Обезвредиха засечената мина в морето край Варна (Обновена) Снимка: © Министерство на отбраната

Мината, която беше забелязана да се носи в морето срещу плажа на варненската местност Кабакум преди часове, е обезвредена.

Министерството на отбраната публикува официално съобщение на сайта си, в което се посочва, че "при унищожаването на мината са спазени стриктно мерките за безопасност"

"Екипаж на минен ловец „Струма“ от състава на Военноморските сили е задействан днес, 12 март, със задача да разузнае миноподобен обект, забелязан във водите на Черно море, на 250 метра от брега. Сигналът е подаден днес от гражданин в Морския спасителен координационен център. На място военните моряци класифицират мината като котвена, тип „Ям“. Предвид малкото разстояние от брега, мината е изтеглена на безопасна дистанция навътре в морето и унищожена с контролиран взрив от специализирания екип на минен ловец ,,Струма“, се казва в съобщението.

От ресорното ведомство допълват още, че Военноморските сили продължават да поддържат готовност за противоминни действия, с цел осигуряване на безопасно корабоплаване в българските морски пространства.

По информация на NOVA сигналът е подаден около 8:30 ч. тази сутрин.

В хода на операцията противоминен кораб на Военноморските сили (ВМС) отиде на място, а районът беше отцепен от група сапьори.

Министерството на туризма също излезе с позиция, в която подчертават, че обезвреждането на морската мина край плаж „Кабакум“ във Варна не е нанесло щети на плажната ивица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024