Кирил Петков анонсира нови данни за злоупотреби в ДКК, след като компанията го обвини в нарушение на закона Снимка: © Булевард България

Конфликтът между Кирил Петков и ръководството на Държавната консолидационна компания навлезе в още по-дълбока фаза.

В сряда ДКК публикува писмо, с което обвинява служебния министър на икономиката (принципал на компанията) в опит да назначи двама нови независими членове на съвета на директорите в нарушение на Закона за публичните предприята.

От приложения протокол се вижда, че Валери Белчев и Ваня Карагенева са номинирани за членове на съвета на директорите на ДКК от Петков на 2 септември.

Според действащото ръководство на компанията, двамата не са избрани с конкурсна процедура в Агенцията за публични предприятия и контрол, както и не може да се приемат за "независими", защото изборът им е направен от министъра.

Петков е поискал от представителите на дружеството да заявят за вписване в Търговския регистър на промяна в начина на представляване на дружеството, като е направил "едноличен избор на двама изпълнителни директори" - Валери Белчев и Анастас Гогов. От ДКК съобщават, че няма да изпълнят разпореждането на министъра, защото това решение трябва да се направи от съвета на директорите, а не от принципала.

"Едноличният собственик на капитала на публично предприятие не разполага със законова възможност сам да избира изпълнителните директори, които представляват това предприятие", се казва в информацията от ДКК.

На свой ред Кирил Петков контраатакува ръководството на Държавната консолидационна компания, като го обвини в умишлено блокиране на смяната на кадри, уличени в злоупотреби.

Кирил Петков уволни директора на Държавната консолидационна компания

Той обяви, че е готов да представи нови данни за безстопанственост в четвъртък, като заедно с Петков ще говори и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

"В момента тече конкурс за нови хора в Управителния съвет на ДКК. Назначих временно нови членове в борда, защото когато едни публични средства изтичат, аз като принципал и собственик не мога да чакам. Намерихме огромен брой незаконни действия в ДКК, процедури без търг и конкурси. Недопустимо е хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност", каза Кирил Петков пред журналисти след заседанието на Министерски съвет.

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Според служебния министър тази междинна структура се използва за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.


ВМЗ Сопот е платил $10 млн. на сръбска фирма, но чака доставката вече 3 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024