Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е предложило на здравното ведомство тестовете за антитела да влязат в „зеления сертификат“ за учителите, ако МЗ приеме, че педагогическият и непедагогическият персонал трябва да влиза в образователните институции с този документ.

Това обяви образователният министър проф. Николай Денков пред bTV – ден след като заяви, че МОН подкрепя въвеждането на „зелени сертификати“ за достъп до училищата. МЗ трябва да обяви мерките във вторник или сряда, а Денков иска период от минимум 1 месец, в който системата да се подготви за приемане на сертификатите.

„Процентът на ваксинираните учители е 36%. Плюс това имаме около 20% учители, които са преболедували. Проблемът е, че много от тях нямат съответния документ за преболедуване, потвърден с PCR. Обсъжда се учителите да могат да докажат това с тест за антитела. Темата влезе в дискусиите ни със здравното министерство, бих предложил това да стане легитимен метод за влизане в училище“, каза той.

„Очаквам още учители да се ваксинират за този един месец, ако не – трябва редовно да се тестват или да преподават дистанционно“, обяви той.

Държавата трябва да осигури безплатни антигенни тестове за педагогическия и непедагогическия персонал. Според Денков те ще се поръчат или от бюджета на МОН, или от този на МЗ, „защото не можем да принуждаваме учителите да се ваксинират“. „В момента нямаме такъв бюджет при нас, здравното ведомство има. Те обявиха и друга обществена поръчка за 1 милион тестове“, каза той.

За учениците не се предвижда „зелен сертификат“. Масово тестване без съгласие на родителите не може да се прави, заяви Денков. „Ако има болно дете, трябва да се създаде организация за тестване и на останалите от класа. В други случаи - ако 90% от родителите са съгласни, може да се осигури редовно тестване на класа“, отбеляза той.

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 хил. от населението, училищата ще се затварят изцяло и ще се преминава към дистанционно обучение. МОН предлага маските за всички работещи в училище, както и за ученици над 5. клас да станат задължителни.

Денков няколко пъти повтори, че МОН не може да затваря училища и детски градини, а това прави единствено здравното министерство. Образователното ведомство изготвя само насоките как да се провежда обучението в такъв случай.

„Досега сигналите за неспазване на мерките трябваше да бъдат насочени към нас и мерките да се следят от учители и директори. В момента, в който влязат заповеди на МЗ – здравните власти поемат контрола“, обясни той.

Денков каза, че за мерките в училище няма съществени разминавания със здравния министър Стойчо Кацаров и дискусиите между тях се водят от „много седмици“.

На въпрос кога би поел инициатива за сериозно затягане на мерките, Денков отговори: „Досега се минаваше към пълно онлайн обучение при 10% болни ученици, но директорите се оплакаха, че трудно могат да следят цифрите. Затова приехме предложение 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки да води до затваряне“.

Най-много са карантинираните ученици във Видин – над 3%, а най-малко – в Кърджали, 0,37%. „Виждате разликите по области, а по общини разликите са още по-големи. В детските градини има 10 пъти по-малко карантинирани групи от паралелките в училище“, каза министърът.

Той добави, че и ученици, които са болни, но не от Covid, могат да преминат към дистанционно обучение. То би могло да бъде до 1 месец със съгласие на родителите и над 1 месец при предоставяне на медицински основания.

„Хората трябва да осъзнаят, че имаме само ваксини, маски и социална дистанция, които да ни пазят от коронавируса“, каза проф. Денков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023