НАТО активира за първи път в историята си силите за бързо реагиране Снимка: © Getty Images

НАТО премества своите сили за бързо реагиране с цел възпиране на Русия, това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг след видеоконференция на държавните и правителствени ръководители на 30-те страните от алианса.

Столтенберг не каза къде ще бъдат редислоцирани частите, но уточни че става дума за няколко хиляди войници, които трябва да бъдат разположени по суша, море и въздух.

Върховният главнокомандващ на силите на НАТО генерал Тод Уолтърс е издал заповед за мобилизиране на многонационалните сили. Силите могат да бъдат развърнати бързо в подкрепа на съюзническите сили от НАТО.

След руската атака в Украйна в четвъртък, НАТО активира плановете за отбрана на източната зона на алианса, а главнокомандващият на въоръжените сили на НАТО получи широкообхватни правомощия да премества войски.

Времето за привеждане в готовност на десетките хиляди войници от Алианса вече е драстично намалено. Според информация от кръговете на НАТО, цитирана от DPA, Силите за бързо реагиране (NRF) вече трябва да могат да бъдат развърнати за 7, вместо за 30 дни.

За други единици се прилага т. нар. период на „известие за преместване“, който се съкращаване на 30 вместо досегашните 45 дни. Войниците от Съвместната оперативна група с много висока степен на готовност на НАТО (VJTF) - най-бързите сили за реагиране ще трябва да бъдат готови за прехвърляне в кризисна зона в рамките на максимум пет дни.

На своята виртуална среща този петък страните от НАТО се увериха взаимно в твърдата си решимост за колективна защита.

„Нашият ангажимент към член 5 от Вашингтонския договор е непоклатим. Ние заставаме заедно, за да защитим всички съюзници“, се казва в съвместната заключителна декларация от специалната среща на върха на НАТО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024