Новият посланик на САЩ Кенет Мертен започна мандата си в България

Новият посланик на САЩ Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев и започва мандата си в България.

Мертен е провел разговор с Радев в петък следобед.

"По време на първата си среща с президента, посланик Мертен изрази своята признателност за топлото посрещане в България и желанието си да продължи да разширява тясното партньорство между нашите две страни. Посланикът подчерта, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници и че правителството на САЩ е решено да работи с всички българи за задълбочаването на това историческо 120-годишно партньорство и за изграждането на нашите споделени сигурност и просперитет", се казва в позиция на посолството на САЩ в София.

Малко след това Мертен се е срещнал и със служебния зам.-министър Велислава Петрова.

"Оценени бяха усилията на страната ни за постигане на енергийна диверсификация чрез пускането в експлоатация на интерконектора България-Гърция, както и предприетите действия за диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и перспективата за изграждане на нови мощности. Специално внимание бе отделено върху необходимостта от повишаване на свързаността и сътрудничеството в изграждането на транспортната инфраструктура в региона по оста Север-Юг, като част от укрепване на Източния фланг на НАТО", се казва в информацията.

Само преди няколко месеца 48 Народно събрание прие решение за изграждане на нова ядрена мощност в "Козлодуй" с технологията AP1000 на Уестингхаус, за което кабинетът трябваше да влезе в преговори с правителството на САЩ за сключване на споразумение.

"По отношение на реконструкцията на Украйна, акцент бе поставен върху намирането на устойчив подход, който да помогне за възстановяването на икономиката на страната, но без да се застрашават търговските връзки в региона", съобщават от Министерството на външните работи.

От информацията на МВнР се разбира, че е обсъждано и "откриването на потенциални решения за поддържане способностите на българските Военно-въздушни сили" - казус, който служебният кабинет се опитва да разреши частично с купуването на ремонтирани двигатели за МиГ-29, чийто ресурс вече се изчерпва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024