"Най-лошият бунт от 40 години": В Нидерландия подпалват автомобили и ограбват магазини заради Covid-мерките Снимка: © Getty Images

След трета поредна нощ на масови протести срещу Covid-мерките – полицията в Нидерландия задържа над 150 души за нарушаване на вечерния час, хулиганство и проява на насилие в няколко града.

В събота страната наложи вечерен час за първи път от Втората световна война насам, а стотици граждани излязоха на протести. В понеделник срещу вторник отново имаше сблъсъци с полицията – най-много в столицата Амстердам и Ротердам.

За трета поредна нощ демонстрантите хвърляха фойерверки, подпалваха автомобили и чупеха прозорците на магазините.

„До 19:30 ч. всичко беше спокойно, но след това този ад излезе извън контрол“, каза директорът на полицията Вилем Вьолдерс, цитиран от Nieuwsuur. Той отбеляза, че до 22:00 ч. служителите на реда са арестували най-малко 70 души, но техният брой се е удвоил до края на нощта, съобщи Deutsche Welle.

В Ротердам и Хаарлем полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, а в централните градски части са били изпратени подкрепления, каза Вьолдерс. В Амерсфоорт граждани са хвърляли пиратки и фойерверки към служителите на реда, а проблеми е имало и в Ден Бош.

На кадри в социалните мрежи се вижда как група от около 150 младежи, протестиращи срещу вечерния час, влиза с взлом в супермаркет и нанася щети.

Кметът на Ротердам – Ахмед Абуталеб, съобщи, че е дал указания полицията да използва водни оръдия, за да потуши бунтовете в южната част на града.

RTV Oost обяви, че групи младежи са се сблъскали с полицията в центъра на Цволе, а в провинция Зееланд са били арестувани шестима души, организирали масов протест в социалните мрежи. Петима граждани са били задържани по същата причина в Северна Холандия, докато в Амстердам е имало 9 ареста.

Демонстрантите в Гауда са подпалили няколко леки автомобила и служителите на реда са ги задържали.

Телевизия NOS съобщава, че по-голяма част от протестиращите са в тийнейджърска възраст или между 20 и 30 години.

Бунтовете срещу Covid-мерките идват точно когато Нидерландия се намира в най-строг локдаун заради разпространението на коронавируса. Здравните власти отчитат над 966 хиляди инфекции от началото на епидемията, както и повече от 13 хиляди жертви. През последните няколко седмици се наблюдава спад на разпространението на заразата, но властите са притеснени от новите щамове на SARS-CoV-2.

Управляващите решиха да въведат вечерен час от 21 до 4:30 ч. сутринта, но само през изминалия уикенд повече от 3600 души го нарушиха и бяха глобени най-малко с 95 евро. Противоепидемичните мерки забраняват събирането на големи групи хора, но тези правила са многократно нарушавани през последните няколко дни.

Вечерният час ще е в сила най-малко до 10 февруари. За него важат изключения като пътуване по работа, неотложни задължения или разхождане на домашен любимец, но пред полицията всеки гражданин трябва да представи документ с причините за излизането от дома си.

Баровете и ресторантите в Нидерландия не работят от октомври, а училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, затвориха врати през декември 2020 г.

В неделя премиерът Марк Рюте осъди „насилието“ и „криминалните прояви“ на нидерландците, които излязоха да протестират.

„Неприемливо е. Всички нормални хора ще нарекат това ужас“, обяви той пред репортерите. „Мотивите на тези хора нямат нищо общо с протест. Това е насилие и ние ще му отговорим със същото“, добави той, след като стана ясно, че в град Урк група младежи е подпалила център за тестване срещу коронавируса.

Полицията нарече протестите „най-лошите бунтове от 40 години насам“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024