NASA изстреля най-мощния телескоп, който ще търси живот на далечни планети Снимка: © Getty Images

Най-големият и мощен космически телескоп „Джеймс Уеб“ беше изстрелян с ракетата Ariane от Френска Гвиана и даде началото на една от най-важните мисии на NASA в последните години.

Наследникът на „Хъбъл“, чието изграждане, изстрелване и поддръжка струваха общо 10 милиарда долара, полетя към Космоса в 14:20 ч. българско време в Коледния ден – 25 декември.

В основата на телескопа е златно огледало с широчина 6,5 метра – три пъти по-голямо от това на „Хъбъл“, който е към края на мисиите си. Уголемената оптика, в комбинация със супер чувствителни инструменти, трябва да позволи на астрономите да погледнат още по-надалеч в Космоса, а и още по-назад във времето.

Основната цел на „Уеб“ е да изследва какво се е случило точно след Големия взрив преди 13,5 милиарда години. Това ще стане чрез проучване на звезди, които съдържат в себе си първите атоми, нужни за създаване на Вселената – въглерод, азот, кислород, фосфор и сяра.

Друга от целите на телескопа е да достигне до атмосферите на далечни планети. Това ще помогне на учените да преценят дали тези светове са обитаеми по един или друг начин.

„Джеймс Уеб“ е кръстен на един от архитектите на мисиите Аполо, свързани с кацането на Луната. Хилядите инженери от САЩ, Канада и Европа, които го разработваха през последните 30 години, са го направили 100 пъти по-мощен от „Хъбъл“.

„Това е една необикновена мисия“, заяви администраторът на Американската космическа агенция Бил Нелсън. „И е отличен пример какво можем да постигнем, ако мечтаем. Винаги сме знаели, че този проект ще бъде рисковано начинание, но, разбира се, когато искаш да бъдеш награден, трябва да предприемаш големи рискове“.

„Навлизаме в цял един нов режим на астрофизиката, преминаваме една нова граница. Затова се вълнуваме“, каза Хайди Хамел – планетарен астроном и един от учените, заели се с мисията.

Изстрелването на „Джеймс Уеб“ е само началото от серия сложни дейности, които предстоят в следващите 6 месеца. Телескопът ще поеме на път към наблюдателна станция на 1,5 милиона километра над земната повърхност. Докато пътува натам, „Уеб“ ще трябва да се освободи от някои от частите, с които е обвит и които бяха нужни, за да излети.

„Оттам нататък най-критичната точка ще достигнем, когато стане много студено“, обяснява Марк МакКафрън – висш съветник от Европейската космическа агенция.

Телескопът ще трябва да издържи на -233 градуса по Целзий. Проектиран е така, че да успее и после да заснеме кадри от далечните части на Вселената, „където са родени галактиките“, казва експертът.


"Гигантска крачка за човечеството": Сондата "Паркър" на NASA мина през атмосферата на Слънцето


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024