"Нищо не се е променило" - Френската Ривиера продължава да обгрижва руските олигарси Снимка: © Getty Images

В миналото, ако искахте да видите руски олигарх, без колебание се отправяхте към югоизточна Франция.

На хартия най-щастливите приятели на Владимир Путин не се намират никъде в Европа. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна ЕС прие редица закони, забраняващи на заможни руснаци да участват в бизнес кръгове, замрази финансовите им активи, иззе вили и конфискува яхти.

Но управителите на хотели и ресторантьори на Лазурния бряг, твърдят, че руснаците все още идват. И нищо не се е променило.

"За богатите руснаци тук има добре изградена система, която им позволява да поддържат начина си на живот и да избягват последиците от войната", твърдят няколко представители на туристическия сектор пред европейското издание „POLITICO“.

Във Вилфранш, Антиб, Кан, Сен Тропе и Монако живеят приблизително 30 000 рускоговорящи хора.

„Отдавна не сме виждали Роман Абрамович. Но дори и да го видим тук, няма да ви кажа“, казва със смях служител в "Le Rocher", скъп ресторант в Антиб, където бившият собственик на ФК „Челси“ често е бил забелязван с бодигардовете си, докато френските власти не конфискуват имението му през април 2022 г.

Франция е замразила около 50 имота, принадлежащи на руснаци, поставени под режима на санкции на ЕС - и повечето от тях се намират на Френската Ривиера.

През април двама известни руски бизнесмени - Михаил Фридман и Пьотр Авен оспориха решението на ЕС да ги включи в санкционните списъци и дори спечелиха процеса. Така те направиха първата стъпка към възстановяване на правата върху вилите си в Сен Тропе и Ла Тюрби.

Интересен момент е, че ако едно имение е конфискувано от властите, това не пречи на собственика да го поддържа или да кани гости да отседнат в него. Единственото, което не може да направи, е да го продаде.

Докато правните асоциации и собствениците на имоти оспорват правилата пред най-висшия съд на ЕС, местните съдебни органи се борят да се справят с постоянно променящите се правила.

„В повечето случаи е толкова сложно да се разбере кой стои зад тези дружества, тръстове или фондации, че единственият начин да се получи окончателно доказателство е да се нахлуе в тези къщи в търсене на по-ясни доказателства“, казва разследващ съдия в Южна Франция, на когото е предоставена анонимност, тъй като не му е позволено да говори публично.

Макар че бяха приети редица пакети от санкции, много анализатори поставят под въпрос тяхната ефективност.

"Лазурният бряг остава топ дестинация за богатите руснаци, защото приема парите (им), като си затваря очите за източника на доходи", коментира Ерик дьо Монголфие, бивш държавен прокурор, в разговор с "POLITICO"

„Този регион е бил земя на селяни, преди тук да се заселят богати туристи. Всеки знае, че парите нямат мирис, така че докато руснаците имат мъдростта да останат дискретни, няма от какво да се страхуват на Ривиерата“, добавя още дьо Монголфие.

По думите му "районът е отровен от корупция на всички нива".

Всъщност в Южна Франция има толкова много руснаци, че Moscow Market - магазин, в който се продават водка, руски продукти и магнити за хладилник на Владимир Путин в Антиб, е отворил още един клон в Кан.

В допълнение към обичайните стоки Moscow Market предлага и услуги, които включват „квалифицирана помощ при закупуване на имот“ и „организиране на сезонни и годишни наеми на апартаменти и вили във Франция и Монако“.

Проучване от 2023 г. установява, че близо 60 % от агенциите за недвижими имоти в региона не са сътрудничили на властите, например като са проверявали дали имената на клиентите им фигурират в списъка със санкции на ЕС.

Парти, сякаш е 2021 г.

Монако е една от крайните дестинации за схемите за изпиране на пари. Смята се, че много руснаци имат паспорти от страни като Великобритания, Кипър и Малта, което на практика им позволява лесно преминаване през Европа.

„Монако улеснява живота на руските милиардери: предлага им правна сигурност. Те не идват тук само за да се разхождат по улиците, носейки огърлици Chopard: когато хората купуват апартаменти по 50 000 евро на квадратен метър, това са суми, които са възможности за пране на пари, и то с идеята, че след като сте инвестирали, никой няма да ви ги вземе обратно“, казва още разследващият съдия, пожелал анонимност.

За руснаците, които искат да се забавляват или да подсигурят активите си, малкото кралство все още е място, където могат да купонясват безгрижно като през 2021 г.

Много богатите руснаци никога не са имали проблеми във Франция", казва Елен Метлов, председател на La Maison de la Russie à Nice, френско-руска културна неправителствена организация в Ница.

Скоро след болшевишката революция през 1917 г. броят на руснаците на Френската ривиера се увеличава, а бежанците бягат в Кан или Ница, където все още има улици с руски имена, православни църкви и сгради.

"POLITICO" разговаря и с генералния консул на Русия Сергей Галактионов, който се оплаква, че наложените санкции са увеличили обема на работата му през последните две години.

„Русия е помагала на бедните хора (в миналото - бел. ред), платила е за железопътните линии в региона и е инвестирала много в икономиката“, казва Галактионов, като частично чете бележки, подготвени от руския посланик във Франция Алексей Мешков, отбелязва европейското издание.

Докато обикаля улиците, Галактионов се заяжда с патрулиращите полицаи, като посочва връзките на страната си с региона, включително статуи на известни руски адмирали. Полицаите го посрещат с широки усмивки и почтително „Monsieur le consul“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024