NASA публикува първото видео от кацането на роувъра Perseverance на Марс и пусна аудиото, записано в началните минути след приземяването на повърхността. Американската космическа агенция сподели клипа в късните часове на понеделник – няколко дни след успешното кацане на марсохода.

Екипът на NASA вече е получил над 23 хиляди снимки от Марс, благодарение на 19-те камери на Perseverance, заснемащи 3D изображения. Имат и над 30 гигабайта информация, изпратена им от роувъра.

Той пътуваше от Земята до „червената планета“ цели 7 месеца и измина 472 милиона километра, преди да бъде уловен от атмосферата на Марс при скорост 19 хиляди км/ч. Благодарение на парашут и небесен кран - Perseverance кацна успешно в средата на кратера Йезеро, за който учените смятат, че е бил делта на река преди милиарди години.

„Тези видеа и снимки са сбъдване на нашите мечти“, казва Ал Чен, който ръководи операцията по кацане.

„Невероятната панорама и първият открил се пред нас пейзаж на кратера Йезеро, първите звуци от Марс – те са толкова автентични, че сякаш сте там, но без костюм за астронавти“, смята администраторът на NASA за научната мисия на „червената планета“ д-р Томас Зурбухен.

Мисия Марс: Проучването ще завършат хора, "които все още не са родени"

„Мисля, че видеото трябва задължително да бъде изгледано от всички млади хора, които не само искат да откриват други светове и да строят космически кораби, но които искат да бъдат част от нашите цели за бъдещето“, добавя той.

Perseverance се намира в „добра форма“. Джесика Самюелс, която отговаря за мисията на роувъра на марсианската повърхност, обяви, че екипът ѝ е „предал“ на марсохода 5000 инструкции. „Всичко се получи така, както го поискахме“. Продължават непрестанните тестове на неговите колела и роботизирани ръце.

Към роувъра е прикрепен и хеликоптерът Ingenuity, който тежи 1,8 кг. Батериите му вече са заредени и учените се надяват скоро той да може да извърши първия импровизиран полет на друга планета.

Perseverance е роувър, който струва 2,7 млрд. долара, а основната му задача е да търси знаци на живот на Марс. Той ще събира проби от кратера Йезеро, които ще складира и ще предаде на бъдеща мисия, която да ги пренесе към Земята. NASA вече работи и по нея, заедно с Европейската космическа агенция, като плановете са тя да транспортира скалите през 2031 г.

Цел на Perseverance е да разузнае климата, геологията и да разбере дали планетата е годна за живот. За целта той ще търси подпочвена вода.

САЩ, Китай и ОАЕ вече са на Марс: Защо точно сега и какви са целите им

„Пред нас стои мащабна задача да изследваме цялата повърхност, но вече сме там. Мисията започна. За първи път мога да си представя какво е да кацнеш на Марс“, казва биологът Сюзън Швенцър, която е част от екипа на NASA.

„Искаме да изследваме всичко! Това сме ние, това е нашата природа, имаме го в ДНК-то си. Нищо не може да ни спре“, сигурен е зам.-мениджърът на проекта Мат Уолъс. „Затова сме на върха на хранителната верига – защото сме толкова любопитни, че искаме да стъпим на места, на които никога не сме били. Искаме да отговорим на въпросите без отговор“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024