Влиянието на австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок е толкова голямо, че двама бивши политически съперници се обединиха в опит да нарушат доминацията на империята му.

Кевин Ръд – бившият министър-председател на страната от Лейбъристката партия, и Малкълм Търнбул – бившият премиер и лидер на либералите, са основните свидетели в парламентарно разследване срещу намесата на Мърдок в австралийския политически дебат. И двамата заявяват, че една от най-големите медийни компании в света News Corp се е превърнала в пропагандна машина на дясното либерално правителство, ръководено от Скот Морисън.

Тръмп обвини Fox News в предателство: "Забравиха коя е златната кокошка"

Мнозина определят разследването като надигаща се съпротива срещу 89-годишния Мърдок, пише The Guardian. Австралиецът има влияние не само в своята страна, но и в американската и британската политика. Доскоро неговият телевизионен канал Fox News подкрепяше кампанията на Доналд Тръмп, но президентът обвини медията, че го е предала по време на изборите.

„Това може да бъде един много неприятен момент за Мърдок“, казва разследващият австралийски журналист Дейвид Хардакър. „Имаме двама бивши министър-председатели, които работят заедно, а това не се е случвало никога преди“.

„Ръд искаше кралска комисия по случая, но това няма как да се случи, защото правителството трябва да я одобри. А между австралийските управляващи и бизнесите на Мърдок в момента има нещо като въртяща се врата. Медийни консултанти и съветници влизат и излизат“, добавя той.

Според него – Мърдок блокира лидерите в технологичната индустрия, които искат да инвестират в зелена енергия и инфраструктура. „Това е голяма и властна група с много пари, но те са спрени от консерваторите и от Мърдок, който отрича климатичните промени, макар в последно време да прие, че те наистина съществуват“, казва Хардакър.

Това лято, един от двамата синове на медийния магнат – Джеймс Мърдок, се оттегли от борда на News Corp. Причината бе „несъгласие“ относно редакционното съдържание. Той критикува остро отразяването на австралийските горски пожари от страна на компанията. Водещият вестник в империята на Мърдок в Австралия – The Australian, не сложи снимка на бедствието на първа страница, като вместо това помести статия за новогодишния пикник и състезанията в Hanging Rock, САЩ.

„Кампанията за отхвърляне на климатичните проблеми е просто потресаваща и нанася големи щети на света, тъй като светът има нужда от огласяване на проблема с глобалното затопляне“, каза Малкълм Търнбул в интервю пред ABC. „Тук виждаме такова ужасяващо пристрастие, такава пропаганда, че дори на собствения син на Рупърт – Джеймс, му се гади“.

И Ръд, и Търнбул бяха мишени на пресата на Мърдок, докато заемаха позициите си във властта. Двамата бивши премиери казват, че не са могли да отговорят заради монопола на медийния магнат и заради факта, че държи почти всички платформи. През 2011 Австралия бе наредена на трето място по медийна концентрация в света. Пред нея бяха само Китай и Египет.

Мърдок притежава голям вестник във всеки австралийски щат, с изключение на Западна Австралия. Куинсланд е доминиран от Courier Mail и Ръд нарича тази област „щат с един вестник“. „И всеки, който смята, че това е честно от гледна точка на политическия плурализъм, явно е бил ударен с камъни по главата“.

Най-голямата платформа на Мърдок е The Australian, който през последните години се отдръпва все по-надясно и става все по-враждебен относно мерките за борба с климатичните промени, пише The Guardian. Търнбул казва, че News Corp действа като политическа партия, като работи в тесен контакт с крайнодесни представители на властта, за да влияе върху политиката и върху изборите.

Мърдок притежава и Sky News Australia – канал, действащ по модела на Fox News. Корпорацията на милиардера държи още много регионални вестници. Макар компанията да бе принудена да закрие десетки по-малки издания тази година, тя разви стратегия, ориентирана към предоставянето на информация онлайн. Създаде нови сайтове за регионални новини и увеличи дигиталните си абонаменти до над 613 хиляди. През 2019 те бяха със 120 хиляди по-малко.

В резултат на всички тези процеси - критиците на Мърдок не са убедени, че атаката на двамата бивши премиери ще наруши доминацията на империята му.

„Разследването ще има известно влияние, но то няма да е продължително, нито значително“, смята реномираният австралийски журналист д-р Крис Уолъс, който е автор на книгата „Как да спечелиш избори“.

През миналия месец Ръд създаде петиция за назначаването на кралска комисия, която да осигури медиен плурализъм. Той нарече Мърдок „туморът на нашата демокрация“. Петицията бе подписана от над 500 хиляди души, включително от Малкълм Търнбул.

Според Крис Уолъс – бившите премиери опитват да вземат отмъщение от медийния магнат. „Сега нямат какво да губят. Вече са извън политиката, така че е време за реванш. Петицията е тяхното средство да дадат на Мърдок да опита от собственото си лекарство. Зад това се крият лични мотиви, разбира се, но всеки, който някога е бил обиждан от медиите на Мърдок – а тази цифра включва много хора – се радва изключително много на случващото се“.


"Играта свърши": Медиите на Мърдок канят Тръмп да се оттегли с чест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект