Най-големият дарител за борбата с Covid-19 се оказа грузински милиардер

На фона на огромните дарения, направени от най-богатите хора в света, приносът на Бидзина Иванишвили от 30 милиона долара не е сред най-внушителните числа. Но пресметнато според броя на населението на държавата, от която произхожда дарителят, грузинецът изскача на първо място в класацията на спонсорите.

Най-голямото дарение във фонда за борба с Covid-19 е направил изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси – 1 милиард долара, следван от Бил и Мелинда Гейтс с 255 милиона долара, индийският магнат Азим Премджи със 123 милиона долара, собственикът на Amazon Джеф Безос, президентът на Dell Майкъл Дел и австралийският милиардер Андрю Форест с по 100 милиона долара и др.

Дарението извади името на Бидзина Иванишвили от сянката, в която той очевидно предпочита да се наслаждава на богатството си на стойност над 5 милиарда долара.

Роден е през 1956 г. под името Борис в семейството на грузински миньор. Следва икономика, а впоследствие защитава дисертация по икономика в Москва. В края на 80-те години на 20 в. създава първата си фирма – за производство на армирани маркучи, но така и не стига до маркучите, защото започва да продава компютри и друга електроника. Натрупва състоянието си през 90-те години на 20 в., в смутните времена на приватизацията и първоначалното натрупване на капиталите в постсъветска Русия. Още през 1990 г. основава банка „Руски кредит“, създава металургична компания (която впоследствие продава), верига аптеки, компании за недвижими имоти.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители

Основателят на Twitter обеща 1 млрд. долара за борбата с Covid-19

Да избягаш от пандемията със суперяхта за $590 млн.: PR-кризата на милиардера Дейвид Гефен


През 2004 г. се връща в Грузия. Дарява огромни средства за проекти в родното си село и региона. Бизнесменът не влиза в публичното внимание до 2011 г., когато решава да създаде партия и да влезе в политиката. През 2012 г. партията му „Грузинска мечта – Демократична Грузия“ печели парламентарните избори и Бидзина Иванишвили става министър-председател – за една година. Възгледите му са проевропейски и прозападни, но се обявява за възстановяване на търговските и културни връзки с Русия. Въпреки че през есента на 2013 г се оттегля от премиерския пост, продължава да управлява „в сянка“, твърди публикация на ЕСВП.

Мнозина го смятат за руски агент, с аргумента, че е невъзможно да натрупа подобно богатство без подкрепата на Кремъл.

Още повече, че Иванишвили притежава дял от 1% в „Газпром“ и макар да твърди, че го е продал, когато влиза в политиката, не е известно дали това е така. Според бившия грузински президент Михаил Саакашвили, “Иванишвили е най-видният проруски гражданин в страната като основният частен акционер в Газпром“

Партията му „Грузинска мечта“ и в момента има мнозинство в грузинския парламент. Критиците му го обвиняват, че е иззел цялата власт в страната, включително местната и съдебната. Наскоро американският контресмен републиканец Пит Олсън го нарече "марионетка на Путин". Изданието The Hill твърди, че правителството в Тбилиси е управлявано задкулисно от „олигарха в руски връзки“ Иванишвили, а енергийната система на страната е в ръцете на компании, свързани с Кремъл като „Интер-Рао“, „Газпром“ и „Лукойл“.

Иванишвили притежава футуристична къща от стъкло и метал на хълмовете над Тбилиси, солидна колекция произведения на модерното изкуство и мини-зоопарк с пингвини, лемури и зебра в родното си село.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023