Снимка: © Getty Images

Призив към гражданите да останат у дома по празниците и по този начин да спасят не само себе си, но и медицинските лица – такъв апел отправиха началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на „Александровска“ проф. д-р Костадин Ангелов, директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов и представителят на Столична лекарска колегия към БЛС д-р Асен Меджидиев.

Църквите останаха отворени за Цветница (неделя, 12 април) и Великден, който е другата неделя. Големите притеснения на щаба и на лекарската колегия обаче произтичат от факта, че вчера по софийските улици се наблюдаваха големи струпвания на хора на едно място.

„Днес съм тук, защото, гледайки какво се случваше по софийските улици, колегите ни лекари ни помолиха да изразим техните притеснения пред вас“, съобщи изпълнителният директор на „Александровска“ болница.

„Когато тръгнете да пълните хладилните камери с трупове в болницата и да знаете, че имате само сто места – знаете ли какво означава това?“, запита реторично той.

„Това, че вие излизате по улиците, води до факта, че ние, лекарите, трябва да решаваме кой да живее и кой да умре. Всяка вечер ни ръкопляскате. Сега ви обещаваме, че ако вие останете у дома, в 9 часа ние ще ви ръкопляскаме. Ние сме притеснени. В нашите очи се вижда страх“, сподели проф. д-р Костадин Ангелов.

„Говорим със САЩ и със Западните държави и виждаме много лоша картина. Нека запазим това, което към момента постигнахме като резултат от мерките на щаба. Да не си правим шега с това, което предстои“, съобщи той.

Проф. д-р Асен Балтов от „Пирогов“ също каза, че в болницата са притеснени от хората, които се движат свободно по улиците и смята, че това ще доведе до бързо нарастване на новите случаи.

„След десет дни при това положение ще дойдат тежките случаи. Имаме 10 интубирани пациенти и още хора в много тежко състояние. При нас всички пациенти идват в много тежко състояние, готови за интубация“, съобщи той.

„Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква – това е моят апел. Всеки носи вярата в себе си. Това, че няма да сте по храмовете, ще помогне на нас, лекарите“.

„Този вирус не трае седем-осем дни, а минимум 14. Във ВМА има пациенти, които са там вече над 28 дни, и не са се изчистили от вируса. Потенциалът, който лекува пациентите, не е безкраен. Ние се борим за живота на хората денонощно, но сега вие трябва да се борите за нашия. Не позволявайте тази епидемия да се разраства“, каза Асен Балтов.

Председателят на Софийска лекарска колегия Асен Меджидиев сподели своите притеснения относно медицинския потенциал в столицата и също отправи апел към гражданите.

„Споделяме информация с колеги от цяла Европа и мога да кажа, че там ситуацията е ужасна. България е една от държавите с най-добри мерки. Но вчера София беше пълна. Както разбирате и от ген. Мутафчийски, в София има най-много случаи“, каза той.

„София е с 2 млн. население, а лекарите са 9000. От тях една трета са заети с борба срещу коронавируса. Разберете, скъпи хора, ние не сме Германия. Навсякъде в Европа започват да се заразяват медицински специалисти. Ако това се случи в София, ще бъде много тежко. Това е много сериозен проблем. Трябва да бъдем екип и да мислим заедно“.

„Трябва да вярваме в милосърдието на Господ. А в момента то се изразява в това да останем вкъщи. С един ден в годината не се решава нищо. А с тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и на нашата държава“, каза той.

Ще бъдат ли въведени по-строги мерки, ако хората не спазват препоръките на властите? „Аз бих задал въпроса по друг начин – докога хората ще чакат други да поемат отговорността? Докога ще повтаряме „Не ходете в църквите“. Ние сме хора от 21 век, с огромни претенции. Нека покажем, че сме такива“, каза ген. Мутафчийски.

Междувременно той обяви, че в България са регистрирани 21 нови случаи на коронавирус, а 10 от хората са постъпили в болници. Общо броят на заразените у нас е 669 души, като спрямо предишния ден се наблюдава 3,2% увеличение.

От новите случаи в София има 12 – двама в „Пирогов“, един в „Св. Анна“ и девет амбулаторни. В Кюстендил има двама, а същото важи за Пловдив, Хасково и Стара Загора. В Дупница също е регистриран един нов случай.

Сред медицинските лица няма нови заразени - общо те са 36.

А излекуваните пациенти са 68. За последните 24 часа са изписани шестима от ВМА, двама в Кърджали и един в Пловдив – човекът, който беше интубиран и шест дни бе на апаратна вентилация. В Смолян също има един изписан пациент.

Жертвите са 29, като вчера бяха отбелязани две нови – жена на 73 и мъж на 73 г. Малко след сутрешния брифинг Министерството на здравеопазването съобщи за още една жертва вследствие на Covid-19. Рано тази сутрин в хасковската многопрофилна болница е починал 58-годишен мъж, дал преди това положителна проба.

Пациентът е бил хоспитализиран в инфекциозното отделение на лечебното заведение на 4 април. Ден по-късно при мъжа е доказана коронавирусна инфекция. Той е страдал от ХОББ, диабет, астма и артериална хипертония. Заради затруднено дишане и усложнена пневмония, на 9 април е приведен в интензивно отделение, където е бил поставен на апаратна вентилация, съобщиха от МЗ.

В момента в болници се намират 230 пациенти, като 147 от тях са в София. 35 са в интензивни отделения.

„В момента във ВМА има четирима души, които минаха 28-ия ден от хоспитализацията си и още вирусът не може да бъде изчистен“, каза ген. Мутафчийски.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

Били Айлиш отново е под прицела на критиците - този път заради конкурс за дизайн

Феновете са недоволни от условието да се откажат от права върху илюстрациите си за конкурса

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: В рамките на 10 г. трябва напълно да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година