Наследникът на Минеков: Проблем в Народния театър няма, има нещо превърнато в проблем

"Разбирам проблема на Александър Морфов, който той изрази по един артистичен начин.(...) Директорът на Народния театър Васил Василев трябваше да реагира още в началото и да го реши. Той се е надявал този казус да се самореши.", каза новият служебен министър на културата маестро Найден Тодоров в ефира на bTV по повод на напрежението в Народния театър заради назначението на бившия ПР на ДПС Велислава Кръстева в културната институция.

Тодоров изрази желание да реши проблема с диалог - заедно или поотделно със страните в конфликта, но даде да се разбере, че няма да се намесва: "Министерство на културата не може да е страна, трябва да се намери възможност този казус да бъде решен."

"От една страна съм щастлив, че се говори за културна институция, но по-малко съм щастлив защо се говори. Всичко можеше да остане вътрешен проблем, защото не е проблем. Медиите са длъжни да информират, но в една излязла от баланс система, в каквато се превърна Народния театър в един момент, те го надуха", формулира оценката си конфликта новият служебен министър на културата.

Найден Тодоров каза добри думи за предшественика си Велислав Минеков и за дейността му като сложи акцент на работата му и зад граница - с други културни институции. Определи го и като силно "емоционален".

За проверките назначени от Минеков в Народния театър, Тодоров обясни, че все още се очакват резултатите от тази на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а другата - на Министерство на културата, е приключила. За нея той каза: "Няма нарушения, има решения, които ние не знаем дали са правилни."

Въпреки че говори доста балансирано, новият министър на култура успя да покаже и посоката, в която е личната му позиция за случващото се в Народния театър:

"Политиката като партийна политика няма място в културна институция, но всеки човек има право на своите политически пристрастия.", каза той и добави:

"Не виждам партийни нарушения в Народния театър. Ако един министър се намеси драстично в една културна институция, говорим за нарушаване на демокрацията."

"Хората са различни и ако го търсим различното, винаги ще има сблъсъци. Вярвам, че може да бъде намерено общото." На въпрос на водещия дали някой трябва да си тръгне, Тодоров каза: "Ако отговоря на този въпрос, се намесвам във вътрешната политика на Народния театър."

Запитан и за имена като Захари Карабашлиев и Явор Гърдев, които подкрепиха позицията на Морфов, Тодоров каза "Те имат място в репертоара на Народния театър. Това са лични решения, които аз се надявам да бъдат променени."

"Най-важното е деескалация. Този проблем не е проблем, той е превърнат в проблем", завърши темата новият служебен министър на културата.

Валери Йорданов Валери Йорданов за изтеклия запис с Морфов: И директорът на театъра беше там. Записът е отрязан

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024