Тома Биков пусна запис как Морфов гони Евгени Будинов от "Хъшове" по "политически причини" Снимка: © Колаж

Ден след като съпругата на Александър Морфов Рени Врангова оповести, че частен съдебен изпълнител е връчил "искане за даване на обяснение" до режисьора Александър Морфов от името на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, ГЕРБ замеси и името на актьора с политическа кариера Евгени Будинов в скандала.

В пост във Facebook депутатът Тома Биков публикува видео, на което се вижда Александър Морфов да споделя (вероятно с театралната трупа) защо Будинов вече няма да участва в спектакъла "Хъшове". То веднага беше качено като водещ материал в ПИК. Между другото, ако се проследят часовете на публикациите в агенцията на Недялко Недялков, може да се предположи, че по всяка вероятност Биков получава видеото от там, а не те от него. За същото говори и логото на ПИК в горния ъгъл.

"Още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението. Никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и с тази позиция в живота да бъде част от нашето представление", казва Морфов и допълва, че Будинов му се е обадил и го е попитал защо не се е видял в разпределението за следващото представление.

Режисьорът му обяснил, че причината е, че са "в крайни противоположности". Будинов го попитал: "Не ме ли харесваш като артист", а отговорът бил - "Харесвам те като артист, но не и като човек".

След което на записа се вижда как Морфов имитира Будинов, който питал дали, ако се отрече публично от всичко (бел.р. ГЕРБ) и каже, че се отказва от партията, дали ще има шанс да работи с него, защото му е любимият режисьор.

Будинов е едно от остриетата на ГЕРБ. От 2017 до 2021 г е депутат. В личната му страница в Уикипедия пише, че "Много обича град Банкя и участва в активния живот като организира културни събития и фестивали". Стана известен с изказването си, че "Борисов е най-уважаваният политик в цяла Европа" и с участието си в песен за Банкя.

В постановката "Хъшове", чийто режисьор е Морфов, Будинов играеше Мравката. Впоследствие ролята му беше разпределена между останалите актьори, не е взиман нов човек на неговото място.

Във Фейсбук Тома Биков разказва, че още през лятото Будинов му се обадил за да се оплаче, че са го отстранили от "Хъшове", но тогава и Биков не повярвал, че "подобно нещо би могло да се случи в Народния театър".

Досега ГЕРБ не заемаха позиция по т.нар. скандал в Народния театър, който започна, след като се разбра, че бившият ПР на ДПС Велислава Кръстева е назначена за директор Връзки с обществеността в театралната институция.

Освен Биков, в синхронизирана акция срещу Морфов днес участва и Деница Сачева, която тагвайки Будинов, пише срещу Морфов: "Днес с тъга следя как Народният театър се оказа раздиран от омразата и разделението. Докъде стигнахме? 30 години след началото – политическата принадлежност отново да определя ролята?! Не талантът, а това дали мислиш като режисьора или не...".

"В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично и ако погледнем предизборните кампании от последните години ще видим, че актьори и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното.", пише още Биков.

Днешното включване от страната на ГЕРБ де факто е в подкрепа на директора на Народния театър Василев Василев и на избора му да назначи Велислава Кръстева на ръководната позиция.

Скандалът вече коства министерския пост на Велислав Минеков, който защити Александър Морфов и поиска одит на Народния театър.

Тази седмица президентът Румен Радев отстрани Минеков, който се оказа единствената му кадрова смяна при новото служебно правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024