Анализ откри, че не Ваня Григорова, а Васил Терзиев е ощетен с неотчетени гласове на вота в София Снимка: © Васил Терзиев (ПП-ДБ) с/у Ваня Григорова (БСП за България)

Има разминавания между отчетените гласове от машинно гласуване в изборните проколи от кметските избори в София и данните от флаш паметта на машините.

Крайният резултат от тези разминавания показва, че "ощетен" е победителят в балотажа на 5 ноември Васил Терзиев (ПП-ДБ-СС), а не конкурентката му Ваня Григорова (БСП).

Това показва анализ на публичните резултати и данни от машините, направен от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Причина за проверката на организацията станаха гръмки твърдения на Григорова за липсващи флашки и неотчетени гласове.

Повод за думите ѝ дадоха установени разминавания в 313 секции по жалбата на Григорова.

За тях се разбра в хода на делото за касиране на изборите. Административният съд в София назначи нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички избирателни секции в столицата.

Анализаторите от ИРПС откриват разминавания между резултатите от флашките и официалните изборни протоколи в общо 543 секции (от общо 1577).

„Тук става въпрос за гласове в полза или ущърб на един от кандидатите, гласове “Не подкрепям никого” или пък несъответствия в общия брой на подадените гласове,“ уточняват от Института.

Какво показват данните за гласовете, подадени за Васил Терзиев?

В 339 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за Васил Терзиев, от записаните на флаш паметите.

В тези секции са отчетени 1109 по-малко за избрания кмет.

Има и 118 секции, в които обаче резултатът му от машинно гласуване е по-голям в протокола в сравнение с данните, записани във флаш паметите.

В тези секции за него в протокола са вписани 213 гласа повече.

В абсолютен брой 896 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии.

Какво показват данните за гласовете, подадени за Ваня Григорова?

В 270 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за кандидатката на левицата в София”, отколкото са тези, записани на флаш паметите.

В тези секции Ваня Григорова е ощетена с 552 гласа.

В други 68 секции обаче в окончателния протокол са отбелязани повече гласове за кандидатката на БСП, отколкото е броят им във флаш паметите. В тях има 347 гласа повече.

В абсолютен брой 205 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии.

Така излиза, че всъщност оспорващата резултатите от изборите Ваня Григорова е ощетена в по-малка степен от несъответствията между отчетения машинен вот в протоколите в сравнение със записите на флаш паметите на устойствата за гласуване.

Ето как изглеждат данните, проверени от Института за развитие на публичната среда, в числа:

Ваня Григорова

  • Секции с по-малко отчетени гласове - 270
  • Общ брой „загубени“ гласове - 205

Васил Терзиев

  • Секции с по-малко гласове - 339
  • Общ брой „загубени“ гласове - 896

Какви са възможните обяснения за тези разминавания?

Според ИРПС, много често разминаванията в резултатите са от по няколко гласа в секция и е напълно допустимо те да са резултат от човешка грешка при преброяването на разписките от машинно гласуване.

„ Наша справка с видеозаписите от 5 ноември показа, че често е използвана погрешна практика от СИК да се разделят гласовете за един кандидат на няколко купчини. Те се броят от различни членове и впоследствие се сумират от комисията. Това предпоставя много възможности за грешки при определянето на окончателния резултат. Техническите неточности в края на деня включват и разменяне на записването на резултатите от хартиеното и машинното гласуване в протоколите на СИК (например: сменяне на местата, объркване на редовете и пр.)“, казват от организацията и допълват, че СИК често броят паралелно бюлетините от различните избори – тези за кмет на община и кмет на район в случая на втори тур на местните избори в Столичната община.

Резултатите от това броене се записват на листове и е лесно да бъде допусната механична грешка при пренасянето им, става ясно още от анализа.

"От данните и видеозаписите се показват секции, в които резултатът от машинно гласуване за кмет на район е нанесен в протокола като резултат от гласуване в изборите за кмет на община. Подобни обърквания отново са резултат от човешка грешка и също са резултат от неспазване на процедурите по преброяване и отчитане на вота".

Секцията, в която има най-голямо отклонение между данните от флаш паметта и окончателните резултати, е в столичното 120 ОУ „Г. С. Раковски“.

Там резултатът, записан в протокола за Васил Терзиев, е с 83 гласа по-малък в сравнение с отчетеното във флаш паметта. Прегледът на данните показва, че резултатът на Ваня Григорова пък надвишава записаното в устройството точно с 83 гласа.

Втора секция в София "занули" по погрешка десетки реални гласове на Васил Терзиев

"С голяма степен на вероятност отново става въпрос на грешка при попълването на протоколите, при което гласовете им са разменени. Напомняме, че двамата кандидати имаха поредни номера в бюлетината и това допълнително е спомогнало за такива обърквания," отбелязват от Института.

От анализа става ясно и че разминаването в окончателния брой гласове не може да се определени като значително. Отворените данни не очертават и тенденция в ущърб на обжалващата резултатите Ваня Григорова.

Обвиненията за нередности в толкова голям брой секции не е в полза на симпатизантите на левицата, част от които са били членове на комисиите и би следвало да са защитавали интересите на техния кандидат. Представители, излъчени от БСП за България, са и част от състава на столичната общинска комисия, от чийто протокол става ясно, че липсващи документи и флаш памети не е имало и всички те са предадени по установения начин на Централната избирателна комисия. Не на последно място, БСП има и трима представители в ЦИК,“ пише още в заключенията на ИРПС.

Оттам допълват, че интерпретациите за манипулиране на машинния вот, изчезнали флаш памети и “заличени” доказателства, „не са в полза на и без това ниското доверие в изборния процес“.

Следващото заседание на съда по делото за касиране на изборите на кмет на София по жалбата на Григорова е на 15 март. Изборният резултат може да бъде отменен и да се стигне до нов вот само ако се докаже, че разминаванията в протоколите влияят съществено на крайния резултат от гласуването. Терзиев спечели балотажа срещу Григорова с близо 5000 гласа разлика.

До момента засечените грешки в машинния вот са незначителни. Никой не е поискал да се преброят хартиените бюлетини, за чието завръщане БСП, заедно с ГЕРБ настояваха. Това доведе до нов бум на недействителни бюлетини на местния вот и в София, и в цялата страна.


БСП-София продължава да оспорва резулатите от вота в София, но засега не иска нови избори

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024