Ново уволнение в ДКК: 10-те "златни" язовира са ремонтирани без разрешение за строеж

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че ще уволни последният "наследен" член на съвета на директорите в Държавната консолидационна компания заради установени нарушения по ремонта на язовирите в страната.

Петков обяви данни от проверка на ДНСК, според която единствените 10 "спешно" ремонтирани язовира са изпълнени без законно разрешение за строеж.

"Аз се надявах да няма язовирни стени, направени без строително разрешение. Оказва се, че разрешенията за единствените 10 язовира, са нула. Бяха похарчени пет пъти по-високи цени на транспорта и два пъти по-високи за бетона. Кой ще поеме отговорността, ако тези стени се напукат или има някаква авария?", каза той на обща пресконференция с МРРБ.

По думите му - във вътрешната документация строително-монтажните работи са описани като "текущ ремонт", въпреки че Министерският съвет е разпоредил извършването на тези дейности като "основен ремонт и реконструкция".

"На място се вижда, че това са абсолютно нови съоръжения, които не може да се квалифицират като текущ ремонт. Намерени са заповеди и строителни книги, които са написани на ръка", каза още Петков.

Той обяви, че предприема мерки в ръководството на ДКК, защото "не става дума само за пари, а и за безопасност" и описа случилото се като "максимално ниво на безхаберие".

Петков обяви като свой първи приоритет назначението на ново ръководство в компанията.

Директорът на ДНСК Влади Калинов обяви, че основният проблем е в липсата на възможност държавата да търси отговорност при евентуално некачествено изпълнение на ремонтите.

"Имаме обекти, за които сме установили наличие на проекти. Тези проекти обаче не са одобрявани, не е вадено разрешение за строеж. Не разбирам защо. Тези проекти не са влезли през одобряващия орган, което значи, че оттук нататък всички останали участници в строителството стават "анонимни". Ние не можем да потърсим отговорност на нито един от тези участници. Нито от проектанта, нито от строителния надзор, нито от строителя. Гаранции за изпълненото строителство трябва да поеме отново държавното дружество - за всяка недоделка или не дай си Боже аварии. Всички останали частни фирми, които са работили вътре, не носят никаква отговорност, защото строежът не е регламентиран по закон", каза Калинов.

Пресконференцията на Кирил Петков беше анонсирана още в сряда, когато ДКК обвини служебния министър на икономиката (принципал на компанията) в опит да назначи двама нови независими членове на съвета на директорите в нарушение на Закона за публичните предприята.


"Гаранция за некачествено строителство": В три участъка на АМ "Хемус" се строи без разрешение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024