До края на март санкционират още българи по "Магнитски"

До края на март се очаква САЩ да публикуват нов списък с българи по глобалния закон "Магнитски". Това съобщи в предаването "Говори сега" на БНТ проф. Гергана Йорданова, преподавател в университета "Джордж Мейсън", водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари.

Списъкът със санкционирани по закона се актуализира на всеки 10 дни, а това зависи от темпото, с което работи Бюрото за контрол на чуждестранните активи на САЩ към Министерство на финансите (OFAC)".

Тя не пожела да даде повече детайли колко и кои са българите, които ще попаднат в новия санкционен списък и уточни, че има вероятност публикуването на списъка да бъде отложено за следващия президентски мандат. Зависи от решението на президента Байдън и натовареността на експертите, които работят по доказателствената част за предложените за санкции лица.

От думите ѝ стана ясно, че веднъж включени в списъка, санкционираните не могат да бъдат извадени, освен ако не представят категорични доказателства за своята невинност, но шансовете за това клонят към нула.

"Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай на лице, попаднало в него, което след оспорване е било извадено за 3 седмици, но след това е върнато отново", припомни проф. Йорданова като доказателство, че американските разследващи органи работят много сериозно, преди да публикуват списъка.

По думите ѝ става въпрос за репутационен риск, тъй като за да бъде санкциониран даден човек, за целта са събрани солидни доказателства.

"Когато едно лице бъде поставено под санкции, това означава, че за него са събрани наистина силни доказателства, които го уличават в престъпленията, за които е санкциониран. Вероятността държавните администрации да са сгрешили, клони към нулата", обясни проф. Йорданова.

Тя допълни, че прането на пари е престъпление, което излиза извън границите на дадена държава и припомни, че през октомври 2023 година Financial Action Task Force (ФАТФ) към Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР) включи България в „сив списък“ на държави за пране на пари. Сред останалите държави в списъка са Сомалия, Йемен, Сирия и др.

"България участва в международни схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жалост, е включването на България в сивия списък на държавите с проблеми в борбата с прането на пари. Тя бе включена в този списък през октомври миналата година", припомни проф. Йорданова.

Според проф. Йорданова България прави постъпки, за да бъде извадена от „сивия списък“ за пране на пари и това, по думите ѝ, е въпрос на време.

"Има разписан детайлен екшън-план какво е необходимо да свърши България, тъй като са констатирани редица недостатъци на местното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в местното. Констатирани са редица слабости в работата на надзорните лица, които трябва да съблюдават превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското правителство представи достатъчно убедителни доказателства, че недостатъците са преодолени, вероятно до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия списък," съобщи Йорданова.

Тя допъли, че преди седмица е проведена работна среща, на която България е представила първите резултати от предприетите мерки съгласно екшън-плана за изваждане от списъка. "Резултатите бяха приети положително. Така че процесът на изваждане на страната от сивия списък е вече активиран", заяви Йорданова.

Тя уточни, че хората, с които работи в САЩ, познава още от работата си в България.

"Те не са незапознати с процесите в страната що се отнася до прането на пари и финансирането на тероризма. Тъкмо обратното. Впечатлявам се от конкретните детайли по конкретни оперативни въпроси, с които разполагат. Има един риторичен въпрос, който редовно ми се задава, и той е свързан с тяхното недоумение как е възможно, когато едно лице е публично обявено за свързано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, контролиране на съдебната система, да продължава да заема висша държавна длъжност, да бъде активен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на ръководни постове в партии ?! Нещо, което не би могло да се случи в САЩ, поради издигнатото в култ върховенство на закона", каза проф. Йорданова.

Санкционираните у нас по глобалния закон са депутатът Делян Пеевски, който отскоро е и съпредседател на ДПС, Васил Божков, Илко Желязков, Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и Александър Николов.

Санкциите предвиждат блокиране на активите им по света, забрана за влизане в САЩ, както и санкции за онези, които продължават да им сътрудничат.

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024