Снимка: © Булевард България

Няма данни седемте заразени с варианта „Делта“ у нас, работещи в градския транспорт в София, да са имали контакт с пътници. Причината е, че те работят в трамвайно депо в „Електротранспорт София“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV.

В понеделник НЦЗПБ обяви, че с индийския вариант на Covid са се заразили две жени и петима мъже на възраст между 30 и 55 г., всички от които са от София. Шестима от тях са под карантина и на домашно лечение, докато един пациент е хоспитализиран.

Проф. Христова каза, че заразяването не може да се определи като клъстер. Още вчера РЗИ са установили контактните лица на инфектираните. Сред тях има две двойки, а на останалите трима контактни са съпругите, каза директорът на НЦЗПБ. „Няма данни да са имали контакт с пътници към този момент. Всички са в добро състояние, включително по-тежко заразеният“.

„Неминуемо ще напредне индийската мутация у нас, както се случва в Югоизточна Азия, по-бързо се разпространява. Има наблюдения, че той заразява по-младите, при нас засегнатите са предимно между 30-40 г.“, заяви Христова.

От МЗ обявиха, че има и един заразен с варианта „Бета“ – южноафриканският щам. Той е френски гражданин с временно пребиваване в страната, уточни Христова, и вероятно е бил заразен преди това. Бил е на събиране с чужденци, установено е, че няма контакти тук, карантиниран е и е бил излекуван.

„Контролът по границите е едната страна, с която да спрем мутациите, той и сега е достатъчно засилен. Трябва да засилим имунизациите, за да няма възприемчиво население, което да се заразява – няма значение дали вариантът ще е „Алфа“, „Бета“ или „Делта“, смята проф. Христова.

„Южноафриканският вариант е с доста мутации, които съвпадат с тези на „Алфа“ варианта - британския. За нас той не е толкова по-различен. По-малък проблем е за Европа. Големият проблем ще бъде „Делта“, който мутира в „Делта плюс“, трупа още мутации и в един момент всички те ще имат общи мутации помежду си. „Делта“ е много силно разпространяващ се в момента и чакаме следващата вълна от него“, каза тя.

Като се има предвид, че броят заразени с „Делта“ се удвоява с на всеки 8 дни, за юли-август се предвижда новите инфекции в Европа да бъдат на 50% от него. След това ще достигне над 70%, твърдят експертите. „При нас към септември може да се очаква доминация на „Делта“ варианта“, прогнозира новият директор на НЦЗПБ.

Проф. Христова каза, че има „известна доза оптимизъм“, че мутацията „Делта“ е в зародиш и следващият месец-месец и половина най-вероятно ще бъдат „прилично спокойни“.

„Мерките ще продължат да действат, не трябва да се отпускаме от това усещане, че случаите са малко. Вирусът засяга всички, които не са ваксинирани. Понякога засяга и ваксинирани. Трябва да постигнем добър процент имунизирани, за да може вирусът да стане сезонна инфекция“, твърди тя.

Общо 790 971 български граждани са напълно имунизирани (около 11,3% от населението). иРНК ваксините показват 93% ефективност срещу „Алфа“ и 88% срещу „Делта“, сочат последните проучвания. При AstraZeneca цифрите са съответно 66% и около 60 на сто, каза проф. Христова.

Попитана дали се обсъжда затягане на мерките у нас, тя отговори: „Дискутира се, в готовност сме за динамично решение, в зависимост от динамичната промяна на ситуацията“.


Вариантът "Делта" връща локдауните и строгите ограничения по светаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.