Най-старите недостижими рекорди в леката атлетика

Най-старият български рекорд в леката атлетика - легендарният скок на Стефка Костадинова от 1987 г. - беше подобрен след 37-годишни усилия.

В историята на спорта обаче има още няколко постижения от 80-те години на миналия век, които остават непобедими вече четири десетилетия. Почти всички се държат от атлети от бившия Източен блок, с малки изключения.

Само един от тях е в мъжките дисциплини и се пада на СССР - поставя го вече покойният Юрий Седих, който постига 86,74 м при хвърлянето на чук на Европейското първенство в Щутгарт.

Неговата съпруга Наталия Лисовская също е световна рекордьорка, но в дисциплината тласкане на гюле.

Най-старият рекорд в леката атлетика на открито е на Ярмила Кратохвилова (р. 1951, Чехословакия), която финишира за 1:53,28 минути на 800 метра бягане през юли 1983 г.

До 2023 г. тя държеше и рекорда на 400 м в зала, който не беше подобрен над 40 г.

Рекордът на Габриеле Райнш (ГДР) в хвърлянето на диск е недостижим не само за жените, но и... за мъжете към 2024 г.. Райнш постига 76,8 метра през 1988 г., което е с над 2,5 метра повече от световния рекорд на нейния сънародник Юрген Шулт.

Постижението на Шулт издържа чак до 2024 г. Миколас Алекна (Литва) постига резултат 74,35 м - и пак остава далеч зад източногерманката.

Някои от най-старите рекорди изглеждат "прекалено добри, за да са истина", а съмненията, че са постигнати с помощта на забранени вещества, съществуват от десетилетия.

Част от тях не са неоснователни. Например - смята се, че рекордите на германските жени атлети просто никога няма да бъдат подобрени.

От 70-те години в ГДР е съществувала държавна програма за повишаване на спортни постижения на състезателки с прилагането на стероиди - дори без тяхното знание и съгласие.

През 2000 г. бившият министър на спорта и председател на Олимпийския комитет на Източна Германия Манфред Евалд е признат за виновен от съда за това, че е съучаствал в причиняването на физически вреди на 20 елитни спортистки.

Оправданието му е, че спортът е помогнал повече, отколкото е навредил на ГДР и че дори ръководството не е било наясно колко масово е бил разпространен допингът.

Двойният рекорд на 100 и 200 м бягане на покойната шампионка от САЩ Флорънс Грифит-Джойнър също е помрачен от коментари за предполагаема употреба на забранени вещества. Причината е, че тя успява да постигне перфектна форма за четири месеца след дълго отсъствие от състезания между 1985-1987.

Въпреки всички критики тя преминава успешно 11 допинг проби в годината на невероятния си успех.

Сестрата на нейния съпруг Джаки Джойнър-Кърси също е световна рекордьорка - в седмобоя.

Колкото до постижението на Стефка Костадинова - поне три жени бяха близо до надскачането на нейните 2,09 метра.

През 2006 г. шведката Кайса Берквист прескача летва на 2,08 м, а през 2009 г. Бланка Влашич постига същия резултат. Едва сега Ярослава Махучих направи исторически пробив -2,10 метра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024