Не България, а Азербайджан е вероятният следващ домакин за COP29 Снимка: © Getty Images

България най-вероятно ще загуби домакинството за следващата среща на ООН по климатичните въпроси (COP29) заради наложеното от Русия вето на номинацията. Източници на "Ройтерс" съобщават, че в момента Азербайджан е вероятният претендент, на чиято територия да се организира форумът.

Новината идва след месеци на застой по въпроса къде ще се проведе COP29, който се оказа в безпрецедентна геополитическа безизходица. Русия заяви, че ще наложи вето на всяка кандидатура на страна от ЕС. Тези действия на Москва засегнаха пряко България, която беше първоначалният фаворит в избора.

Азербайджан потвърди, че е постигнал споразумение с Армения, която блокираше кандидатурата ѝ предвид историческото напрежение между двете страни. Това ще позволи на Баку официално да влезе в преговорите за COP29, но изборът се нуждае от подкрепата на всички държави от групата на Източна Европа в ООН.

"Получихме особена подкрепа от повечето държави [в източноевропейската група]. Русия също подкрепи нашето предложение", заяви в петък говорителят на външното министерство на Азербайджан Айхан Хаджизада.

Москва към момента не е коментирала официално този въпрос. Дипломатически източници посочват пред "Ройтерс", че се очаква другите източноевропейски държави да подкрепят кандидатурата на Баку - въпреки че Молдова също е подала оферта, а Сърбия обмисля такава.

Дипломатите се опитват да постигнат споразумение по казуса преди края на COP28 на 12 декември.

Критики към потенциалния домакин

Възможността Азербайджан да бъде домакин на COP29 повдигна още въпроси относно влиянието на петролните интереси в преговорите за климата.

Азербайджан е производител на нефт и газ и член на Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК). Именно заради това кандидатурата ѝ беше разкритикувана от екоактивисти и неправителствени организации, тъй като на практика се създава иронична ситуация, в която се смесват икономическите интереси с проблемите, свързани с климатичните промени.

Тази годината срещата за климата на ООН се председателства от Обединените арабски емирства - решение, което също доведе до много спорове. Учени и активисти останаха недоволни, че седмата по големина страна производител на петрол в света е домакин на важната среща. Отделно арабската страна избра за председател на събитието Султан ал-Джабер - ръководител на държавната петролна компания ADNOC.

Някои делегати на COP28 изразяват загриженост, ако домакинството бъде присъдено на Азербайджан, тъй като за втора поредна година провеждането на световните преговори за климата могат да са в страна производител на петрол.

"Разбирам тези опасения", каза говорителят на външното министерство Хаджизада, но уточни: "Въпреки факта, че Азербайджан е богат на нефт и газ, стратегическите цели на страната са диверсификацията на енергията, ресурсите, особено в посока вятърна и слънчева енергия", каза той.

Как се стигна дотук?

Срещата за климата се организира последователно в държава от петте регионални групи, в които са разпределени страните от ООН: Африканската група, Азиатско-тихоокеанската група, Групата на Източна Европа, Групата на Латинска Америка и Карибския басейн и Групата на Западна Европа и други държави.

Всяка група се редува да бъде домакин, като страната, която ще се ангажира с организацията, се определя от останалите страни вътре в групата. Обикновено това не предизвиква особени проблеми, а след това ООН само дава одобрението си за взетото решение.

През 2024 г. е ред на Източноевропейската група, в която влизат 23 държави. България като част от нея е предложила да поеме домакинството. Русия - която също е в групата - е против кандидатурите на страните от Европейския съюз, включително и на България.

В речта си пред световните лидери на COP28 миналата седмица президентът Румен Радев заяви, че страна ни ще продължи да "търси компромиси" по въпроса.


Президентът Румен Радев в речта си на COP28 Кандидатът за домакин България ще търси "компромис" за COP29 въпреки руската блокада

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024