Борисов заплаши с избори напролет, ако ГЕРБ и ПП-ДБ не се разберат за външен министър

Възможни избори "2 в 1" - предсрочни парламентарни заедно с редовните европейски през пролетта - допусна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес в кулоарите на парламента. Това ще се случи, ако ротацията в правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ, при която Мария Габриел трябва да стане премиер, а Николай Денков - вицепремиер, не е успешна.

Борисов заговори и за избори за кмет на София, ако съдът прецени да касира избора на Васил Терзиев по жалбата на загубилата балотажа кандидатка Ваня Григорова от БСП. Лидерът на ГЕРБ продължава да настоява как вотът бил "подменен" - каквато е тезата и на БСП.

Васил Терзиев (ПП-ДБ) с/у Ваня Григорова (БСП за България) за кмет на София Анализ откри, че не Ваня Григорова, а Васил Терзиев е ощетен с неотчетени гласове на вота в София

От няколко дни ГЕРБ и ПП-ДБ спорят кой да е министър на външните работи след ротацията. Борисов първо поиска Габриел да остане и да съвместява МВнР с премиерския пост. Съпредседателят на ПП Кирил Петков настоя министър да е Денков. Ден по-късно Борисов склони да е трети човек, но от ГЕРБ. В петък потвърди последното и в случай на неразбирателство допусна нови избори.

От думите на лидера на ГЕРБ пред журналисти се разбра, че е гневен на реплики на министър-председателя от четвъртък, че иска да бъде външен министър, за да се чува гласът на ПП на международната сцена. Той обвини партнорите си в управлението, че зад граница си "приписват" заслуги, за които "ние свършихме цялата работа, навсякъде първи съм се подписал".

Като пример даде решението за строеж на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" с американски реактори, реформата в конституцията и др.

Борисов, който преди да бъде три пъти премиер на страната, беше два пъти кмет на София, в петък обяви още, че "този общински съвет и този град не ме интересуват".

Повод за думите му са събитията от четвъртък, при които от седмия път и с подкрепа от почти всички партии в СОС временно беше избран председател. В противен случай можеше да се стигне до предсрочни избори за общински съвет. За неволите на столицата лидерът на ГЕРБ обвини ПП-ДБ и "Спаси София" и лично кмета Терзиев заради това, че "не може да формира мнозинство".

Според лидера на ГЕРБ въпреки че СОС вече има председател и може да започне да работи, "нищо не може да се случи с такива кметове, с внуците и децата на Държавна сигурност, най-много да пратят някого в лагер. Нищо друго не може да се случи в София".

Той повтори стара своя теза, че от ГЕРБ били превърнали София в "кукла", а сега нищо не се прави за града. Това изказване идва на фона на последните местни избои през есента на 2023 г., когато кандидатът на ГЕРБ за кмет - Антон Хекимян, дори не стигна до балотаж и остана трети, а ГЕРБ загуби и изборите за общински съветници, и тези за районни кметове в почти всички части на столицата.

Министри в ротация: Добрите, лошите и излишните

На среднощно заседание опозицията в СОС изпързаля ПП-ДБ и обра всички комисии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как майките на деца до 2 години могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024