Валери Йорданов за изтеклия запис с Морфов: И директорът на театъра беше там. Записът е отрязан Снимка: © Народен театър "Иван Вазов"

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев също е присъствал на репетицията с режисьора Александър Морфов, запис от която преди ден разпространи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Във видеото Морфов е уловен да разказва как е отстранил актьора Евгени Будинов от пиесата "Хъшове", като обяснението е политическата принадлежност на втория. Будинов беше депутат от ГЕРБ.

Историята на видеото сега разказва във Facebook Валери Йорданов, който също е част от трупата на Народния театър и играе в постановката на режисьора. Освен че Василев е бил на въпросната репетиция, от публикацията се разбира, че според актьора разпространеният запис не е цял, което поставя въпроси.

Клипът влезе в политическа употреба на ГЕРБ, а появата му е пореден епизод от случващото се в културната институция - скандалът започна, след като Морфов - по собствените му признания, надраска вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева, която преди това бе пиар на ДПС и е бивш депутат от партията.

Вече на работа в "Иван Вазов", тя се появи редом до почетния председател на ДПС Ахмед Доган на изборите на 2 октомври 2022 г. След случката между Морфов и Кръстева Василев назначи проверка по случая. Бившият вече служебен министър Велислав Минеков зае позиция срещу директора. Част от трупата защити ръководителя на институцията, друга част - Морфов. Преди няколко дни пък се разбра, че Василев е изпратил чрез частен съдебен изпълнител "призовка" на режисьора за даване на обяснения.


Сега Валери Йорданов разказва, че видеото, публикувано от Тома Биков, е от август месец миналата година. По думите на актьора на въпросната сбирка Васил Василев е стоял на два метра зад Александър Морфов. Директорът е извън кадър, но има свидетели, които могат да потвърдят, че "щастливо и възторжено го слуша", казва Йорданов.

Актьорът обяснява, че става въпрос за първата репетиция, когато директорът е започнал "завръщането на Александър Морфов" - поставен като "основна точка и креатив в неговата "програма за кандидатстване". Има се предвид концепцията, с която Василев печели конкурса, за да оглави "Иван Вазов".

Според Валери Йорданов записът е с отрязан финал, което повдига въпрос дали не е манипулиран. Той пита още кой го е изпратил до определени "политически-обвързани медии" и дали с това не се използват "изучени стари похвати" за "политически линч", объркване и пренасочване от реалния проблем. Всъщност медийно сюжетът с видеото се разви чрез сайта ПИК и бе подет от ГЕРБ.

Артистът твърди, че краят от записа, който е отрязан, всъщност гласи, че режисьорът на "Хъшове" се е обадил на Евгени Будинов, за да го покани на разговор, но е получил "интересен" отговор: "Саше... Ти си голям творец и си свободен човек, а аз съм обвързан и материално зависим". Йорданов пита какво значи "зависим депутат".

Не за първи път Валери Йорданов обявява своята позиция относно проблемите в театъра. Той се противопостави на директора в края на миналата година и поиска оставката му като обръсна главата си в емоционално видео, публикувано в интернет. Два дни по-рано заедно с актрисата Албена Колева организира и подписка в подкрепа на Морфов.

Записът със срещата беше пуснат само ден след като съпругата на Александър Морфов Рени Врангова съобщи, че са получили иск от частен съдебен изпълнител за "даване на обяснение". Искът е бил изпратен до режисьора Александър Морфов от името на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев.

Напрежението в Народния театър започна след като Василев назначи бившия PR на ДПС Велислава Кръстева в театъра. Тя придружи Ахмед Доган на изборите на 2 октомври 2022 г., докато той гласуваше в своята секция.

Морфов надраска вратата на кабинета ѝ в театъра в знак на протест с надписи "Приемна на ДПС". По-късно надраска и вратата на директора Васил Василев.

Бившият министър на културата Велислав Минеков в три кабинета на държавния глава през 2021 и 2022 г. зае страната на Александър Морфов. Той поиска проверка по случая и се оказа единственият сменен в новото служебно правителство от президента Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024