Снимка: © Булевард България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на премиера в оставка Бойко Борисов, който я обвини за призива за бързо „закриване на парламента“, за да не може ГЕРБ да продължат да управляват.

„Г-н Борисов, всеки ден протакане ви осигурява още време да се окопаете във властта. Какво може и какво не може да казвам – решава единствено БСП. Въпреки че е един от най-значимите празници, премиерът в оставка Борисов продължи да раздава напътствия и да се меси в работата на други партии, в нашия случай на БСП“, отговори Нинова във Facebook, след като лидерът на ГЕРБ даде пресконференция, в която атакува опонентите си за пореден път.

По време на нея той обяви: „Не може Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, щото Борисов продължава да управлява. Повече от месец мина, господа. Да си бяхте направили правителство проформа. Сега сте пак проформа и обслужвате Радев“.

Борисов: Ще изправя срещу Радев умен и красив кандидат, но няма да съм аз

БСП официално обяви, че ще върне третия мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. Това ще се случи на 5 май и след това той ще трябва да назначи служебно правителство, както и да насрочи нови избори в рамките на до два месеца.

„При обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на вашето да раздадете още концесии, да изхарчите безконтролно последните пари в бюджета, да назначите за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта“, коментира Нинова думите на Борисов.

„Не вие, а Конституцията казва какво следва в такива случаи. Вие достатъчно я потъпквахте 11 години, така че не ме изненадва какво говорите и сега. В настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на вашето правителство в оставка. И накрая, уважавайте повече хората и празниците“, написа лидерът на социалистите.

Тя бе един от политиците, които призоваха за мораториум върху сделките на кабинета в оставка. Той бе приет от Народното събрание, а от ГЕРБ поискаха от Конституционния съд да го обяви за незаконен.

В деня, в който оставката на кабинета „Борисов 3“ бе приета от парламента, Министерски съвет направи смяна в борда на директорите на Българския енергиен холдинг, с което ГЕРБ опита да се „бетонира“ в енергетиката за следващите 5 години. Смяната беше спряна от Софийски градски съд, след като при вписването в борда е било премахнато името на един от независимите членове – София Касидова. На нейно място е бил добавен Александър Църноречки – PR на холдинга, който на последните избори се кандидатира за депутат от ГЕРБ. После обаче жалбата в съда на Касидова беше оттеглена поради неясни причини.

Преназначения имаше още в АЕЦ „Козлодуй“, „Булгартрансгаз“ и още дружества, които са под шапката на БЕХ. Депутати нахлуха в „Булгартрансгаз“, след като Комисията по ревизия на кабинета „Борисов 3“ започна да функционира. Те поискаха всички документи, свързани със строителството на "Балкански поток" в българската му част. 

След обявен тихомълком конкурс начело на дружеството остана Владимир Малинов, а в борда мястото си запази съпругът на Севделина Арнаудова (пиар на ГЕРБ) – Делян Димитров.

Съпругът на Севделина Арнаудова е преназначен в борда на "Булгартрансгаз"

Отделно кабинетът в оставка преназначи директорите на Държавната консолидационна компания, а същото важи за няколко директори на предприятията, които управляват горските и ловните стопанства в Североизточна България.

С хора, близки до ГЕРБ, са овладени и държавните фирми в земеделието - 6-те държавни горски предприятия, Напоителни системи, Агроводинвест, Сортови семена Елит, Земинвест и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"