Снимка: © Булевард България

Конфликтът между Кирил Петков и ръководството на Държавната консолидационна компания навлезе в още по-дълбока фаза.

В сряда ДКК публикува писмо, с което обвинява служебния министър на икономиката (принципал на компанията) в опит да назначи двама нови независими членове на съвета на директорите в нарушение на Закона за публичните предприята.

От приложения протокол се вижда, че Валери Белчев и Ваня Карагенева са номинирани за членове на съвета на директорите на ДКК от Петков на 2 септември.

Според действащото ръководство на компанията, двамата не са избрани с конкурсна процедура в Агенцията за публични предприятия и контрол, както и не може да се приемат за "независими", защото изборът им е направен от министъра.

Петков е поискал от представителите на дружеството да заявят за вписване в Търговския регистър на промяна в начина на представляване на дружеството, като е направил "едноличен избор на двама изпълнителни директори" - Валери Белчев и Анастас Гогов. От ДКК съобщават, че няма да изпълнят разпореждането на министъра, защото това решение трябва да се направи от съвета на директорите, а не от принципала.

"Едноличният собственик на капитала на публично предприятие не разполага със законова възможност сам да избира изпълнителните директори, които представляват това предприятие", се казва в информацията от ДКК.

На свой ред Кирил Петков контраатакува ръководството на Държавната консолидационна компания, като го обвини в умишлено блокиране на смяната на кадри, уличени в злоупотреби.

Кирил Петков уволни директора на Държавната консолидационна компания

Той обяви, че е готов да представи нови данни за безстопанственост в четвъртък, като заедно с Петков ще говори и министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

"В момента тече конкурс за нови хора в Управителния съвет на ДКК. Назначих временно нови членове в борда, защото когато едни публични средства изтичат, аз като принципал и собственик не мога да чакам. Намерихме огромен брой незаконни действия в ДКК, процедури без търг и конкурси. Недопустимо е хората, които са участвали в тези решения, да продължат своята дейност", каза Кирил Петков пред журналисти след заседанието на Министерски съвет.

ДКК е част от Министерството на икономиката и обединява много широк профил от фирми - от ремонта и стопанисването на язовири от "Монтажи", до оръжейното производство в ключово предприятие като ВМЗ Сопот. Към ДКК е и проектът за изграждане на правителствен комплекс в София. Според служебния министър тази междинна структура се използва за прикриване на отговорността за злоупотребите и безстопанствеността при държавните предприятия.


ВМЗ Сопот е платил $10 млн. на сръбска фирма, но чака доставката вече 3 години


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина

Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове

Осъденият е местен партиен лидер на ДПС