Бившият губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо се замеси в редица скандали по време на управлението си, а сега попадна в още един. Демократът ще трябва да върне 5,1 млн. долара компенсация на щата, тъй като е използвал ресурсите му, за да напише, издаде и рекламира книга за Covid-пандемията.

Куомо разполага с 30 дни да върне средствата, реши Комисията по обществена етика в Ню Йорк. CNN са се сдобили с документа, с който се дава власт на главния прокурор на щата да приложи решението и да определи към кого да се разпределят парите.

64-годишният бивш губернатор напусна поста през август 2021, след като срещу него започна процедура по импийчмънт заради сексуално посегателство и прикриване на данни за смъртните случаи на Covid-19.

Главният прокурор на Ню Йорк Летийша Джеймс започна разследване срещу Куомо, в което попаднаха и обвиненията срещу него, че е ползвал щатски ресурси по сключена сделка за издаване на книгата „Американска криза: Лидерски уроци от Covid-19 пандемията“ ("American Crisis: Leadership Lessons from the Covid-19 Pandemic“).

Комисията по обществена етика първо е одобрила договора през 2020 под условие, че няма да се използва персонал и ресурси на щата. Сега обаче е гласувала с 12-1 в подкрепа на обратното решение. Още през ноември тя обяви, че ще предприеме този ход, тъй като Куомо използвал имоти, услуги и персонал за лични бизнес цели, свързани с редакцията, продажбата и рекламата на книгата.

Говорителят на демократа Рич Азопарди отрича бившият губернатор да е злоупотребявал с щатските финанси. „Това е политическо лицемерие в най-лошия му пример. Куомо получи съвет да не използва ресурсите на Ню Йорк и той не го направи“.

Адвокатът му Джим МакГуайър нарече действията на комисията „противоконституционни“ и заяви, че тя „превишава властовите си правомощия“.

През април Куомо заяви, че в проекта му участвали „няколко доброволци“, които направили ревю на книгата. Според Азопарди бившият губернатор дарил 500 хиляди долара от сделката на организацията United Way в Ню Йорк, за да подпомогне ваксинационната кампания и справянето с коронавируса.

"American Crisis: Leadership Lessons from the Covid-19 Pandemic“ излезе през октомври 2020. Тя е биография, в чиято основа е периодът, в който Куомо е повел битката срещу пандемията в Ню Йорк – едно от най-големите огнища по време на първата вълна.

През март миналата година Куомо се превърна в истинска звезда и любимец на съгражданите си. Всеки ден той разясняваше на града и на щата ситуацията с Covid-19 – непознатият враг на нюйоркчани, които за първи път осъзнаха какво означава локдаун.

Година по-късно обаче ситуацията за демократа изглеждаше съвсем различна. Той попадна в епицентъра на политически скандал, след като беше обвинен в сексуален тормоз от 11 жени, които работели за него в различни периоди.

Освен това беше установено, че е прикрил голяма част от смъртните случаи на Covid-19 в старческите домове в щата. Местните здравни власти не са отчели близо 50% от тези случаи в официалната статистика по време на първата вълна.

Близо 60 представители на собствената му партия се обърнаха срещу него с петиция, а законодателният орган в щата назначи специална съдебна комисия, която започна процедура по импийчмънт.

Макар че дълго отказваше да се оттегли, през август Куомо подаде оставка като губернатор, а наследникът му е Кати Хочъл от Демократическата партия.


Прочетете още:

Най-добрите книги на 2021 г.: Победителите на GoodReads

Ню Йорк Таймс обяви 25-те най-добри книги на последните 125 години

"Времеубежище" на Георги Господинов е фантастичен роман №1 на 2021 в престижна френска класация

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четенеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%