Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще уволни последният "наследен" член на съвета на директорите в Държавната консолидационна компания заради установени нарушения по ремонта на язовирите в страната. 

Петков обяви данни от проверка на ДНСК, според която единствените 10 "спешно" ремонтирани язовира са изпълнени без законно разрешение за строеж. 

"Аз се надявах да няма язовирни стени, направени без строително разрешение. Оказва се, че разрешенията за единствените 10 язовира, са нула. Бяха похарчени пет пъти по-високи цени на транспорта и два пъти по-високи за бетона. Кой ще поеме отговорността, ако тези стени се напукат или има някаква авария?", каза той на обща пресконференция с МРРБ. 

По думите му - във вътрешната документация строително-монтажните работи са описани като "текущ ремонт", въпреки че Министерският съвет е разпоредил извършването на тези дейности като "основен ремонт и реконструкция". 

"На място се вижда, че това са абсолютно нови съоръжения, които не може да се квалифицират като текущ ремонт. Намерени са заповеди и строителни книги, които са написани на ръка", каза още Петков. 

Той обяви, че предприема мерки в ръководството на ДКК, защото "не става дума само за пари, а и за безопасност" и описа случилото се като "максимално ниво на безхаберие". 

Петков обяви като свой първи приоритет назначението на ново ръководство в компанията. 

Директорът на ДНСК Влади Калинов обяви, че основният проблем е в липсата на възможност държавата да търси отговорност при евентуално некачествено изпълнение на ремонтите. 

"Имаме обекти, за които сме установили наличие на проекти. Тези проекти обаче не са одобрявани, не е вадено разрешение за строеж. Не разбирам защо. Тези проекти не са влезли през одобряващия орган, което значи, че оттук нататък всички останали участници в строителството стават "анонимни". Ние не можем да потърсим отговорност на нито един от тези участници. Нито от проектанта, нито от строителния надзор, нито от строителя. Гаранции за изпълненото строителство трябва да поеме отново държавното дружество - за всяка недоделка или не дай си Боже аварии. Всички останали частни фирми, които са работили вътре, не носят никаква отговорност, защото строежът не е регламентиран по закон", каза Калинов. 

Пресконференцията на Кирил Петков беше анонсирана още в сряда, когато ДКК обвини служебния министър на икономиката (принципал на компанията) в опит да назначи двама нови независими членове на съвета на директорите в нарушение на Закона за публичните предприята. 


"Гаранция за некачествено строителство": В три участъка на АМ "Хемус" се строи без разрешение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър