"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН Снимка: © Getty Images

В Украйна Москва води агресивна война. В Хага президентът Владимир Путин е изправен пред заповед за арест за военни престъпления. Но в ООН Русия е на път да поеме ръководството на един от основните органи - Съвета за сигурност.

Страната пое председателството на 15-членния съвет, което се сменя на ротационен принцип всеки месец. Последния път, в който тя го оглавяваше беше през февруари 2022 г. - точно когато Путин започна войната в Украйна.

Сега на практика, органът на ООН се ръководи от страна, срещу чийто президент има издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления. Съдът в Хага, който не е институция на ООН, издаде заповедта миналия месец.

Това обаче не попречи на Москва отново да председателства Съвета за сигурност, въпреки възраженията на Украйна. Органът има предимно процедурна роля, като постоянни членове в него са още Съединените щати, Великобритания, Франция и Китай.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече руското председателство "най-лошата първоаприлска шега" и "ярко напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната сигурност".

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че този ход е "поредното посегателство срещу международното право", а украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица каза, че "от 1 април органът се издига до ново ниво на абсурдност".

Съветът за сигурност на ООН отговаря за поддържането на мира. В него са представени пет постоянни държави, които отразяват следвоенната структура, която е имала влияние при формирането на Съвета. Членовете на тази група работят заедно с 10 държави, които не са постоянни членове.

Присъствието на Русия като постоянен член означава, че тя може да налага вето на резолюции. За да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност, са необходими девет гласа "за", като нито един от петте постоянни члена не може да гласува "против". През февруари 2022 г. Москва наложи вето на резолюция, която имаше за цел да заклейми инвазията ѝ в Украйна.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски призова Съвета за сигурност да се реформира или "да се разпусне напълно", обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати войната. Той също така поиска Русия да бъде лишена от статута си на член в органа, но това така и не се случи.

Очаква се САЩ, Великобритания, Франция и техните поддръжници в Съвета да покажат неодобрението си, като намалят нивото си на участие в организираните от Москва събития през месеца, но няма информация някоя от държавите да планира бойкот или друг вид протест.

Вашингтон призова руската страна "да се държи професионално", когато поеме ролята си на председател.

"За съжаление, Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и не съществува никакъв възможен международен правен път за промяна на тази реалност", заяви на брифинг тази седмица прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024