Нито ГЕРБ, нито ПП са готови да отстъпят в спора за МВнР. Желязков не вярва, че кабинетът ще падне Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС все още не могат да се разберат кой ще контролира Министерството на външните работи (МВнР) след ротацията. Темата очевидно продължава да бъде причина за напрежение в управляващото мнозинство, като по нея се сблъскаха Никола Минчев и Росен Желязков в две отделни интервюта пред Nova.

Желанието на ПП-ДБ продължава да бъде, че Николай Денков трябва да е този, който да заеме поста на външен министър. Минчев обясни намерението с това, че след ротацията формацията му трябва да има възможност и тя "да работи по институционален път".

"Иначе се получава концентрация за външния досег на страната изключително в ГЕРБ-СДС, тъй като и премиерът и външният министър ще бъдат от една и съща партия, като [към това] добавим, че и в парламента председател на външната комисия е Бойко Борисов", обясни депутатът на ПП-ДБ.

Той отбеляза, че в декларацията за съвместно управление всъщност не е записано кой какъв ресор ще получи след ротацията, затова и темата все още е предмет на дискусии.

Попитан дали формацията му е готова да отстъпи в спора около МВнР, Минчев отговори, че към момента няма подобно решение.

"Не си заслужава за един пост, [макар и] важен като външен министър, да бъде спряна работата по други съществени проблеми като попълването на регулаторите и продължаването на съдебната реформа", допълни той.

Няколко минути по-късно неговият колега от ГЕРБ и председател на парламента Росен Желязков също даде знак, че и неговата партия засега не е готова да промени мнението си. Според него не трябва да се прави "радикален ремонт на кабинета", защото само след още 9 месеца може да се наложат нови кадрови промени.

„Външният министър в момента трябва да продължи да съвместява тези функции, защото външнополитическата дейност в момента е успешна. След 9 месеца отново да има същото преобръщане е абсолютно нелогично за една консервативна система, каквато е МВнР", каза Желязков.

По думите му Мария Габриел не трябва да отстъпва поста на Николай Денков, тъй като според оценките МВнР било с "най-високи показатели" и се справяло добре в изпълнението на управленската програма.

И двамата депутати обаче изключиха възможността кабинетът да падне и да се стигне до нови избори. Такива намерения отправи в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заплаши с избори "2 в 1" през юни, ако ротацията в кабинета се окаже невъзможна.

Тази сутрин обаче Желязков каза, че партията се готви за ротация и "със сигурност няма да съборим кабинета".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024