Навални не спира да преследва Путин и след смъртта си. С помощта на Бог и Айнщайн Снимка: © Getty Images

Руският опозиционен лидер Алексей Навални продължава да преследва Путин дори след смъртта си.

Оказва се, че Навални е намерил "решение" на проблема за кого да се гласува на президентските избори в Русия, чийто изход и без това е предизвестен.

Бог и квантовата физика ще ни помогнат. Вие страдате, но на мен ми е добре. Аз нямам такъв проблем - осъдените не гласуват,“ това се казва в обръщение на руския опозиционер, което неговата говорителка Кира Ярмиш прочете.

Обръщението е било изпратено от Алексей Навални приживе със заръка да бъде записано и излъчено непосредствено преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 15 -17 март.

В него руският опозиционен лидер казва, че ще се опита да реши дилемата за всички, които се „измъчват и не знаят какво да правят в 12 часа на 17 март, когато отидат в избирателните секции.“

Решението, което Навални дава, е с мобилно приложение на име "Фотон".

То на практика генерира избор на случаен принцип между тримата допуснати "конкуренти" на Владимир Путин и варианта "Невалидна бюлетина".

Целта е гражданите да участват в гласуването и да вдигнат избирателната активност, за да саботират Путин - без да се чувстват виновни за това, че са гласували за нежелани хора.

Посланието е: излезте да гласувате в 12 ч. на 17 март. Няма значение за кого - важното е да е глас против Путин.

Така, Навални отбелязва още, че "в зависимост от вашата представа за света, можете да смятате, че Бог, природата, хаосът, космосът, случайността или майката морж са направили избора вместо вас".

„Аз самият призовах да се гласува против Путин, т.е. за всеки друг кандидат. Но колкото и пъти да казвам, че няма значение математически или политически за кого гласувате, пак ще трябва да стоите в кабината за гласуване с химикалка над бюлетината. И някак си ще трябва да решите къде да поставите отметка в квадратчето. А изборите са толкова съмнителни, кандидатите са толкова фалшиви“, казва Навални във видео, разпространено в социалната мрежа Х.

Според опозиционера - гласуването със случайно генериран избор, различен от Путин, може да доведе до "срив в системата", който никой "не може да предвиди".

Идеята му хрумнала, докато четял биографията на Айнщайн.

„Както е известно в прочутия дебат между Айнщайн и Бор на тема "Играе ли Бог на зарове?" Бор победи и беше установено, че да, Бог играе на зарове. И принципът на неопределеността ни казва, че е невъзможно едновременно да се измерват точно два свързани параметъра на частица като нейната позиция и импулс. Колкото по-точно се измерва едно от тези свойства, толкова по-малко точно се измерва второто," казва Навални в словото си. Ако опростим квантовата физика до състоянието на "Ела Памфилова" (б.ред. председател на руската избирателна комисия) , се оказва, че ако изстреляме фотон по четири мишени – имената на кандидатите "да направим бюлетината невалидна", тогава НИКОЙ реално не знае и не може да предвиди къде ще се срине,“ обяснява той.

Тази дълга предистория е препратка към приложението, разработено от екипа на Навални, което може да бъде изтеглено за Android и iOS.

"Фотоните летят със скорост дори малко по-висока от скоростта, с която ЦИК излиза с нови фалшификации, така че устройството ни ще се справи с голям брой потребители,“ казва още руският опозиционен лидер чрез екипа си.

Вдовицата на Алексей Навални – Юлия вече обяви акция "На обяд против Путин" в деня на президентските избори в Русия - 17 март.

Във видеообръщение тя призовава точно в 12 часа на уречения ден всички да отидат в своята избирателна секция, за да изразят несъгласието си с режим на Владимир Путин.

"Тези избори са напълно фиктивни, напълно фалшиви. Путин ще си измисли какъвто резултат реши, може 80, а може и 180%. Но ние можем да използваме т.нар. избори против него, да ги използваме, за да постигнем нашите цели", казва в обръщението Навалная.

Прокуратурата видя признаци на "екстремистка дейност" в призива на екипа на Навални и Фонда за борба с корупцията (ФБК), които са обявени за екстремисти в Русия.

Москва заплаши със затвор участниците в протестната акция. Според прокуратурата участниците в "несъгласувани публични събития" на 12 ч. на 17 март в избирателните секции, биха нарушили законодателството и действията им могат да бъдат наказани с до 5 години затвор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024