NASA публикува първото видео от кацането на роувъра Perseverance на Марс и пусна аудиото, записано в началните минути след приземяването на повърхността. Американската космическа агенция сподели клипа в късните часове на понеделник – няколко дни след успешното кацане на марсохода.

Екипът на NASA вече е получил над 23 хиляди снимки от Марс, благодарение на 19-те камери на Perseverance, заснемащи 3D изображения. Имат и над 30 гигабайта информация, изпратена им от роувъра.

Той пътуваше от Земята до „червената планета“ цели 7 месеца и измина 472 милиона километра, преди да бъде уловен от атмосферата на Марс при скорост 19 хиляди км/ч. Благодарение на парашут и небесен кран - Perseverance кацна успешно в средата на кратера Йезеро, за който учените смятат, че е бил делта на река преди милиарди години.

„Тези видеа и снимки са сбъдване на нашите мечти“, казва Ал Чен, който ръководи операцията по кацане.

„Невероятната панорама и първият открил се пред нас пейзаж на кратера Йезеро, първите звуци от Марс – те са толкова автентични, че сякаш сте там, но без костюм за астронавти“, смята администраторът на NASA за научната мисия на „червената планета“ д-р Томас Зурбухен.

Мисия Марс: Проучването ще завършат хора, "които все още не са родени"

„Мисля, че видеото трябва задължително да бъде изгледано от всички млади хора, които не само искат да откриват други светове и да строят космически кораби, но които искат да бъдат част от нашите цели за бъдещето“, добавя той.

Perseverance се намира в „добра форма“. Джесика Самюелс, която отговаря за мисията на роувъра на марсианската повърхност, обяви, че екипът ѝ е „предал“ на марсохода 5000 инструкции. „Всичко се получи така, както го поискахме“. Продължават непрестанните тестове на неговите колела и роботизирани ръце.

Към роувъра е прикрепен и хеликоптерът Ingenuity, който тежи 1,8 кг. Батериите му вече са заредени и учените се надяват скоро той да може да извърши първия импровизиран полет на друга планета.

Perseverance е роувър, който струва 2,7 млрд. долара, а основната му задача е да търси знаци на живот на Марс. Той ще събира проби от кратера Йезеро, които ще складира и ще предаде на бъдеща мисия, която да ги пренесе към Земята. NASA вече работи и по нея, заедно с Европейската космическа агенция, като плановете са тя да транспортира скалите през 2031 г.

Цел на Perseverance е да разузнае климата, геологията и да разбере дали планетата е годна за живот. За целта той ще търси подпочвена вода.

САЩ, Китай и ОАЕ вече са на Марс: Защо точно сега и какви са целите им

„Пред нас стои мащабна задача да изследваме цялата повърхност, но вече сме там. Мисията започна. За първи път мога да си представя какво е да кацнеш на Марс“, казва биологът Сюзън Швенцър, която е част от екипа на NASA.

„Искаме да изследваме всичко! Това сме ние, това е нашата природа, имаме го в ДНК-то си. Нищо не може да ни спре“, сигурен е зам.-мениджърът на проекта Мат Уолъс. „Затова сме на върха на хранителната верига – защото сме толкова любопитни, че искаме да стъпим на места, на които никога не сме били. Искаме да отговорим на въпросите без отговор“.