Посрещането на Новата година няма как да мине без баница с късмети, които само седмица по-късно вероятно ще забравите, че изобщо са ви се паднали. Ако за вас новата година наистина означава ново начало, то може би ще искате да избегнете клишираните късмети като "Ще ни возиш ти в кола нова с четири врати" или "Пада ти се днес парата - няма да чакаш до заплата".

Вече сме давали идеи как да избягаме от тези обикновени късмети в рими със заглавия от популярни книги, както и късмети в поезия и такива, вдъхновени от киното, литературата и музиката.

Сега посрещаме Новата година с късмети, вдъхновени от живота на старата - нещата от поп културата, киното и дори политиката, с които за хубаво, по-хубаво или лошо ще си спомняме за 2023 г.

"Flowers"

Най-слушаната песен за 2023 г. в стрийминг платформата Spotify е "Flowers" на Майли Сайръс. В нея тя пее за миналите си отношения със своя бивш съпруг Лиъм Хемсуърт. В текста намеква, че не се нуждае от него, за да бъде щастлива, защото може сама да си купува цветя, да танцува и дори да говори със себе си и най-вече да се обича по-добре от всеки друг.

Ти можеш да се обичаш най-добре, 2023 е твоята история за щастие без задръжки.

"Succession" (Наследници)

Един от сериалите на годината и безспорният фаворит на предстоящите награди "Еми" е страхотно допълнение към новогодишните пожелания. Историята на семейство Рой е преди всичко история за пари и власт. Въпреки че се борят със семейни проблеми в крайна сметка всички са невероятно богати и нямат какво толкова да губят. Това се разбира много ясно от думите на Том, който обяснява: "Ето какво е да си богат: това е невероятно. Като да си супергерой, само че по-добре".

Нека проблемите на свръхбогатите станат твои проблеми. Ти си следващият наследник.

Живот в "тих лукс"

Сериалът "Наследници" показа и нов тренд в модата - да носиш най-скъпите марки дрехи, но никъде по тях да не присъства логото им. Това е целият смисъл зад т.нар. "тих лукс" - една от най-големите тенденции за 2023 г.

Този късмет е пожелание през Новата година да се потопиш в твоята версия на тих лукс, където красотата се крие в непринудените облекла, моменти и емоции.

Късмет на ротация

В годината на раждането на първото в България ротационно правителство, някои от късметите в новогодишната баница също няма да са постоянни. Пада ти се късмет на ротация, след 9 месеца ще теглиш нов.

Успехът на Тейлър Суифт

Ако има едно име, с което трябваше да се опише 2023 г. - то това е Тейлър Суифт. Поп звездата започна своето турне "Eras", счупи серия от рекорди с него, стана милиардер, пусна два презаписани албума и дори даде тласък на американската икономика. Бихме използвали думата успех, за да опишем всичко това - но някак тя няма да е достатъчна.

Тази година ти ще си в твоята Тейлър Суифт ера! Живей все едно си на "22" - безгрижен, щастлив и винаги готов за нови приключения.

"Everything Everywhere All At Once" (Всичко навсякъде наведнъж)

Носителят на "Оскар" в категорията "най-добър филм" създаде истински фурор на тазгодишните награди, макар да раздели на две аудиторията си. От едната страна са тези, които го намират за шедьовър, а от другата - онези, които смятат, че е прехвален. Филмът, режисиран от Даниел Кван и Даниел Шайнерт, обаче със сигурност е една от най-налудничавите продукции в последно време. Научнофантастичната екшън комедия разказва за жена на средна възраст, която пътува през щурите места на мултивселена, където хора се бият с хотдог и има говорещи камъни.

Приготви се пътешествие из мултивселената. Ваканцията ти ще е всичко, навсякъде, наведнъж.

Нестандартно решение

Политиката през изминалата година се оказа в "нестандартна ситуация" - както я описа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Имаше и много "нестандартни решения", заради които няколко обществени фигури смениха работата си. Като например Антон Хекимян, Иван Гешев и Вежди Рашидов. Някои влязоха в политиката, други излязоха скандално от нея.

На Вас обаче този късмет "ще ви хареса, нестандартно решение е" - предстои нова работа и промяна в живота.

"Времеубежище"

Романът на българския писател Георги Господинов стана носител на престижната награда International Booker Award за 2023 г. - момент, който българската култура ще помни още дълго време. Книгата е дълбоко и мрачно четиво, която разказва за терапевт, който лекува пациенти с Алцхаймер, като пресъздава миналото, в което те са се чувствали най-сигурни.

Този късмет ще те води с лекота през времето и ще те кара да забравяш лошите думи и емоции.

Шах и мат

Поводи за гордост имаше и в шаха. Българската шахматистка Нургюл Салимова достигна до финала на Световната купа по шахмат за жени и не само завърши на почетното второ място, но си спечели и титлата гросмайстор. Това постижение беше последвано от най-големия успех за България на отборното първенство по шах за жени в Будва. Тези спортни победи върнаха вниманието и интереса към българския шах - една игра, която учи на много.

Докато правиш ходовете си на голямата шахматна дъска на живота, нека Новата година ти донесе стратегически победи, обмислени решения и мъдрост, за да се справиш с всяко предизвикателство.

#БъдетеЗдрави

За този късмет признаваме, че сме взели идеята от една обществена личност - която тази година получи особено голямо медийно внимание в България. Бизнесменът Васил Божков се завърна след повече от 3 години, прекарани в Дубай, където живееше след повдигането на 19 обвинения от българската прокуратура. От профила си във Facebook той обяви: "Кацнах. Имам среща с бухалките. #БъдетеЗдрави".

Оттогава насам всеки негов пост завършва по неясни причини с хаштага #БъдетеЗдрави - универсално пожелание, което можете да включите към новогодишните късмети. Но може и да спестите на гостите, че то идва от санкциониран по "Магнитски" бизнесмен с редица обвинения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024