Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула" Снимка: © Getty Images

Израелската армия е атакувала цели в Източен Ливан, като най-малко двама членове на групировката "Хизбула" са убити. Това съобщава "Reuters", като се позовава на свои източници.

Атаките са били две последователни и са извършени в близост до град Баалбек. Районът там се смята за бастион на "Хизбула". Израелските военни потвърдиха в прессъобщение, че в момента нападат "терористични цели" на подкрепяната от Иран групировка в Ливан.

Ударите са едни от най-дълбоките в Ливан и идват ден, след като израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди за ескалация на атаките срещу терористичната групировка, дори ако бъде постигнато споразумение за примирие в Газа.

От началото на войната в Газа между Израел и "Хизбула" има ежедневни сблъсъци, като в последно време напрежението между двете расте. От началото на инвазията в Газа насилието в израелско-ливанската гранична зона се е увеличило значително.

Досега Израел фокусираше атаките си предимно върху граничния регион в южната част на Ливан, но през последните седмици атакува и по-северни области.

От началото на военния конфликт между Израел и "Хамас" най-малко 278 души са били убити в Южен Ливан, сочат данни на агенция "Франс прес". Повечето от тях са бойци от "Хизбула" или други въоръжени групи, но сред жертвите има и 44 цивилни.

Пълна война между Израел и "Хизбула", която е подкрепяна от Иран, би представлявала тревожна ескалация на конфликта в Близкия изток. "Хизбула" се счита за много по-голяма и много по-добре въоръжена бойна сила в сравнение с "Хамас", а освен това е и една от най-мощните политически фракции в Ливан.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024