На фона на огромните дарения, направени от най-богатите хора в света, приносът на Бидзина Иванишвили от 30 милиона долара не е сред най-внушителните числа. Но пресметнато според броя на населението на държавата, от която произхожда дарителят, грузинецът изскача на първо място в класацията на спонсорите. 

Най-голямото дарение във фонда за борба с Covid-19 е направил изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси – 1 милиард долара, следван от Бил и Мелинда Гейтс с 255 милиона долара, индийският магнат Азим Премджи със 123 милиона долара, собственикът на Amazon Джеф Безос, президентът на Dell Майкъл Дел и австралийският милиардер Андрю Форест с по 100 милиона долара и др. 

Дарението извади името на Бидзина Иванишвили от сянката, в която той очевидно предпочита да се наслаждава на богатството си на стойност над 5 милиарда долара.

Роден е през 1956 г. под името Борис в семейството на грузински миньор. Следва икономика, а впоследствие защитава дисертация по икономика в Москва. В края на 80-те години на 20 в. създава първата си фирма – за производство на армирани маркучи, но така и не стига до маркучите, защото започва да продава компютри и друга електроника. Натрупва състоянието си през 90-те години на 20 в., в смутните времена на приватизацията и първоначалното натрупване на капиталите в постсъветска Русия. Още през 1990 г. основава банка „Руски кредит“, създава металургична компания (която впоследствие продава), верига аптеки, компании за недвижими имоти. 


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители

Основателят на Twitter обеща 1 млрд. долара за борбата с Covid-19

Да избягаш от пандемията със суперяхта за $590 млн.: PR-кризата на милиардера Дейвид Гефен


През 2004 г. се връща в Грузия. Дарява огромни средства за проекти в родното си село и региона. Бизнесменът не влиза в публичното внимание до 2011 г., когато решава да създаде партия и да влезе в политиката. През 2012 г. партията му „Грузинска мечта – Демократична Грузия“ печели парламентарните избори и Бидзина Иванишвили става министър-председател – за една година. Възгледите му са проевропейски и прозападни, но се обявява за възстановяване на търговските и културни връзки с Русия. Въпреки че през есента на 2013 г се оттегля от премиерския пост, продължава да управлява „в сянка“, твърди публикация на ЕСВП. 

Мнозина го смятат за руски агент, с аргумента, че е невъзможно да натрупа подобно богатство без подкрепата на Кремъл. 

Още повече, че Иванишвили притежава дял от 1% в „Газпром“ и макар да твърди, че го е продал, когато влиза в  политиката, не е известно дали това е така. Според бившия грузински президент Михаил Саакашвили, “Иванишвили е най-видният проруски гражданин в страната като основният частен акционер в Газпром“ 

Партията му „Грузинска мечта“ и в момента има мнозинство в грузинския парламент. Критиците му го обвиняват, че е иззел цялата власт в страната, включително местната и съдебната. Наскоро американският контресмен републиканец Пит Олсън го нарече "марионетка на Путин". Изданието The Hill твърди, че правителството в Тбилиси е управлявано задкулисно от „олигарха в руски връзки“ Иванишвили, а енергийната система на страната е в ръцете на компании, свързани с Кремъл като „Интер-Рао“, „Газпром“ и „Лукойл“.

 

 

 

Иванишвили притежава футуристична къща от стъкло и метал на хълмовете над Тбилиси, солидна колекция произведения на модерното изкуство и мини-зоопарк с пингвини, лемури и зебра в родното си село.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"