Снимка: © Булевард България

Няма данни седемте заразени с варианта „Делта“ у нас, работещи в градския транспорт в София, да са имали контакт с пътници. Причината е, че те работят в трамвайно депо в „Електротранспорт София“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

В понеделник НЦЗПБ обяви, че с индийския вариант на Covid са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г., всички от които са от София. Шестима от тях са под карантина и на домашно лечение, докато един пациент е хоспитализиран.

Проф. Христова каза, че заразяването не може да се определи като клъстер. Още вчера РЗИ са установили контактните лица на инфектираните. Сред тях има две двойки, а на останалите трима контактни са съпругите, каза директорът на НЦЗПБ. „Няма данни да са имали контакт с пътници към този момент. Всички са в добро състояние, включително по-тежко заразеният“.

„Неминуемо ще напредне индийската мутация у нас, както се случва в Югоизточна Азия, по-бързо се разпространява. Има наблюдения, че той заразява по-младите, при нас засегнатите са предимно между 30-40 г.“, заяви Христова.

От МЗ обявиха, че има и един заразен с варианта „Бета“ – южноафриканският щам. Той е френски гражданин с временно пребиваване в страната, уточни Христова, и вероятно е бил заразен преди това. Бил е на събиране с чужденци, установено е, че няма контакти тук, карантиниран е и е бил излекуван.

„Контролът по границите е едната страна, с която да спрем мутациите, той и сега е достатъчно засилен. Трябва да засилим имунизациите, за да няма възприемчиво население, което да се заразява – няма значение дали вариантът ще е „Алфа“, „Бета“ или „Делта“, смята проф. Христова.

„Южноафриканският вариант е с доста мутации, които съвпадат с тези на „Алфа“ варианта - британския. За нас той не е толкова по-различен. По-малък проблем е за Европа. Големият проблем ще бъде „Делта“, който мутира в „Делта плюс“, трупа още мутации и в един момент всички те ще имат общи мутации помежду си. „Делта“ е много силно разпространяващ се в момента и чакаме следващата вълна от него“, каза тя.

Като се има предвид, че броят заразени с „Делта“ се удвоява с на всеки 8 дни, за юли-август се предвижда новите инфекции в Европа да бъдат на 50% от него. След това ще достигне над 70%, твърдят експертите. „При нас към септември може да се очаква доминация на „Делта“ варианта“, прогнозира новият директор на НЦЗПБ.

Проф. Христова каза, че има „известна доза оптимизъм“, че мутацията „Делта“ е в зародиш и следващият месец-месец и половина най-вероятно ще бъдат „прилично спокойни“.

„Мерките ще продължат да действат, не трябва да се отпускаме от това усещане, че случаите са малко. Вирусът засяга всички, които не са ваксинирани. Понякога засяга и ваксинирани. Трябва да постигнем добър процент имунизирани, за да може вирусът да стане сезонна инфекция“, твърди тя.

Общо 790 971 български граждани са напълно имунизирани (около 11,3% от населението). иРНК ваксините показват 93% ефективност срещу „Алфа“ и 88% срещу „Делта“, сочат последните проучвания. При AstraZeneca цифрите са съответно 66% и около 60 на сто, каза проф. Христова.

Попитана дали се обсъжда затягане на мерките у нас, тя отговори: „Дискутира се, в готовност сме за динамично решение, в зависимост от динамичната промяна на ситуацията“.


Вариантът "Делта" връща локдауните и строгите ограничения по светаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан