Снимка: © Getty Images

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов е издал нова заповед, която да спре дейността на фирма “Евролаб 2011” на ГКПП "Капитан Андреево" по товаренето и разтоварването на камиони с плодове и зеленчуци, влизащи от Турция.

Това се налага, след финалното решение на Върховния административен съд, който взе решение в полза на "частната граница" - както популярно стана известен случаят с "Капитан Андреево".

След като ВАС посочва, че няма законова регламентация за извършването на товаро-разтоварна дейност на граничния пункт, ние "взехме решение и изпълнихме точно тази констатация на съда - регламентирахме кой може да извършва товарно-разтоварната дейност на границата”, казва Даскалов пред Mediapool.

В неделя служебният вътрешен министър Иван Демерджиевна посети граничния пункт, след като в събота стана ясно, че се налага служителите на Агенцията по храните да бъдат охранявани от жандармерия заради струпване на хора на "Евролаб", които демонстративно блокират работата им.

ГКПП “Капитан Андреево” вече работи нормално, констатира пред журналисти Демерджиев, след като направи инспекция и увери, че "жандармерията ще остане колкото е необходимо, за да обезпечи нормалното функциониране на пункта".

“Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират.”, допълни той.

Демерджиев обясни, че вече се възстановява трафикът през пункта на българско-турската граница, особено на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично.

Министърът на вътрешните работи обясни още, че част от сигналите са срещу служители на частното дружество, заплашвали служители от БАБХ.

“Казусът е юридически и мястото за неговото решаване е в съда. Нито една от страните не бива да мисли, че ще го реши тук на място“, призова министърът.

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов от своя страна разясни още, че служителите на агенцията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, тъй като хора от частната фирма са били заели всички работни площадки. Той посочи още, че се търси начин да бъде удвоен капацитетът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас.

На проверката на пункта присъства и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков

От БАБХ са на мнение, че с последната им заповед не е против решението на съда, а напротив - чрез заповедта изпълняват конкретно разписана негова констатация.

В нея е разписано, че единствено служители на БАБХ могат да извършват товарно-разтоварна дейност на границата, тъй като тази дейност е част от официалния фитосанитарен контрол на страната.

Заповедта е публикувана и на сайта на Българската агенция за безопасност на храните, който вече трети ден е недостъпен, след като стана обект на хакерски атаки.

"Тази заповед бе обсъдена с широк кръг от юристи и за аргументирането ѝ се цитират редица еврорегламенти не само регламент 625/2017 година", казва още Христо Даскалов.
“Евролаб 2011” пусна няколко жалби срещу решения на БАБХ, като основен аргумент на съда, за да отсъжда в полза на частната компания е, че има "неоснователни фактически действия на администрацията", които са нарушили европейски регламент.

В едно от своите решения, което е относно възстановяването на статута на оператор по товарене и разтоварване от страна на държавата, ВАС вече отсъди в ползва на “Евролаб 2011” и нареди "незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност". Според съдиите - заповедта на Даскалов от май 2022 г. не забранява директно на "Евролаб" да товари и разтоварва, но "неправомерно" въвежда нова такса от 400 лв. в полза на агенцията.

ВАС твърди, че по европейския регламент БАБХ няма право да извършва тази дейност, за която събира такса.

Финално, на 29 юли тричленен състав на ВАС окончателно отхвърли искането на Христо Даскалов за тълкуване на решението, с което съдът връща фирмата "Евролаб 2011" да извършва отново товарно-разтоварни дейности на “Капитан Андреево”.

Съдът посочва, че е разпоредил да "бъдат прекратени единствено неоснователни действия на органи и длъжностни лица на Българската агенция по безопасност на храните, с които се препятства дейността на дружеството като оператор по товаро-разтоварна дейност".

Съдът смята, че тази дейност е разписана именно в Регламент 625/2017 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г. Директно се посочва, че съгласно чл. 15, пар.1 , б. „В“ от цитирания регламент операторите са задължени да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол.

"Предоставянето на достъп до стоките на вносителите безспорно включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си", беше позията на ВАС.

Според Иван Христанов обаче, който беше зам.-министър на земеделието в правителството на Кирил Петков, регламентът изисква единствено фирмата да е “лице отговорно за товарите”, тоест "Евролаб 2022" да представлява превозвачите пред държавния фитосанитарен контрол.

Тези фирми обаче нямат право да участва в разтоварването, казва Христанов.

След като нелкократно отсъди в полза на частната компания, която с 10 годишен договор, подписан на връх Нова година през 2021 г., е трябвало да бъде единствен проверяващ на границата, на ВАС се наложи да обясни защо по трите основни жалби на "Евролаб 2011" участва винаги председателят на съда Георги Чолаков. Оказва се, че става дума за случайни съвпадения в графика на върховния съдия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Двата руски газопровода "Северен поток" аварираха едновременно

Дания ограничи движението на корабите заради изтичане на газ край остров Борнхолм

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия