Снимка: © Getty Images

Русия подготвя програма за имплантиране на чипове в мозъка, която вече е одобрена от президента Владимир Путин и ще струва 54 млрд. рубли – около 620 млн. евро.

Новата федерална програма носи името „Мозък, здраве, интелект, иновации“ и по нея ще се работи до 2029 г., съобщава в. „Комерсант“, чийто екип се е сдобил с част от правителствените документи. Проектът е фокусиран върху разработване на мозъчно-компютърни технологии, които позволяват имплантиране на микрокомпютри в човешкия мозък. Целта им е да осъществяват директен пренос на информация от външни устройства.

Програмата ще е под егидата на Министерството на образованието и науката. Първоначалният план е разработен от Руската академия на науките и Московския държавен университет. Той е бил одобрен от Путин през март. Президентът е разпоредил на премиера Михаил Мишустин, на ръководителя на Академията на науките Александър Сергеев и на ръководителя на президентската администрация Антон Вайно да отговарят за изпълнението на проекта.

Според в. „Комерсант“ – програмата е в „начална фаза на развитие“. Нужните за нея средства ще бъдат разпределени от няколко национални проекта като „Наука“, „Здравеопазване“, „Дигитална икономика“ и др.

Проектът включва разработване на технология за мозъчно-компютърен интерфейс – комбинация от хардуерни и софтуерни системи, които позволяват на човек да контролира директно външни устройства. Това става чрез използване на електрически мозъчни сигнали, които се трансформират в контролни команди чрез изкуствен интелект.

Авторите на документа искат по този начин да поставят научните основи за технологии, които в бъдеще да развият на още по-високо ниво и в по-широк мащаб. Говори се за създаване на човешко-технологични интерфейси за контрол на сложни системи чрез чипове като самолети, ядрени централи, автомобили. Плановете са това да се случва и директно, и дистанционно, което би позволило на хората да работят на недостъпни места с висока радиация, в космоса и др.

Ще бъдат създадени и интерфейси, които ще осигурят „независимо определяне на целите, оценка на ситуациите, прогнозиране на тяхното развитие и вземане на съответни решения“, пише в документа.

САЩ също разработва мозъчно-компютърна технология и за седем години правителството е инвестирало над 1,2 милиарда долара. Планираните разходи достигат 6 млрд.

И Китай работи по свой „Brain Project“ с финансиране от най-малко 3 милиарда долара.

Подобни технологии се разработват вече дълги години и в Русия – за диагностициране и лечение на различни заболявания, казва директорът на лаборатория Sensor-Tech Денис Кулешов.

„Например на хората, получили сърдечен удар, им се поставя специална шапка с електроди. Така сигналът се предава извън тялото. Човекът изпраща мисълта си към устройството и то изпълнява нареждането. Това помага за по-бързата рехабилитация“, добавя експертът.

Според него „умните домове“ също могат да бъдат контролирани чрез мозъчно-компютърни интерфейси. Най-напреднали обаче са интерфейсите, изградени директно в човешкия мозък, твърди той.

„Такива технологии не само изпращат сигнали от носител, но и данни към човешкия мозък. Например ние разработваме чип, който ще се имплантира в мозъка на слепи пациенти и искаме да излъчим видео сигнал в зрителната им кора. Сега тестваме компонентите от системата върху животни. В бъдеще подобно нещо ще помага на слепите да виждат контури и силуети на дадени обекти“, твърди той.

По отношение разработването на невро-интерфейси, Русия разполага със серия от предимства, казват експертите. „Имаме някои от най-високо квалифицираните учени в областта на невробиологията, на неврофизиологията, на философията и когнитивните науки“, казва Ани Асланян, основател на Telegram канал за "човешкия мозък, блокчейн и дигитална икономика".

„Възпрепятствани сме обаче и от ниското финансиране за изследователска дейност, което води до липса на напредък в технологиите“.


Мъск изпревари Гейтс в битката за чипиранетоАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си