е да достигне до атмосферите на далечни планети. Това ще помогне на учените да преценят дали тези светове са обитаеми по един или друг начин.

„Джеймс Уеб“ е кръстен на един от архитектите на мисиите Аполо, свързани с кацането на Луната. Хилядите инженери от САЩ, Канада и Европа, които го разработваха през последните 30 години, са го направили 100 пъти по-мощен от „Хъбъл“.

„Това е една необикновена мисия“, заяви администраторът на Американската космическа агенция Бил Нелсън. „И е отличен пример какво можем да постигнем, ако мечтаем. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисковано начинание, но, разбира се, когато искаш да бъдеш награден, трябва да предприемаш големи рискове“.

„Навлизаме в цял един нов режим на астрофизиката, преминаваме една нова граница. Затова се вълнуваме“, каза Хайди Хамел – планетарен астроном и един от учените, заели се с мисията.

Изстрелването на „Джеймс Уеб“ е само началото от серия сложни дейности, които предстоят в следващите 6 месеца. Телескопът ще поеме на път към наблюдателна станция на 1,5 милиона километра над земната повърхност. Докато пътува натам, „Уеб“ ще трябва да се освободи от някои от частите, с които е обвит и които бяха нужни, за да излети.

„Оттам нататък най-критичната точка ще достигнем, когато стане много студено“, обяснява Марк МакКафрън – висш съветник от Европейската космическа агенция.

Телескопът ще трябва да издържи на -233 градуса по Целзий. Проектиран е така, че да успее и после да заснеме кадри от далечните части на Вселената, „където са родени галактиките“, казва експертът.


"Гигантска крачка за човечеството": Сондата "Паркър" на NASA мина през атмосферата на Слънцето


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция