"Навални" и "Анастасия": Трагедията на руските опозиционери от тормоза на Путин стигна до "Оскарите"

"Навални" и "Анастасия" - два от най-интересните документални филми, посветени на руската опозиция - са включени в късата листа на номинациите за "Оскар" през 2023 г.

Продукциите проследяват тормоза от страна на режима в Кремъл срещу Алексей Навални и Анастасия Шевченко от организацията на Михаил Ходорковски "Отворена Русия".

Шевченко е арестувана заради своята опозиционна дейност, а докато службите отказват да я пуснат на свобода, 17-годишната ѝ дъщеря тежко болна дъщеря Алина умира в реанимация.

"Навални" (който може да се гледа в HBO Max) разказва историята на отравянето с новичок на прочутия руски опозиционен лидер през лятото на 2020 г., трудното му възстановяване след международния скандал и самоволното му завръщане в Русия, където веднага беше вкаран в затвора.

46-годишният политик беше осъден първо на 2,5 г. лишаване от свобода по скалъпен процес, но ефективната му присъда беше увеличена с още над 9 години по още по-абсурдни обвинения "мошеничество".

Докато Навални все още е на свобода и се възстановява от отравянето в Германия, той и екипът му във Фонда за борба с корупцията продължават да разследват безобразните кражби на публични средства от Владимир Путин и висши държавни служители.

Във филма участва и Христо Грозев (Bellingcat), който помага на Навални в разкриването на връзката между руските служби и опита за убийство на опозиционния лидер. Заснет е и моментът, в който Алексей Навални разговаря по телефона с един от агентите, пряко участвали в операцията по отравянето му.

Ако историята на Навални вече е световно известна, то съдбата на Анастасия Шевченко е не по-слабо свидетелство за брутална показна саморазправа с политически опоненти в Русия.

Шевченко е обвинена за това, че участва в организация, която представлява "заплаха за сигурността на руската държава".

Тя е първият човек в Русия, срещу когото е заведено наказателно дело за съпричастност към "нежелателна организация" - "Отворена Русия" на Михаил Ходорковски. През 2018 г. става част от предизборния щаб на Ксения Собчак.

Анастасия е майка на три деца, които отглежда сама. По-голямата ѝ дъщеря Алина е с тежки увреждания - при раждането настъпват усложнения, които оставят детето за цял живот с хронични поражения на централната нервна система, детска церебрална парализа и други проблеми.

На 21 януари 2019 г. Шевченко е арестувана по време на акция срещу активисти на сдружението. Поставена е под домашен арест, но само 10 дни по-късно състоянието на Алина се влошава заради заболяване от бронхит - майката няма възможност да предаде навреме лекарствата ѝ.

Момичето е вкарано в реанимация, а когато Анастасия настоява да я пуснат при нея, следователите отказват да облекчат мярката ѝ за неотклонение.

Адвокатите на Шевченко успяват да осигурят право да посети болницата за три дни едва в късните часове на 30 януари. Но сърцето на Алина не издържа и тя губи живота си още на следващия ден, без да се върне в съзнание.

Разрешават на Шевченко да присъства на погребението на своето дете само под условие, че няма да общува с никого от присъстващите роднини.

Процесът срещу нея се точи две години, като по време на домашния ѝ арест се разкрива, че службите за сигурност са монтирали видеокамера в спалнята ѝ.

През 2021 г. я обявяват за виновна и я осъждат на условна присъда. Дори след края на процеса семейството ѝ се бои, че службите за сигурност продължават да ги следят.

Малко след началото на войната в Украйна, през август 2022 г. тя съобщава, че е успяла да избяга от Русия заедно с двете си деца и е потърсила убежище в Литва. Ако се завърне обратно в Русия, я грози 3 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Бизнес

Да отгледаш талант или първите 20 години на Experian в България

Вътрешната култура и израстването на служителите са водещи за българския офис

11:20 - 19.04.2024