Снимка: © Булевард България

Конфликтът между Кирил Петков и ръководството на Държавната консолидационна компания навлезе в още по-дълбока фаза. 

В сряда ДКК публикува писмо, с което обвинява служебния министър на икономиката (принципал на компанията) в опит да назначи двама нови независими членове на съвета на директорите в нарушение на Закона за публичните предприята. 

От приложения протокол се вижда, че Валери Белчев и Ваня Карагенева са номинирани за членове на съвета на директорите на ДКК от Петков на 2 септември. 

Според действащото ръководство на компанията, двамата не са избрани с конкурсна процедура в Агенцията за публични предприятия и контрол, както и не може да се приемат за "независими", защото изборът им е направен от министъра. 

Петков е поискал от представителите на дружеството да заявят за вписване в Търговския регистър на промяна в начина на представляване на дружеството, като е направил "едноличен избор на двама изпълнителни директори" - Валери Белчев и Анастас Гогов. От ДКК съобщават, че няма да изпълнят разпореждането на министъра, защото това решение трябва да се направи от съвета на директорите, а не от принципала.

"Едноличният собственик на капитала на публично предприятие не разполага със законова възможност сам да избира изпълнителните директори, които представляват това предприятие", се казва в информацията от ДКК. 

На свой ред Кирил Петков контраатакува ръководството на Държавната консолидационна компания, като го обвини в умишлено блокиране на смяната на кадри, уличени в злоупотреби. 

Кирил Петков уволни директора на Държавната консолидационна компания

Той обяви, че е готов да представи нови данни за безстопанственост в четвъртък, като заедно с Петков ще говори и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова. 

"В момента тече конкурс за нови хора в Управителния съвет на ДКК. Назначих временно нови членове в борда, защото когато едни публични средства изтичат, аз като принципал и собственик не мога да чакам. Намерихме огромен брой незаконни действия в ДКК, процедури без търг и конкурси. Недопустимо е хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност", каза Кирил Петков пред журналисти след заседанието на Министерски съвет. 

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Според служебния министър тази междинна структура се използва за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия. 


ВМЗ Сопот е платил $10 млн. на сръбска фирма, но чака доставката вече 3 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина