На фона на огромните дарения, направени от най-богатите хора в света, приносът на Бидзина Иванишвили от 30 милиона долара не е сред най-внушителните числа. Но пресметнато според броя на населението на държавата, от която произхожда дарителят, грузинецът изскача на първо място в класацията на спонсорите.

Най-голямото дарение във фонда за борба с Covid-19 е направил изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси – 1 милиард долара, следван от Бил и Мелинда Гейтс с 255 милиона долара, индийският магнат Азим Премджи със 123 милиона долара, собственикът на Amazon Джеф Безос, президентът на Dell Майкъл Дел и австралийският милиардер Андрю Форест с по 100 милиона долара и др.

Дарението извади името на Бидзина Иванишвили от сянката, в която той очевидно предпочита да се наслаждава на богатството си на стойност над 5 милиарда долара.

Роден е през 1956 г. под името Борис в семейството на грузински миньор. Следва икономика, а впоследствие защитава дисертация по икономика в Москва. В края на 80-те години на 20 в. създава първата си фирма – за производство на армирани маркучи, но така и не стига до маркучите, защото започва да продава компютри и друга електроника. Натрупва състоянието си през 90-те години на 20 в., в смутните времена на приватизацията и първоначалното натрупване на капиталите в постсъветска Русия. Още през 1990 г. основава банка „Руски кредит“, създава металургична компания (която впоследствие продава), верига аптеки, компании за недвижими имоти.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители

Основателят на Twitter обеща 1 млрд. долара за борбата с Covid-19

Да избягаш от пандемията със суперяхта за $590 млн.: PR-кризата на милиардера Дейвид Гефен


През 2004 г. се връща в Грузия. Дарява огромни средства за проекти в родното си село и региона. Бизнесменът не влиза в публичното внимание до 2011 г., когато решава да създаде партия и да влезе в политиката. През 2012 г. партията му „Грузинска мечта – Демократична Грузия“ печели парламентарните избори и Бидзина Иванишвили става министър-председател – за една година. Възгледите му са проевропейски и прозападни, но се обявява за възстановяване на търговските и културни връзки с Русия. Въпреки че през есента на 2013 г се оттегля от премиерския пост, продължава да управлява „в сянка“, твърди публикация на ЕСВП.

Мнозина го смятат за руски агент, с аргумента, че е невъзможно да натрупа подобно богатство без подкрепата на Кремъл.

Още повече, че Иванишвили притежава дял от 1% в „Газпром“ и макар да твърди, че го е продал, когато влиза в политиката, не е известно дали това е така. Според бившия грузински президент Михаил Саакашвили, “Иванишвили е най-видният проруски гражданин в страната като основният частен акционер в Газпром“

Партията му „Грузинска мечта“ и в момента има мнозинство в грузинския парламент. Критиците му го обвиняват, че е иззел цялата власт в страната, включително местната и съдебната. Наскоро американският контресмен републиканец Пит Олсън го нарече "марионетка на Путин". Изданието The Hill твърди, че правителството в Тбилиси е управлявано задкулисно от „олигарха в руски връзки“ Иванишвили, а енергийната система на страната е в ръцете на компании, свързани с Кремъл като „Интер-Рао“, „Газпром“ и „Лукойл“.

Иванишвили притежава футуристична къща от стъкло и метал на хълмовете над Тбилиси, солидна колекция произведения на модерното изкуство и мини-зоопарк с пингвини, лемури и зебра в родното си село.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество