Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена Снимка: © Getty Images

Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел смята, че не трябва да има "никакви ограничения" при предоставянето на военната помощ за Украйна и призовава съюзниците ѝ да проявят повече смелост.

Бившият началник на чешката армия и генерал от НАТО Петр Павел спечели президентските избори в страната си миналата седмица. Той ще наследи 78-годишния Милош Земан, чийто втори и последен мандат приключва през март. През по-голямата част от управлението си Земан се опитваше да изгради по-близки отношения с Китай и Русия. Петр Павел обаче изглежда ще има съвсем различен подход.

В интервю за "Франс Прес" той казва, че Западът трябва да предостави на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените, докато тя се бори с руската война на нейна територия.

"Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина за някакви ограничения. Украйна не може да се бори с такъв силен противник без бронирани технологии, безпилотни летателни апарати, артилерия и ракети с по-голям обсег, а може би и без свръхзвукови самолети", каза той.

От началото на войната западните съюзници на Киев ѝ предоставят значителна военна помощ, макар понякога решенията да се взимат след седмици на дълги разговори и преговори. Последното такова решение е това на Германия за изпращане на бойни танкове Leopard.

Според Павел е необходима повече смелост, тъй като "някои страни имат малко резервирана позиция" по отношение на изпращането на модерни оръжия.

"Ако заемем единна позиция, това ни дава най-голям шанс за успех. Трябва да действаме единно по тези въпроси", казва той пред агенцията и изтъква, че Украйна се нуждае от "всички средства", за да победи врага.

Още в първия ден след изборите новоизбраният президент разговаря по телефона с Володимир Зеленски, за да го увери в подкрепата на Чехия. Той също така планира да посети Украйна заедно със словашкия си колега Зузана Капутова през пролетта.

"Важно е да покажем непрекъсната подкрепа за Украйна, да изтъкнем всички добри неща и желанието да продължим нашата инициатива. Мисля, че това е, което Украйна трябва да чуе", допълни той.

Чехия е член на ЕС и НАТО и досега е предоставила на въвлечената в конфликт страна военна помощ на стойност 217 млн. долара, според данни на Министерството на отбраната. Тя беше една от страните, които първа изпрати тежко военно оборудване още през април 2022 г., което включваше 35 танка Т-72 и мойни самолети Ми-24.

Членството на Украйна в ЕС и НАТО

Павел изрази подкрепата си и за кандидатурата на Украйна към това да се присъедини към ЕС и НАТО след края на войната и заяви, че членството ѝ е само "въпрос на политическа воля".

"По отношение на съгласието за ценностите, дългосрочните стратегически интереси, технологичната оперативна съвместимост между НАТО и украинската армия, Украйна вече е изпълнила условията", смята новият чешки президент.

Според него войната трябва да приключи с изтеглянето на Русия от украинската територия, с мирни преговори, с възстановяването на Украйна и с разследване на военните престъпления.

"Ние ще трябва да доведем Русия в тази посока, не само като продължим да подкрепяме Украйна, но и като като прилагаме много стриктно санкциите срещу (Москва). Това е единственият начин да накараме Русия да осъзнае, че е действала в разрез с нормите и че в цивилизования свят на 21 век дори голяма държава като Русия не може да пренебрегва стандартите на световната общност", казва Петр Павел.

Петр Павел: Генералът на върха на НАТО, когото Чехия избра за президент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023