Очаква се операцията на Израел в Газа. "Дадохме достатъчно време за евакуация" Снимка: © Getty

Израел се подготвя за "мащабна военна операция" в ивицата Газа срещу палестинската терористична организация "Хамас" и тя ще започне, когато се види, че цивилните палестинци са напуснали", заяви говорителят на Израелските сили за отбрана (IDF) Джонатан Конрикус пред CNN рано в неделя.

Ден преди това премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде срок от 24 часа на палестинците в региона да се евакуират на юг, като израелската армия е струпала войски за сухопътна операция на границата на Газа. За това съобщи ООН.

"Важното тук е да се съсредоточим върху това, че ще започнем значителни военни операции едва след като видим, че цивилните са напуснали района", заяви подполковник Конрикус и добави, че "наистина е важно хората в Газа да знаят, че сме били много, много щедри с времето". По думите му Израел, който обяви, че е в състояние на война за първи път от 50 години след терористичните атаки на "Хамас" от 7 октомври, е дал "достатъчно време" за евакуация на населението в Газа - "повече от 25 часа".

"Вземете вещите си, тръгнете на юг. Пазете живота си и не попадайте в капана, който "Хамас" ви подготвя", призова палестинците отново Конрикус.

Израелските военни обявиха, че създават коридор за бягство на цивилните от Газа в неделя от 10 сутринта до 13 часа. Армията няма да извършва никакви атаки по път, който води към южната част на ивицата Газа, каза говорител и призова местното население да го използва. Предишния ден такъв евакуационен коридор беше обявен за часовеле между 10 и 16 ч.

Ивицата Газа, населена с над 2 млн. палестинци, в която оперира "Хамас", е с площ по-малка от тази на София. Десетки хиляди палестинци бягат на юг по разбитите улици на Газа след предупреждението от Тел Авив, че ще нахлуе по суша. Според анализатори, цитирани от западни медии, терористичната организация се опитва да спира хората да напускат и ги използват като жив щит.

На фона на очакваната офанзива срещу "Хамас" САЩ изпращат още един самолетоносач в Средиземно море. Във водите му вече е най-големият самолетоносач в света "Джералд Форд" и бойната му група. Според двама американски служители Пентагонът е наредил придвижване на втора ударна група самолетоносачи в източната част на Средиземно море, тъй като Израел се готви да разшири операциите си в Газа.

Американските бойни кораби нямат за цел да се присъединят към боевете в Газа или да участват в операциите на Израел, казва CNN. Според анализите посланието е към съседен Иран - с идеята да подейства възпиращо както на Техеран, така и на подкрепяните от него паравоенни организации - като "Хизбула" в Ливан.

"Няма план за разполагане на американски войски на територията на Израел", заяви още в четвъртък Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ.

В неделя вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, позовавайки се на свои източници, че вероятно Израел бави офанзивата си заради очаквано лошо време, което може да затрудни въздушната подкрепа с военни самолети и дронове за навлизането на сухопътните сили в територията, управлявана от "Хамас".

Снимка от последиците от атаката на "Хамас" срещу кибуц в Израел Животът в утопия, който се превърна в трагедия. Какво е да живееш в кибуц в Израел?

Снимка на палестинци от сраженията на "Хамас" срещу Израел Държава ли е Палестина? И за какво точно е конфликтът в Израел?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024