Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието и науката (МОН) е предложило на здравното ведомство тестовете за антитела да влязат в „зеления сертификат“ за учителите, ако МЗ приеме, че педагогическият и непедагогическият персонал трябва да влиза в образователните институции с този документ.

Това обяви образователният министър проф. Николай Денков пред bTV – ден след като заяви, че МОН подкрепя въвеждането на „зелени сертификати“ за достъп до училищата. МЗ трябва да обяви мерките във вторник или сряда, а Денков иска период от минимум 1 месец, в който системата да се подготви за приемане на сертификатите.

„Процентът на ваксинираните учители е 36%. Плюс това имаме около 20% учители, които са преболедували. Проблемът е, че много от тях нямат съответния документ за преболедуване, потвърден с PCR. Обсъжда се учителите да могат да докажат това с тест за антитела. Темата влезе в дискусиите ни със здравното министерство, бих предложил това да стане легитимен метод за влизане в училище“, каза той.

„Очаквам още учители да се ваксинират за този един месец, ако не – трябва редовно да се тестват или да преподават дистанционно“, обяви той.

Държавата трябва да осигури безплатни антигенни тестове за педагогическия и непедагогическия персонал. Според Денков те ще се поръчат или от бюджета на МОН, или от този на МЗ, „защото не можем да принуждаваме учителите да се ваксинират“. „В момента нямаме такъв бюджет при нас, здравното ведомство има. Те обявиха и друга обществена поръчка за 1 милион тестове“, каза той.

За учениците не се предвижда „зелен сертификат“. Масово тестване без съгласие на родителите не може да се прави, заяви Денков. „Ако има болно дете, трябва да се създаде организация за тестване и на останалите от класа. В други случаи - ако 90% от родителите са съгласни, може да се осигури редовно тестване на класа“, отбеляза той.

Ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 750 на 100 хил. от населението, училищата ще се затварят изцяло и ще се преминава към дистанционно обучение. МОН предлага маските за всички работещи в училище, както и за ученици над 5. клас да станат задължителни.

Денков няколко пъти повтори, че МОН не може да затваря училища и детски градини, а това прави единствено здравното министерство. Образователното ведомство изготвя само насоките как да се провежда обучението в такъв случай.

„Досега сигналите за неспазване на мерките трябваше да бъдат насочени към нас и мерките да се следят от учители и директори. В момента, в който влязат заповеди на МЗ – здравните власти поемат контрола“, обясни той.

Денков каза, че за мерките в училище няма съществени разминавания със здравния министър Стойчо Кацаров и дискусиите между тях се водят от „много седмици“.

На въпрос кога би поел инициатива за сериозно затягане на мерките, Денков отговори: „Досега се минаваше към пълно онлайн обучение при 10% болни ученици, но директорите се оплакаха, че трудно могат да следят цифрите. Затова приехме предложение 20% отсъстващи деца или 30% карантинирани паралелки да води до затваряне“.

Най-много са карантинираните ученици във Видин – над 3%, а най-малко – в Кърджали, 0,37%. „Виждате разликите по области, а по общини разликите са още по-големи. В детските градини има 10 пъти по-малко карантинирани групи от паралелките в училище“, каза министърът.

Той добави, че и ученици, които са болни, но не от Covid, могат да преминат към дистанционно обучение. То би могло да бъде до 1 месец със съгласие на родителите и над 1 месец при предоставяне на медицински основания.

„Хората трябва да осъзнаят, че имаме само ваксини, маски и социална дистанция, които да ни пазят от коронавируса“, каза проф. Денков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ