"Не може да спасим сезон 2020": Значителен спад на чуждестранните туристи по Черноморието Снимка: © Pixabay

Значително по-малко чартърни полети до българското Черноморие ще се осъществят това лято, а чуждестранните туристи по Южното Черноморие ще бъдат 1,2 милиона души по-малко, което означава спад с над 80% спрямо предходната година. Това прогнозира председателят на Бургаската туристическа камара Иван Иванов.

„В момента по Южното Черноморие преобладава уикенд-туризма - почивки в петък, събота и неделя. Не само българите, но и голяма част от чужденците, които пристигат с нискотарифните авикомпании, отсядат в къщи за гости и семейни хотели. При тази ситуация не може да спасим сезон 2020", коментира той пред БНР. Според него трябва да се търсят облекчения по редица направления като такси и данъци. Само по този начин може да се помогне на малкия и средния бизнес, смята Иванов. "Големите ще се спасят, но известна част от малките ще загинат", прогнозира той.

Голяма част от хотелите в морските курорти все още са затворени, а тези, които работят, го правят с капацитет до 30%.

Данните за чартърните полети към летищата в Бургас и Варна също дават яснота относно спада на чуждестранните туристи. За юни и юли в Бургас са пристигнали 71 полета с организирани туристи от Полша, 70 – от Германия, 21 от Чехия и 18 от Нидерландия. Последната обаче наложи карантина на пристигащи от България. Общо на летището са осъществени 203 чартъра за съответния период. За справка – само през юни 2019 те са били 1950, а през юли и август – около 2800 месечно, пише в. „Сега“.

Във Варна пристигналите през юни и юли тази година чартъри са 99, като от Германия са пристигнали 57, а от Полша – 31. През други години организираните туристически полети са били 1100.

По данни на двете морски летища - планираните към момента чартърни полети с чуждестранни туристи за август са съответно 328 за Варна и 1116 за Бургас. Не е ясно обаче колко от тях ще се осъществят. Друг голям проблем е, че липсват организираните полети от Великобритания и Русия, които по принцип са факт всяка година.

"Закъсняхме много с рекламирането на България през юни като страна с нисък дял заразени с коронавируса. Закъсняхме и с отворените чартърни коридори, утвърдени от английското правителство", каза Иван Иванов.

Според него Министерството на туризма не е сторило достатъчно, за да изучи състоянието на водещи за нас пазари. По думите му – липсвала е „всякаква дипломация от страна на правителството“ с Москва, като от Русия се получава информация единствено от туристическото аташе в столицата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи прогноза, че от 25 юни до края на септември за летище Бургас са планирани 10 600 полета, а за варненското летище – 6400. Засега те не се оправдават.

В. „Сега“ припомня, че все още не е влязла в действие и антикризната мярка от 35 евро държавна субсидия за всеки чуждестранен турист, пристигнал в България с чартърен полет. Като законов текст този модел бе приеа в средата на юни, но до момента липсва поднормативен акт как ще се кандидатства по него и на кого ще се отпуска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024